Back to top

Élelmiszer tiszta forrásból

Mindenkinek szüksége van egy menedékre, és nemcsak nekünk, embereknek, hanem a minket körülvevő élőlényeknek is, különösen manapság, amikor egyre kevesebb élőhely marad nekik. A mi menedékünket másokkal is szeretnénk megosztani, azáltal, hogy tiszta forrásból származó valódi élelmiszereket készítünk – mondta tudósítónknak Farkas Richárd Márk, megfogalmazva a Menedék Ökokert mottóját.

– Tökölön születtem. Szüleimet nem ismerem, állami gondozásban nőttem fel Előszálláson. Kecskeméten végeztem el a Kertészeti Főiskolát, dísznövény szakirányon – idézte fel a kezdeteket.

– A főiskola elvégzése után Kecskeméten éltem és dolgoztam, de nem a szakmámban, hanem mint sírkőfaragó. A válásom után, 2016-ban költöztem egy festői bakonyi faluba, Városlődre. Itt végre a dísznövénytermesztés, a kertépítés és a kertfenntartás vált elsődlegessé az életemben – míg el nem kezdtünk zöldségekkel, később pedig állatokkal is foglalkozni, őstermelőként. Legkisebb gyerekem már itt született.

Öt-hat évvel ezelőtt kezdtünk komolyabban elgondolkodni a párommal azon, hogy hogyan tudnánk gondoskodni róla, hogy tiszta és valódi élelmiszerek kerüljenek a család asztalára.

Szállításra kész zöldségesládák
Szállításra kész zöldségesládák
Láttuk, hogy az üzletekben, sőt, még a piacon is egyre több az olyan zöldség és gyümölcs, amit vegyszerek mérgeznek, vagy egyáltalán nem is ellenőrizhető, hogy ki, hol és milyen körülmények között termelte őket. Először a zöldségeket kezdtük magunknak termelni aztán előbb tyúkokat, később kecskéket is beszereztünk a magunk ellátására. Megpróbáltunk berendezkedni a minél teljesebb önellátásra. Hozzá kell tennem, hogy mindketten mély elhivatottsággal élünk, szeretünk másoknak segíteni, felhívni rá a szűkebb környezetünk figyelmét, hogy mennyire fontos alapja az egészségnek az étkezés, ételeink alapanyaga. Ennek jegyében folyamatosan növeltük a művelt területet, évről évre építettük fel a fóliákat, bővítettük az állatállományt, a fajták számával együtt. Aztán továbbléptünk, mert szerettük volna megadni a lehetőséget, hogy azok is hozzáférjenek az egészséges alapanyagokhoz, akik hasonlóképpen gondolkodnak, de nincs helyük vagy idejük maguknak termelni friss zöldséget és gyümölcsöt.

Ez alapján fogalmaztuk meg a Menedék Ökokert ajánlóját, ami a következő: „Mindenkinek szüksége van egy menedékre.

Ahova visszavonulhat és újra önmagára találhat. Ahol érzi, hogy biztonságban van. Ahol igazán az lehet, aki mindig is szeretett volna lenni. Az a felnőtt, akit gyermekként megálmodott. És ezáltal újra érezheti a felszabadult, gondtalan, vidám, boldog gyermekkort. Ahol még rácsodálkoztunk minden apró újdonságra. Egy szép kert pont ezt az érzést adja vissza nekünk a mindig történő változással. Újabb és újabb csodákkal, melyek ott laknak Önben és a kertjében. Mert mindenki megérdemel egy szép kertet!”

A városlődi Menedék Ökokertben minden megtalálható, amire csak szükség lehet a konyhában. A zöldségek mellett gyümölcsöket is termeszt a család, és már jó ideje állatokat is tartanak. A természetesség mellett a minőséget tartják a legfontosabbnak.

– Családi gazdaságként, őstermelőként főként zöldségeket termelünk. Hozzávetőleg 5 ezer négyzetméteren gazdálkodunk, amin belül három fóliasátrunk is van, amik összesen 354 négyzetmétert borítanak. Kínálatunkban megtalálhatók a szezonnak megfelelő termények. Körülbelül ötvenféle zöldséget termesztünk a szezonban.

