0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Marad a záporokkal tarkított kora nyári idő

A május közepét jellemző esős időjárás után az elmúlt egy hétben már kevesebb helyen öntözte záporokból, zivatarokból származó csapadék a földeket. Az előzőleg átnedvesedett talajon a meleg idő hatására gyors fejlődésnek indultak szántóföldi növényeink, de az időjárás most a gyomok növekedéséhez és a kórokozók elszaporodásához is kedvező körülményeket teremtett.

A mögöttünk álló egy hétben melegebbre, és szárazabbra fordult időjárásunk, ami a legtöbb helyen már kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. A múlt hét második felében és hétfőn csak kevés helyen alakultak ki jellemzően kis mennyiségű csapadékot adó záporok, majd kedden és szerdán egy hidegfronthoz kötődően már többfelé esett. Az északi és a délkeleti országrészben nagy területen 10-20 mm is hullott, és néhol károkozó jéggel és viharos erejű széllel járó felhőszakadások is előfordultak 20-60 mm csapadékkal. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többfelé 20-60 mm-rel is meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, annál kevesebb a Felső-Tisza vidékén és Szolnok térségében esett.

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen sokat száradt, szikkadt az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, a nagyobb felhőszakadások által érintet területeken azonban foltokban áll a víz a földeken. A középső és mélyebb talajrétegek jellemzően jó vízellátottságúak.

A hőmérséklet a csapadékos idő elmúltával hirtelen emelkedett, péntektől már 20, majd szombattól 25 fok fölött alakultak a maximum értékek. Pár fokos visszaesést szerdán tapasztalhattunk a már említett hidegfront hatására. 

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza a kalászhányás – virágzás, a repce a becőképződés – magképződés fenológiai fázisában jár. Ez egy kritikus időszak, a növényeknek ilyenkor van legnagyobb szüksége a bőséges nedvességellátásra. Idén országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, a túl nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor a sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A folytatásban nagyrészt napos, kora nyári időre van kilátás. Csütörtökön csak kevés helyen, majd pénteken többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Szombaton országszerte száraz idő valószínű, majd vasárnap főként délkeleten, a jövő hét első felében pedig a déli és a keleti országrészben kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Összességében a legtöbb helyen tovább szárad a talajok felszín közeli része, ez alól leginkább a délkeleti országrész lehet kivétel. A növényvédelmi munkákat pénteken és szombaton még sokfelé zavarja élénk szél, vasárnaptól azonban mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet nem változik számottevően, hajnalonként többnyire 10és 15 fok közé hűl a levegő, napközben pedig 23-28 fokot mérhetünk. Igen erős lesz az UV sugárzás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu