Back to top

A város és a vidék közötti konfliktus szimbólumává vált a farkaskérdés - Lehetséges az együttélés?

A néhány évtizede kihalás szélére sodort farkasok lenyűgöző visszatérését nem mindenki fogadja egyforma örömmel Európában. Pedig részben az EU politikája által támogatott természetvédelmi kampány eredménye, mégis megosztó témává vált.

A nagyragadozókkal kapcsolatos attitűd az 1970-es években kezdett megváltozni, és a természetvédők erőfeszítéseinek köszönhetően mára 19 ezer körülire nőtt a farkaspopuláció az EU-ban
A nagyragadozókkal kapcsolatos attitűd az 1970-es években kezdett megváltozni, és a természetvédők erőfeszítéseinek köszönhetően mára 19 ezer körülire nőtt a farkaspopuláció az EU-ban
Fotó: pixabay
Az euronews.com beszámolója szerint a természetvédők üdvözlik a környezetre gyakorolt ​​hatás és az ökológiai előnyök miatt, a gazdálkodók azonban aggódnak az állatállományukért.

A farkasok évszázadok óta barangolnak Európában, de mivel időnként jószágokat zsákmányolnak, összeütközésbe kerültek az emberekkel, akik ennek következtében intenzíven vadászni kezdték őket. Ez a 20. század közepére számos európai országban a kihaláshoz vezetett, bár bizonyos területeken stabil populáció maradt.

A nagyragadozókkal kapcsolatos attitűd az 1970-es években kezdett megváltozni, és a természetvédők erőfeszítéseinek köszönhetően mára 19 ezer körülire nőtt a farkaspopuláció az EU-ban, amelynek minden szárazföldi tagállamában élnek példányok.

„A nagyragadozók, különösen a csúcsragadozók az egyik legjobb szövetségesünk az éghajlatváltozás, az erdőirtás és a biológiai sokféleség csökkenésének leküzdésében”

– mondja Enrique Perez, az Európai Farkasvédelmi Szövetség (EAWC) elnöke. Ez a 15 ország nemzeti civil szervezeteiből álló platform a farkasvédelem szigorúbb érvényesítését szorgalmazza.

Néhány gazdálkodó számára azonban problémaként jelenik meg az európai farkas visszatérése. Mivel sokaknak évtizedek óta nem kellett foglalkozniuk jelenlétükkel, így a mostani alkalmazkodás nehéz és megterhelő lehet.

Különösen az állatállomány elvesztése miatt vannak félelmek. A kormány statisztikái szerint 2020-ban több mint 11 ezer juhot és kecskét öltek le Franciaországban a farkasok. A gazdálkodókat anyagilag kompenzálják veszteségeikért, de egyesek úgy érvelnek, hogy ez nem elég és nem oldja meg a probléma gyökerét.

A farkasvédők szerint elektromos kerítésekkel, kutyákkal és emberi jelenléttel lehet megoldani, de ezzel nem mindenki ért egyet.

Tavaly novemberben az Európai Parlament határozatot fogadott el a vadon élő állatok, köztük a farkasok védelmének gyengítéséről
Tavaly novemberben az Európai Parlament határozatot fogadott el a vadon élő állatok, köztük a farkasok védelmének gyengítéséről
Fotó: pixabay
Az 1992-ben bevezetett élőhelyvédelmi irányelv az EU biodiverzitási politikájának sarokköve és szigorú védelmet nyújt a farkasok számára is. Csak bizonyos körülmények között engedélyezi a leölésüket, például, ha közegészségügyi kockázatot jelentenek, vagy ha egy területen kedvező védettségi státuszt értek el. A tagállamok jogilag kötelesek követni ezt az irányelvet, de a közelmúltban voltak olyan nagy horderejű incidensek, amelyek során nem így történt.

Európa-szerte adnak ki a hatóságok engedményeket, illegálisan vadásznak farkasokra, néhány politikus pedig meg is lovagolja az állatokkal szembeni ellenérzéseket.

„A farkaskérdés a város és a vidék közötti konfliktus szimbólumává vált" - mondta Johanna Sandahl, a Svéd Természetvédelmi Társaság elnöke.

A farkasok védelmével kapcsolatos fokozott politikai figyelem azonban nemcsak a nemzeti színtérre korlátozódik. Tavaly novemberben az Európai Parlament határozatot fogadott el a vadon élő állatok, köztük a farkasok védelmének gyengítéséről. Az állásfoglalás nem kötelező érvényű, de nyomást gyakorol az Európai Bizottságra, amelynek jogában áll megváltoztatni a védelmet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke decemberben kijelentette, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálnia a farkasok jelenlegi védelmi státuszát. Nem tudni, hogy ebben mekkora szerepe volt személyes konfliktusának, ugyanis 30 éves kedvenc póniját egy farkas tépte szét a Hannover közeli családi birtokon.

"A nagyragadozókkal többnyire a leginkább marginalizált emberek kényszerülnek együtt élni."
"A nagyragadozókkal többnyire a leginkább marginalizált emberek kényszerülnek együtt élni."
Fotó: pixabay
Lehetséges, hogy a farkasok és az emberek együtt éljenek Európában? Hanna Pettersson, a York-i Egyetem társadalomtudósa helyszíni kutatásokat végzett Észak-Spanyolország vidéki közösségeiben, és arra jutott, hogy

„Az egyik probléma, amely valóban felerősítette a konfliktust, az, hogy általában mind a törvényeket, mind a megoldásokat föntről lefelé kényszerítik. És olyan emberek javasolják ezzeket, akik nem is élnek együtt ezekkel a húsevőkkel, és nem értik, mi folyik azokon a vidékeken."

Úgy véli, hogy a felkínált megoldások gyakran túlságosan leegyszerűsítenek egy bonyolult ügyben. Azt szeretné elérni, hogy maguk a gazdálkodók és a velük együttműködő hatóságok fokozottabban vegyenek részt ezekben a folyamatokban, hogy különböző megoldásokat találjanak ki a különböző közösségek számára az igényeik alapján.

A felkínált megoldások gyakran túlságosan leegyszerűsítenek egy bonyolult ügyben
A felkínált megoldások gyakran túlságosan leegyszerűsítenek egy bonyolult ügyben
Fotó: pixabay

„Az egyik megoldás az, ha megtaláljuk a módját, hogy a farkast az újraelosztás és a vidékfejlesztés eszközévé tegyük

– javasolja -, mert ami sok száz év alatt történt, abban szerepe van a vidéki területek és megélhetési lehetőségek erős marginalizálódásának. És ez az oka annak az elnéptelenedésnek is, amit jelenleg tapasztalunk. A sajnálatos valóság ugyanis az, hogy a nagyragadozókkal többnyire a leginkább marginalizált emberek kényszerülnek együtt élni."

Ezt a véleményt hangoztatja Glenn Lelieveld, holland emlőskutató is.

„Ha az állattartók elfogadják azt a jelentős kockázatot, hogy nagyragadozók vannak a szomszédságban, akkor a kormányoknak plusz emberekkel, plusz fizetéssel, plusz anyaggal és oktatással kell segíteniük az emberek és a nagyragadozók közötti konfliktusok megszüntetésében."
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.