Tavasszal főként friss levélzöldségeket – köztük rukkolát és spenótot, zöldborsót, retket és újhagymát termelünk, illetve mikrozöldeket.

Nyáron aztán bővül az általunk kínált zöldségdobozok tartalma: többféle paradicsom és paprika, cukkini, padlizsán, kígyó- és fürtös uborka, gumós és szárzeller, hagymák, burgonya, zöldbab, azonkívül bogyósgyümölcsöket (szamócát, málnát, áfonyát, többféle ribizlit) is vásárolhatnak az előfizetőink. A zöldségkínálatunkat friss házi tojás egészíti ki, mivel vagy ötven tojótyúkot tartunk.

Egy ötlettől vezérelve 2022 elején továbbléptünk az állatok terén, elkezdtünk kecskét tartani. Jelenleg nyolc anyakecskénk van. Kistermelői kecsketejet, kézműves joghurtot és gomolyát készítünk és kínálunk. Ezek mostanra épp olyan keresetté váltak, mint a zöldség-gyümölcs.

Hogy a Menedék Ökokert tevékenysége miben különbözik a hagyományostól, és hogy ez mennyi plusz munkával és plusz odafigyeléssel jár? Farkas Richárd Márk szerint több ugyan a munka, de minden szempontból megéri.

– A tevékenységünk a vegyszer- és mű­trágyamentes, teljesen organikus zöldségtermesztésből indul ki. Ez ad némi plusz munkát, például gyorsabban tönkremegy az adott növény.

Farkas Richárd Márk: tapasztalataim szerint szükség van ökotermékekre
Farkas Richárd Márk: tapasztalataim szerint szükség van ökotermékekre
Ez azt jelenti, hogy nem tudom olyan sokáig szedhető állapotban tartani, mint hagyományos kultúrában. Ezért egy évben többször is palántáznom kell ugyanazt a növényt. Ilyenek például az uborkafélék, a rukkola, a cukkini, a zöldbab. De sok a napi munka is, amit nem szabad elhalasztani, hanem azonnal el kell végezni.

– Farkas Richárd Márk szerint van igény az ökotermékekre, a vegyszermentességük, az ízük és a frissességük miatt egyaránt. Ez a jövőre nézve is fontos, hiszen a gyermekek látják a szüleik hozzáállását, fiatalként és felnőttként is elkötelezik magukat az egészséges táplálkozás, valamint az ahhoz szükséges, természetesen termelt, előállított alapanyagok beszerzése mellett.

– Szerencsére folyamatos és egyre nagyobb az érdeklődés. Egyre többen szeretnék tudni, honnan és mi kerül az asztalra. És a frissesség is nagyon fontos, esetünkben nem áll több napot a boltok polcain a termék. Persze az így termesztett zöldségeknek az íze is fenséges, ami bizony egyáltalán nem utolsó szempont.

Bár a kínálat gazdag, a Menedék Ökokert művelői több fejlesztést is szeretnének megvalósítani a közeljövőben. A beruházásokkal újra tovább tudnának lépni.

– Természetesen vannak terveink, melyeket mielőbb szeretnénk megvalósítani. Az előrelépéshez fontos lenne, hogy kiépítsünk egy sajtműhelyt, a hozzá tartozó sajtkáddal, érlelőhelyiséggel. Ez nagyon megkönnyítené a dolgunkat. Ezen kívül csak apróbb változtatásokat, módosításokat tervezünk, például automata öntözőrendszer kiépítését a teljes területen, időspórolás és hatékonyság végett. Ezek egytől-egyig olyan beruházások, melyekkel a munkánk hatékonyságát tudnánk növelni. Egy biztos: meggazdagodni ebből nem lehet. De szépen és egészségesen élni igen. Ameddig bírjuk, csináljuk, hiszen ez az életünk.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Erdőgazdasági fejlesztések Nyíregyházán

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. több fejlesztése Nyíregyházán, melyekkel a vármegyeszékhelyen élők kikapcsolódási lehetőségeit szerette volna bővíteni az erdőgazdaság. A fejlesztéseket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója adta át.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.