Back to top

Napelem szőnyeg a sínek között

Napelemekkel látnák el a svájci vasúthálózat sínek közötti részét egy kísérleti szakaszban lévő innovációnak köszönhetően. A svájci Sun-Ways start-up cég májusban telepíti a napelem paneleket az ország nyugati részén található Buttes vasútállomás közelében.

Fotó: Sun-Ways
Mivel a klímaválság az energiaátállás felgyorsítását követeli Európában, a fejlesztők új lehetőségeket látnak a fotovoltaikában a szokatlan felületeken.

A Sun-Ways azonban az első cég, amely a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) segítségével szabadalmaztatott egy eltávolítható, áttelepíthető napelem rendszert. Mivel a síneket időről-időre tisztítani kell, ezért a karbantartáshoz kulcsfontosságú a mobil rendszer, mondta Baptiste Danichert, a cég egyik alapítója.  

A napelemek telepítéséhez  a svájci Scheuchzer pályaépítő cég

fejlesztett ki egy olyan „vonatot”, ami a síneken haladva, menet közben telepíti a fotovoltaikus modulokat. Olyan, mintha egy szőnyeget gurítanánk ki

– ismertették a fejlesztők. A speciálisan kialakított vonat egy dugattyús mechanizmust használ az egy méter széles panelek telepítéséhez, amelyeket már előzetesen összeszereltek.

Fotó: Sun-Ways
A Sun-Ways szerint paneljeik tartósabbak, mint a hagyományosak, és tükröződésgátló szűrővel is felszerelhetők, hogy ne rontsák a mozdonyvezetők látását, a vonatok végére erősített kefék pedig eltávolítják a szennyeződéseket a panelek felületéről. Jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy télen a ráfagyott csapadékot felolvassza a rendszer.

A fotovoltaikus rendszer által termelt villamos energiát a hálózatba táplálják, és a háztartások áramellátására használják,

mivel a vasúti hálózatba történő visszatáplálás bonyolultabb folyamat lenne.

Az induló vállalkozásnak nagy ambíciói vannak az ökoinnovációval kapcsolatban. Elméletileg a paneleket a teljes, 5317 kilométeres svájci vasúthálózatra fel lehetne szerelni. A fotovoltaikus cellák körülbelül 760 futballpálya nagyságú területet fednének le és becslésük szerint az országos vasúthálózat évente egy terawattóra (TWh) napenergiát termelhetne, ami Svájc teljes energiafogyasztásának mintegy 2 százalékát teszi ki.

Forrás: 
de.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.