Back to top

Gyors, egyszerű megoldás az MBH Banknál a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására

Az Egységes Kérelmek keretében járó mezőgazdasági támogatások akár napokon belüli előfinanszírozását lehetővé tévő termékkel bővítette kínálatát az MBH Bank.

A Mezőgazdasági Faktoring legfőbb előnye a megszokott hiteltermékekhez képest, hogy gyorsabb és egyszerűbb. Emellett mindössze három átlátható és előre tervezhető költséggel jár, amelyek közül a szerződés éves díját az első évben elengedi a bank, hogy ezzel is segítse a gazdálkodókat.

A hitelintézetnél újonnan elérhető finanszírozási forma a növénytermesztéstől az állattenyésztésen át akár az erdészetig összesen több mint harminc támogatási jogcímre vehető igénybe, köztük a 2023-ban bevezetett Agro-ökológiai Programra (AÖP) is.

„A magyar mezőgazdaság egyik piacvezető finanszírozójaként rövid idő alatt és minél egyszerűbben elérhető megoldást akarunk biztosítani ügyfeleinknek arra, hogy szinte azonnal likviditáshoz juthassanak egy sokszor hirtelen változó piaci környezetben, amikor különösen fontos lehet a kiszámíthatóság. A Mezőgazdasági Faktoring ilyen. Mindemellett rendkívül rugalmas lehetőség: akár most, akár később is kérhetik az előfinanszírozást a nekik járó támogatásokra.” – hangsúlyozta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, a termék előnyei közül kiemelve a folyamat gyorsaságát és egyszerűségét. „Akár napokon belül* előre oda tudjuk adni a gazdáknak az alaptámogatások akár 90 százalékát” – mondta. A Mezőgazdasági Faktoringot nemcsak a kisebb termelők, hanem a nagyobb ügyfelek, illetve azok számára is ajánlják, akik korábban nem éltek a banki támogatás-előfinanszírozás lehetőségével, legyen szó akár a hazai agrárium legnagyobb kibocsátását produkáló szántóföldi növénytermesztőkről, akár az állattenyésztőkről.

„Jól mutatja a magyar agrárium és a vidék iránti elkötelezettségünket, hogy ez a kínálatunkban az egyik első új termék, amelyet ráadásul rendkívül fontos időszakban, az új Közös Agrárpolitika indulásakor vezetünk be”

– fejtette ki Hollósi Dávid. Az MBH Bank mintegy 30 ezer ügyféllel rendelkező Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága és a pénzintézet újonnan létrehozott Faktoring és Üzletfinanszírozási Igazgatósága által közösen kidolgozott Mezőgazdasági Faktoring röviddel azután vált elérhetővé, hogy az MKB Bank és a Takarékbank egyesüléséből május elején létrejött az MBH Bank. „Számunkra is új fejezet vette kezdetét, amelyben az ágazat szakértő finanszírozása még inkább megköveteli tőlünk, hogy még jobban reagáljunk a piaci változásokra, és aktuális, egyszerűen, rövid idő alatt elérhető megoldásokkal segítsük a gazdálkodókat az alkalmazkodásban, a hatékonyság növelésében. Stratégiai jelentőségű ágazatról van szó, mindannyiunk érdeke, hogy a hazai termelői kör erős legyen.”

A Mezőgazdasági Faktoring az MBH Bank mintegy negyven Agrárcentrumában igényelhető országszerte.

A terméket egyelőre az idén beadott Egységes Kérelem keretében járó támogatásokra kérhetik a gazdálkodók, a tervek szerint ősztől azonban már a jövőre beadandó kérelmekre is kiterjedhet, hosszabb távon pedig akár több évre előre is lehet igényelni. A dokumentáció egyszerű, csak kevés időt vesz igénybe, és szükség esetén a bank agrárfinanszírozásban jártas kollégáival együtt is összeállítható helyben.

„A folyamatot úgy építettük fel, hogy minden olyan ügyfelünk, aki támogatás-előfinanszírozással kíván élni – most vagy a jövőben –, napok alatt elérhető keretszerződést köthet velünk erre vonatkozóan. Ezt követően gyorsan lehívható az előfinanszírozás – akár közvetlenül a keretszerződés megkötése után, akár később, amikor szükség van likviditásra, legyen szó bármely normatív támogatásról. Érvényes keretszerződéssel, a lehívási feltételek teljesülése esetén három munkanapon belül az ügyfél számláján lesz az összeg” – mondta Dr. Molnár Tamás, az MBH Bank Faktoring és Üzletfinanszírozási Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Tovább egyszerűsíti a folyamatot, hogy a keretszerződés lejárat nélküli, a bank ráadásul 2023-ban elengedi ennek az éves díját.

„Aki idén megköti ezt az új keretszerződést bankunkkal, annak a konkrét támogatás-előfinanszírozási igény esetén csak két, jól átlátható díjtétellel kell számolnia: folyósítási jutalékkal és kamattal. A kamat tekintetében további előny, hogy csak akkor kell megfizetni, amikor a Magyar Államkincstár kiutalja a gazdáknak a támogatást, így akár a végső kifizetési időpontig rendelkezésre áll az előfinanszírozás teljes összege az ügyfelek számláján.”

Az MBH Bank emellett olyan fejlett informatikai háttérrel indította el a rendszert, amelynek révén az ügyfelek minden tranzakcióról – folyósításról, elszámolásról – azonnal értesülnek e-mailben. „E tekintetben is gyors, kiszámítható, biztos partnerek vagyunk számukra” – emelte ki Hollósi Dávid és Dr. Molnár Tamás.

*A tájékoztatás nem teljes körű, a Mezőgazdasági Faktoring részletes feltételei itt olvashatóak.

Forrás: 
MBH Bank Nyrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Erdőgazdasági fejlesztések Nyíregyházán

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. több fejlesztése Nyíregyházán, melyekkel a vármegyeszékhelyen élők kikapcsolódási lehetőségeit szerette volna bővíteni az erdőgazdaság. A fejlesztéseket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója adta át.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.