Back to top

Az éhség lassítja a legyek öregedését

Az éhségérzet elegendő volt a gyümölcslegyek élettartamának növeléséhez - derül ki a Science című folyóiratban megjelent új tanulmányból.

Korábbi állatokon végzett kutatások összefüggésbe hozták a kalóriabevitel korlátozását az egészséges öregedéssel, de a bizonyítékok továbbra is ellentmondásosak. Egy 2009-es tanulmány például azt találta, hogy a kontrollcsoport étrendjéhez képest 30%-kal kevesebb kalóriát tartalmazó, kalóriaszegény étrenddel etetett rézuszmajmok tovább éltek, és késleltetve tapasztalták az öregedéssel összefüggő kórképek kialakulását.

A National Institute on Aging egy későbbi tanulmánya azonban nem talált összefüggést a kalóriakorlátozás és a majmok élettartamának növekedése között.

A Science című szakfolyóiratban megjelent új tanulmányukban a Michigani Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éhségérzet növelheti-e az élettartamot. A kutatók gyümölcslegyeket használtak, egy olyan elterjedt állatmodellt, amely az emberekben betegségeket okozó gének 75%-ában osztozik.

A kutatók többféle módon idézték elő a gyümölcslegyekben az éhségérzetet. Először is, megváltoztatták az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k) - a három esszenciális aminosavból: leucinból, izoleucinból és valinból álló csoport - mennyiségét egy nekik szánt eledelben.

Fotó: pixabay.com

A legyeket ezután szabadon ehettek egy élesztős vagy cukros svédasztalról. Az alacsony BCAA-tartalmú snackkel etetett legyek több élesztőt fogyasztottak, mint cukrot a magas BCAA-tartalmú snackkel etetett legyekhez képest.

Az ilyen preferencia a szükségletalapú éhség egyik mutatója.

Hogy az éhséget a táplálék összetételétől elkülönítve vizsgálják, a kutatók vörös fénynek tették ki a legyeket, hogy aktiválják az éhségérzethez kapcsolódó neuronokat. Ezek a legyek kétszer annyi táplálékot fogyasztottak, mint azok, amelyeket nem tettek ki a fényingerlésnek. Ráadásul a vörös fény által aktivált legyek lényegesen tovább éltek, mint a kontrollok.

"Úgy gondoljuk, hogy egyfajta csillapíthatatlan éhséget teremtettünk a legyekben, és ezáltal a legyek tovább élnek" - Kristy Weaver, Ph.D.

Sőt, a kutatók az éhség molekuláris mechanikáját az idegsejtek epigenomjának változásaihoz térképezték fel.

Azt találták, hogy a neuronok reagáltak egy adott aminosav jelenlétére vagy hiányára az étrendben. Ezek a változások befolyásolhatják, hogy a legyek agyában milyen mértékben fejeződnek ki bizonyos gének.

A tanulmány szerzői szerint a felfedezett mechanizmusok valószínűleg más fajoknál is modulálják az éhséghatást. A gyümölcslegyeken végzett vizsgálatok eredményei azonban nem feltétlenül alkalmazhatók az emberre, ezért további kutatásokra van szükség.

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.