Back to top

Lehetőségek a hazai csemegeszőlő-termesztésben

A csemegeszőlő egyike a világon legnagyobb felületen és mennyiségben termesztett és a legtöbbet fogyasztott gyümölcseinknek, az OIV statisztikája szerint 2022-ben 29,7 millió tonna termett és 28,7 millió tonnát ettünk meg. Nem véletlen mindez, hiszen a különböző országokból származó szőlő egész évben kapható a kereskedelmi hálózatok boltjaiban és a gyümölcsárusoknál.

Népszerűségét annak is köszönheti, hogy kényelmesen fogyasztható, és rendkívül gazdag a szín-, alak- és ízvilága. Hazánkban számos kiváló fajta született és most is vannak folyamatban nemesítési programok.

A csemegeszőlő lédús gyümölcs, amely telis-tele van az emberi egészség számára könnyen emészthető tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és másodlagos növényi anyagcseretermékekkel (1. táblázat).

A csemegeszőlő-termesztést legalább négy kategóriába sorolhatjuk az értékesítési irányok szerint: saját fogyasztást kiszolgáló kiskerti; helyi piacra; kiskereskedelmi üzletek számára, nagybani piaci eladásra; illetve kereskedelmi láncokban, nemzetközi kereskedelemben való értékesítésre történő termesztés.

A négy kategória az alkalmazott termesztéstechnológia, a szükséges infrastrukturális háttér és a fajtahasználat tekintetében is eltérő. A csemegeszőlő világpiaci termesztésében az Európán kívüli országok a meghatározók, mint India (a világ termeléséből való részesedése 7%), Irán (6,3%), Egyiptom (5,6%), Üzbegisztán (4,4%), az USA (3,7%), Brazília (3%), Chile (2,6%) és leginkább Kína (35,2%). Az európai országok közül kiemelkedik Törökország (7%) és Olaszország (4,1%) csemegeszőlő-termesztése. A naptári év szerinti ellátást januárban Dél-Afrika kezdi, majd szorosan követi az indiai, a chilei, az egyiptomi, később a görög, a spanyol, az olasz termelők áruja, a piaci év közepét Brazília és Peru tölti ki, majd ismét olasz és dél-afrikai szőlő érkezik.

Az európai ellátásban legnagyobb szerepet játszó Olaszország hét hónapot képes lefedni a csemegeszőlő- piacból május végétől december végéig.

Kedvezőbb körülmények

Az elmúlt évtizedekben bővültek a lehetőségeink az időjárásnak köszönhetően. Az enyhe telek kevésbé okoznak kárt az érzékenyebb csemegeszőlők rügyeiben, az egyre hosszabb, melegebb, napfényben gazdagabb vegetációs idő megfelelő a rügyek differenciálódásához, az eredményes gazdálkodást lehetővé tevő fürtszám kialakulásához. Azonban az időjárási szélsőségek (késő tavaszi fagyok, kedvezőtlen csapadékformák, viharos erőjű szél, rossz csapadékeloszlás stb.) mind az elérhető termésmennyiséget, mind a piacra vihető minőséget rontják. A piaci időszak szélesítését teszi lehetővé az eltérő érési idejű fajták bő választéka. Egy jól megtervezett szabadföldi szőlőskertből kedvező évjárat esetében július végétől egészen december elejéig tudunk piacra vinni terméket. Komoly infrastrukturális háttérrel, termesztőberendezéssel, korszerű hűtőtárolóval tovább nyújtható az értékesítési időszak. Saját fogyasztásra való termelés esetében, kisebb állagromlást (kocsányzat száradása, bogyó töppedése) elviselve, egészen egyszerű tárolással karácsonyig is elláthatjuk a családot szőlővel.

Fogyasztói igények

A mag nélküli fajtajelölt, a Cirmos első fürtje egy fiatal tőkén
A mag nélküli fajtajelölt, a Cirmos első fürtje egy fiatal tőkén
Fotó: Kocsis László
A nemzetközi kereskedelmet olyan fajtákkal kell kiszolgálni, amelyek a fogyasztók számára vonzók és még finomak is. A szőlő rendkívül érzékeny a manipulálásra, ezért fontos egyebek között a fürt szerkezete, a bogyóhús keménysége, ami a szállíthatóság és a polcon tarthatóság szempontjából is lényeges tulajdonság.

A fogyasztói felmérések elsősorban a sárga bogyószín kedveltségét mutatják a sötét, elsősorban kék bogyószínnel szemben. A bogyó mérete és alakja is fontos, a 7 grammnál nagyobb, 25-30 milliméter hosszúságot elérő, egyforma nagyságú, enyhén megnyúlt, ovális bogyók a legkedveltebbek.

