0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

Az éhség lassítja a legyek öregedését

Az éhségérzet elegendő volt a gyümölcslegyek élettartamának növeléséhez - derül ki a Science című folyóiratban megjelent új tanulmányból.

Korábbi állatokon végzett kutatások összefüggésbe hozták a kalóriabevitel korlátozását az egészséges öregedéssel, de a bizonyítékok továbbra is ellentmondásosak. Egy 2009-es tanulmány például azt találta, hogy a kontrollcsoport étrendjéhez képest 30%-kal kevesebb kalóriát tartalmazó, kalóriaszegény étrenddel etetett rézuszmajmok tovább éltek, és késleltetve tapasztalták az öregedéssel összefüggő kórképek kialakulását.

A National Institute on Aging egy későbbi tanulmánya azonban nem talált összefüggést a kalóriakorlátozás és a majmok élettartamának növekedése között.

A Science című szakfolyóiratban megjelent új tanulmányukban a Michigani Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éhségérzet növelheti-e az élettartamot. A kutatók gyümölcslegyeket használtak, egy olyan elterjedt állatmodellt, amely az emberekben betegségeket okozó gének 75%-ában osztozik.

A kutatók többféle módon idézték elő a gyümölcslegyekben az éhségérzetet. Először is, megváltoztatták az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k) – a három esszenciális aminosavból: leucinból, izoleucinból és valinból álló csoport – mennyiségét egy nekik szánt eledelben.

A legyeket ezután szabadon ehettek egy élesztős vagy cukros svédasztalról. Az alacsony BCAA-tartalmú snackkel etetett legyek több élesztőt fogyasztottak, mint cukrot a magas BCAA-tartalmú snackkel etetett legyekhez képest.

Az ilyen preferencia a szükségletalapú éhség egyik mutatója.

Hogy az éhséget a táplálék összetételétől elkülönítve vizsgálják, a kutatók vörös fénynek tették ki a legyeket, hogy aktiválják az éhségérzethez kapcsolódó neuronokat. Ezek a legyek kétszer annyi táplálékot fogyasztottak, mint azok, amelyeket nem tettek ki a fényingerlésnek. Ráadásul a vörös fény által aktivált legyek lényegesen tovább éltek, mint a kontrollok.

„Úgy gondoljuk, hogy egyfajta csillapíthatatlan éhséget teremtettünk a legyekben, és ezáltal a legyek tovább élnek” – Kristy Weaver, Ph.D.

Sőt, a kutatók az éhség molekuláris mechanikáját az idegsejtek epigenomjának változásaihoz térképezték fel.

Azt találták, hogy a neuronok reagáltak egy adott aminosav jelenlétére vagy hiányára az étrendben. Ezek a változások befolyásolhatják, hogy a legyek agyában milyen mértékben fejeződnek ki bizonyos gének.

A tanulmány szerzői szerint a felfedezett mechanizmusok valószínűleg más fajoknál is modulálják az éhséghatást. A gyümölcslegyeken végzett vizsgálatok eredményei azonban nem feltétlenül alkalmazhatók az emberre, ezért további kutatásokra van szükség.

Forrás: healthnews.com