0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll az ukrán gabona importtilalom meghosszabbításáért

Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében.

A térség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is, mondta Nagy István agrárminiszter. Brüsszelnek lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében.

A tárcavezető kiemelte, a magyar kormány és az Agrárminisztérium számára a magyar gazdák védelme elsődleges, mindig az ő érdekeiket tartják szem előtt.

A kelet-európai tagállamok gazdaszervezetei, köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) delegációja azért tüntettek ma Brüsszelben, hogy az Európai Unió vegye komolyan az ukrán gabona beáramlása elleni intézkedéseket, és ne csupán a felszínen kezelje a problémát.

Hozzátette, a gazdák azt szeretnék elérni, hogy legalább ez év végig érvényben maradjon az importtilalom, ugyanis a helyzet június 5-ig nem fog megoldódni, az érintett országokban a gabonatárolókat továbbra is leginkább a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el.

Nagy István arra emlékeztetett, ahhoz, hogy az öt érintett ország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia számára megfelelő uniós intézkedések kellenek az ukrán import okozta, korábban nem látott mértékű regionális gabonapiaci nehézségek megfelelő kezelésére.

Jelenleg várjuk az arra vonatkozó bizottsági javaslatot, amely a jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás június 5-e utáni fenntartására irányul, fűzte hozzá.

Az agrárminiszter leszögezte, a magyar agrárkormányzat és a gazdaszervezetek egyetértenek abban a célban, hogy az Európába beáramló, a szigorú európai uniós termelési kötöttségek nélkül, így sokkal alacsonyabb költséggel előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el és ne lehetetlenítse el a kelet-európai gabonapiac működését, újra megfelelő módon működjenek a megszokott kereskedelmi csatornák.

Forrás: Agrárminisztérium