Back to top

A jövő kertjei az utcák lesznek

A Magyar Kertörökség Alapítvány áprilisi konferenciájának egyik nagy érdeklődéssel kísért előadását Nigel Dunnett növénydizájner, egyetemi tanár tartotta. A szakember nem volt ismeretlen a magyar tájépítészek számára, hiszen két éve már hallhatták ökológiai szemléletű gondolatait.

A mind sűrűbben lakott városokban az emberek elveszítik kapcsolatukat a természettel, a talajjal, a növényvilággal. Egyre kevesebb a növényzet, pedig arra szükség van a jólléthez. Az igazán nagy lépés az lenne, ha a természetet vinnénk vissza a városokba, mert az megváltoztatja az embereket és a településeket is, fejtette ki véleményét az előadó. Az ehhez vezető lépésekhez először is tervekre van szükség.

Fontos, hogy amit létrehozunk, azt a lakosság akarja, tetsszen az embereknek és legyen szakszerű. A közérthető kommunikáció pedig sokat segít abban, hogy megszerettessük a változásokat.

Nigel Dunnett (balról) Vincze Attilával, a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnökével a kerekasztal-beszélgetésen
Nigel Dunnett (balról) Vincze Attilával, a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnökével a kerekasztal-beszélgetésen
Fotó: Karancsy Ágnes
Ha együtt tudunk dolgozni a természettel, akkor az eredmény nemcsak látványelem lesz, hatni is tudunk a zöldfelületekkel. Fontosak a színek, általuk mélyebb lesz a megértés és komolyabb érzéseket is tudunk kelteni. Ez a művészet a kerttervezésben. Az emberek már nemcsak nézni, hanem megtapasztalni is akarják a kertet, a természetet, nem szeretnének külső megfigyelők maradni. Példaként a kaliforniai kakukkmák 2019-es virágzási boom időszakát emelte ki a szakember. Óriási élmény volt Londonban azok számára, akik látták, hiszen nagyon régen nyílt az évelő ilyen nagy területen. Sokan bementek a növények közé fotózkodni, hogy részei legyenek a természetnek.

Egyre nagyobb az igény a természet megtapasztalására, legyen szó a saját kertünkről, egy parkról vagy az autópályáról. Színes mezőket kell kialakítani a városokban, hasonlót, mint ami a természetben magától létrejön.

A tájépítészeknek, kertészeknek hatalmukban áll, hogy munkájuk eredményeként érzelmeket szabadítsanak fel az emberekben, és ehhez nem is kell mindig színesben gondolkodni, mert a zöld is elég színes.

A szakember részt vett az Erzsébet királynőről elnevezett londoni olimpiai park létrehozásában, ahol sikerült elérni a szupervirágzás hatását.

Elismert szaktekintély

Nigel Dunnett a Sheffieldi Egyetem tájépítészeti tanszékének egyetemi tanára, a növénydizájn és a városi növényalkalmazás professzora. A tájépítészet és a városi zöld/kék infrastruktúra innovatív megközelítésének egyik legjelentősebb szaktekintélye a világon. Úttörő szerepet játszik a kertek, tájak és közterek ökológiai és fenntartható tervezésében. Munkájában az ökológia és a kertészet integrációját tartja szem előtt, hogy dinamikus, változatos és természetközeli, alacsony ráfordítás­igényű, ugyanakkor nagy hatású, látványos kerteket hozzon létre. 2018-ban elnyerte a Landscape Institute növénydizájn, köztéri növényalkalmazás és stratégiai ökológia díját a legkiemelkedőbb projekt kategóriában a Barbican Podium tetőkertért.

Ismert munkái egyebek között a „szupervirágzás” a londoni Tower vizes árkában, a The Barbican kertje, aranyló virágos rét és ázsiai kert a londoni olimpiai parkban, a Szürkéből zöld projekt Sheffieldben, gyémántjubileumi kert a Bucking­ham-palotában, illetve a Green Square Bergamóban.

A természetszemléletű megtervezett zöldfelület jól működik együtt a kortárs építészettel, annak minden elemével. Érdemes megfigyelni, hogy az átalakult városi zöldterületek hatására megváltoznak azok használói is. Létrejön újra a közvetlen kapcsolat a természettel, emellett a zöld tisztít, hűt, élettel tölti meg a városokat.

Szupervirágzás a Towerben

2019-ben döntöttek arról, hogy a londoni Tower vizes árkának helyén legyen egy időszakos kert II. Erzsébet királynő platinajubileumának tiszteletére. A terveket Nigel Dunnett készítette el, elképzelésének alapját az impresszionista és pointillista festmények adták. A területet négyzethálósan felosztotta, mindegyik egység más színt kapott, 15 különböző virágszínű magkeveréket használt, ebből jött létre a szupervirágzás. 2021-ben végezték a tereprendezést, kis dombocskákat, völgyeket alakítottak ki, hogy az emberek bemehessenek a növények közé.