Egyre inkább előtérbe kerülnek a mag nélküli fajták. Kína termelési mennyiségének köszönhetően Földünkön a legnagyobb felületen termesztett csemegeszőlő-fajta a Kyoho. Az európai fogyasztói igényeket leginkább kielégítő és a kereskedelmi láncoknak is megfelelő csemegeszőlők közt csökken a magvas fajták részaránya. (2. táblázat).

Üzemi ültetvények itthon

Az állami elismerésre bejelentett Apáti mézes fürtje érésben
Az állami elismerésre bejelentett Apáti mézes fürtje érésben
A hazai csemegeszőlő-termesztésben a felsorolt négy kategória közül az első három van jelen. A piacra termelő ültetvények becsült termőfelülete nem éri el az 500 hektárt (becsült érték a KSH 2021-es adatai alapján, 19.1.1.26. Szőlő- és bortermelés, felhasználás).

Nincs pontos ismeretünk ezen ültetvények fajtahasználatáról, de a piaci megjelenésük alapján nem fontossági sorrendben említve, megtalálható bennük a Fehér és Piros Chasselas, a Pannónia kincse, az Éva, a Pölöskei muskotály, az Árkádia, az Othello, a Moldova, a Guzal kara, az Italia, a Kozma Pálné muskotály, a Palatina.

Sokszor a borszőlőként is felhasznált Csabagyöngye az első csemegeszőlő a piacon, azt követően az Irsai Olivér fajtából is értékesítenek, sőt a Nero rezisztens fajta is egyre gyakrabban megjelenik. A helyi piacokon az eddig említettnél még sokkal színesebb lehet a választék. Mindez abból adódhat, hogy a legtöbbször saját fogyasztásra tervezett szőlőskert mérete nagyobbra sikeredik, és a plusztermést a piacon próbálják meg eladni.

Szőlő a kertben

Ez utóbbi már átvezet bennünket a családi ellátást szolgáló csemegeszőlőkerthez. Általában minél hosszabb szedési időszakra törekszünk, és az általunk kedvelt ízű, alakú, konzisztenciájú szőlőfajtákat érési sorrendben ültetjük.

Az olaszországi termesztési viszonyoktól eltérően, ahol hét hónapig is el tudják látni a piacot, idehaza körülbelül július végétől november közepéig lehet szabadföldi termesztésből és tárolás nélkül kielégíteni szükségletünket.

A házikerti termesztésnél egyre fontosabb igény a fajták kórokozó-ellenállósága, mert senki nem szeretne növényvédő szert használni családi otthona közvetlen közelében, a szabadidős birtokán. Ez azonban szűkíti az ültethető fajták körét.

A Bakonyi Károllyal közösen nemesített Hunnia fajtajelölt érésben lévő fürtjei
A Bakonyi Károllyal közösen nemesített Hunnia fajtajelölt érésben lévő fürtjei
Fotó: Kocsis László
Rendkívül nagy a fajtaválaszték, több ezer áll rendelkezésre és ismerhető meg internetes világunkban. A legtöbbjükről alig rendelkezünk információval, termelési tapasztalattal, de lelkes gyűjtők révén évről évre egyre többet ismerünk meg.

A hazai csemegeszőlő-nemesítés úttörője, Mathiász János is rengeteg kombinációt hozott létre, közülük a legismertebbek a Szőlőskertek királynője muskotály, az Ezeréves Magyarország emléke, a Mathiász Jánosné muskotály, a Cegléd szépe.

Az ő fajtáival nemesítettek sok újabb fajtát, hazánkban ilyen többek között a Pannónia kincse, a Gloria Hungariae, a Kocsis Irma, az Attila, a Rekord, az Olympia fajta, míg az USA-ban a Blush seedless, a Dawn seedless, a Delight és a Perlette, Olaszországban pedig az Aurora egyik szülője vagy nagyszülői keresztezési partnere volt a Szőlőskertek királynője muskotály.

Mathiász János a hazai keresztezéses nemesítés első tudatos alkalmazója, tevékenységével ráirányította a figyelmet hazánkban a csemegeszőlő-termesztésben rejlő lehetőségekre. Iskolát teremtett, melynek követői – Kocsis Pál, Szűcs József, Poczik Ferenc, Kurucz András, Király Ferenc, Szegedi Sándor, Lubik István, Kozma Pál, Bakonyi Károly, Csizmazia D. József, Sz. Nagy László, Hajdu Edit, ifj. Kozma Pál, Korbuly János – alapozták meg azt a genetikai állományt, amelyből aztán sikeresen állították elő a hazai szőlőskertekben megtalálható ízletes csemegeszőlőfajtáinkat (3. táblázat).