Angliában sok a monokultúrásan művelt terület, Nigel Dunnett szerint ha a szupervirágzást (SuperBloom) a Towerben létre lehetett hozni, akkor az máshol is lehetséges lenne.

A diverz beültetés támogatta a méheket, beporzókat, magevő madarakat, és London lakosságának, valamint a turistáknak bemutatta a biológiai sokféleség változatosságát.

A sheffieldi Szürkéből zöld program az Egyesült Királyság legnagyobb városi vízgazdálkodási projektje
A sheffieldi Szürkéből zöld program az Egyesült Királyság legnagyobb városi vízgazdálkodási projektje

Szürkéből zöld

A sheffieldi Szürkéből zöld program 2016-ban kezdődött, második üteme jelenleg is tart. Az Egyesült Királyság legnagyobb fenntartható városi vízgazdálkodási projektje (sustainable drainage systems, SuDS) révén a települést 1,6 kilométer hosszan átszelő zöld utca jött létre. A korábban leburkolt terület több mint felén diverz zöldfelületet alakítottak ki. Erre azért volt lehetőség, mert egy külső körgyűrű megépítését követően egyre kevesebben használták a korábban nagy forgalmú utat. A csapadékvíz esőkertekbe, vízelvezető sávokba jut, a rendszer képes felfogni, megtisztítani, a zöldfelületre vezetni, és ott elszikkasztani a felszíni esővizet. Az ültetőközeg 70%-a zúzott homokkő, 20%-a komposztált zöldhulladék, 10%-a pedig homokos iszapos vályogtalaj.

A növényállomány egy része gyors virágzású, rövid életű, ami pár év múlva már nem lesz látható.

Helyüket a lassabban fejlődő, hosszú életű fajok veszik át. A tervek egyik megálmodója Nigel Dunnett volt. A lakosság körében nagyon népszerű lett a program, azóta több hasonlót ösztönöznek. A létrejött zöldfelületek fenntartása költséghatékony, a legnagyobb munka a tavaszi teljes visszavágás. Az előadó szerint az utcák a jövő kertjei lesznek, nem a gépkocsik fogják azokat uralni.

Követendő mintává vált

Az említett program kezdeti lépése annak, hogyan lehet az éghajlati gondokra választ adni, fenntartható, biodiverz területeket létesíteni a városokban, egyedi elemekből áttérni a teljes városi zöldfelület és a tájak átalakítására. Legyen az ökológia az alapértelmezett gondolat, emelte ki Nigel Dunnett az előadását követő kerek­asztal-beszélgetésen. Sheffield mintává vált, hallottuk, ehhez azonban meg kellett ütni az emberek tudatossági szintjét.

Olyan megoldásokat kell találni, melyek választ adnak az éghajlatváltozásra, még húsz-harminc év múlva is.

A következő időszakban nem abszolút mennyiségben fog számottevően csökkenni a csapadék, a csökkenés aránya legfeljebb 8-10%-os lesz, hanem annak eloszlása és dinamikája változik meg, hosszú száraz és gyakori villámárvizes időszakok váltogatják egymást.

A londoni Tower vizes árkának helyén beporzókat, magevő madarakat támogató diverz virágzó kiültetést hoztak létre Nigel Dunnett tervei alapján
A londoni Tower vizes árkának helyén beporzókat, magevő madarakat támogató diverz virágzó kiültetést hoztak létre Nigel Dunnett tervei alapján

Az új dinamikához másféle tájépítészetre van szükség, a változás a rendszer része kell hogy legyen. El kell fogadni a spontán megjelenő fajokat, fajtákat és a gyomokat is. A jövő nem jó vagy rossz, hanem más lesz. Városi körülmények között az invazív növényfajok és fajták is másként viselkednek, az új ökológiai gondolkodásban ezeknek is helyük van. Nigel Dunnett nem fogadja el azt a véleményt, hogy minden őshonos faj jó és minden nem őshonos faj rossz. Meg kell nézni viselkedésüket városi körülmények között, véli.

Az embereket izgatja a növények jelenléte. Érzelmeket vált ki, a természetesség iránti igényt indíthatja el, más szintű tudatosság jöhet létre az emberekben.

A modern évelőmozgalom még fiatal, alig negyvenéves. Kísérletezni kell, vissza kell térni az innovációhoz, hogy ne mindenhol ugyanaz legyen a látvány. Fontos a párbeszéd a művészet és a tájépítészet között is, hiszen a kert egy nagyon magas szintű művészet eredménye, nem statikus alkotás, mint egy szobor. A művészet úgy kell, hogy jelen legyen a természetes kertekben, mintha magától lenne ott. Az ökológiai tervezés fontos eleme a kreativitás.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.