Ígéretes fajtajelöltek

Az árutermelés céljára kiváló tulajdonságokkal jellemezhető Szigeti 116 első fürtje egy átoltott tőkén
Az árutermelés céljára kiváló tulajdonságokkal jellemezhető Szigeti 116 első fürtje egy átoltott tőkén
Fotó: Kocsis László
Sikeres csemegeszőlő-fajtát körültekintő és időben hosszú folyamattal lehet megalkotni. A jelenleg rendelkezésre álló gazdag alak-, szín- és ízvilággal jellemezhető fajták sorát bővítő, újabb kombinációkból születő szőlőfajta nemesítése csak rendkívül megalapozott örökléstani ismeretekre, a meglévő fajták ter­mesztési értékeinek tapasztalatára épülhet. Mindezekre alapult az 1990-es években néhai Bakonyi Károllyal elkezdett csemegeszőlő-nemesítési programunk, melyből kiváló fajtajelöltek születtek (Helikon szépe, Hunnia, Bella Donna, Sába királynéja stb.).

A jelenlegi nemesítői programomban gazdag ízvilágú, nagy bogyójú, kissé húsos konzisztenciájú, de lédús, szájban olvadékony bogyóhéjú, ovális vagy kissé megnyúlt gömb alakú, eltérő héjszínű, mag nélküli, gombabetegségekkel szemben kiváló toleranciával jellemezhető fajta előállítása a cél.

Rendkívül ambiciózus cél, de ha már a cél sem az, akkor az eredmények is kisebbek lennének.

A 2005-ben indított programban megfogalmazott cél megvalósítása még várat magára, de az évek során előállított magoncokból rendkívül értékeseket lehet kiválasztani. Ilyen az állami elismerésre bejelentett Apáti mézes, a rendkívül mutatós, puha magvú Amica, a mag nélküli Cirmos, a bőtermő, helyi régi ültetvényből szelektált késői érésű Konkolos, és az árutermő ültetvények létrehozására eddig legalkalmasabb Szigeti 116. Évről évre a terveknek megfelelően végezzük a keresztezéseket, neveljük a magoncokat, értékeljük a tulajdonságaikat, és kezdjük felszaporítani az ígéreteseket a termelői tapasztalatok gyűjtése céljából.

Novemberi fotó a bőtermő, igen késői érésű, roppanó, húsos bogyójú, helyben szelektált Konkolos fürtjeiről
Novemberi fotó a bőtermő, igen késői érésű, roppanó, húsos bogyójú, helyben szelektált Konkolos fürtjeiről
Fotó: Kocsis László

Kíméletesen bánjunk vele

Az árutermelő csemegeszőlő-ültetvény művelése komoly szakmai felkészültséget igényel és a termesztéstechnológia jóval kevésbé gépesíthető, így a kézimunkaigénye rendkívül nagy. A terület adottságainak és a tervezett tőkeművelésmódnak megfelelően kell megválasztani a tenyészterületet. Szellős lombozat kialakítására kell törekedni, úgy, hogy azt minél több napfény érje.

Lehetőség szerint a fürtök álljanak szabadon, olyan magasan, hogy könnyen hozzáférhetők legyenek, és kíméljük az erős sugárzástól, de szűrt fény érje őket, különösen a sötétebbre színesedő bogyóhéjú fürtöket. A művelésükhöz talán az egyik legjobb választás a sátorlugas lehet.

Puha magjai miatt az Amica ál-magnélküliséggel jellemezhető
Puha magjai miatt az Amica ál-magnélküliséggel jellemezhető
A házikerti szőlő ültetésénél is ezek a szempontok érvényesek, de a különböző lugasok kialakításával a növények díszítőértékét is remekül kihasználhatjuk. A tőkék tápanyagellátása legyen mindig bőséges. A legtöbb fajta a borszőlőkkel megegyező növényvédelmet igényel, ami elsősorban a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás elleni védelemre fókuszál. A rovarkártevők közül a levél- és gubacsatkák, továbbá a molyok is gondot okozhatnak, valamint újabban, különösen a vékonyabb héjú fajtáknál a foltosszárnyú muslica. Házikertben használjuk minél inkább a biológiai növényvédelemben engedélyezett készítményeket.

A csemegeszőlőnek nagy a vízigénye, ezért aszályos időben öntözni kell egészen az érés kezdetéig. A bogyórepedés komoly minőségi romlást okozhat, ezért törekedjünk egyenletes vízellátásra, a hirtelen nagy mennyiségű csapadék vagy helytelen öntözési vízadag veszélyeztetheti az egész termést. Ha a piacra termelünk, akkor a tőkén már elvégezzük a fürtök kiigazítását, vagyis eltávolítjuk a hibás, gyengén fejlett bogyókat, fürtrészeket. A kocsányt megfogva helyezzük a papírral bélelt rekeszbe a fürtöket. Lehetőség szerint tartózkodjunk az átrakástól, többszöri kézbevételtől. A szőlő tárolhatósága időben korlátozott, a legmodernebb tárolókban is legföljebb 1-1,5 hónapig tarthatók a fürtök károsodás nélkül. A gondosan végigvitt termesztésnek a fogadtatása is kiváló lesz a fogyasztók körében.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/19 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.