0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Medvecukor helyett glicirrizint az édesgyökérből!

Magyar termesztés- és gyártástechnológiára alapozva hoz létre egy magyar-üzbég vegyesvállalat édesgyökér-feldolgozó üzemet Üzbegisztánban. A lassan befejezéshez közeledő projektben három magyar vállalkozás érdekelt, a technológiát pedig a MATE kutatói szállítják.

youtube://v/O7XNtqKeN8E

A példaértékű élelmiszeripari kooperáció a két ország közötti kormányközi együttműködés keretében jöhetett létre és az agrártárca, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a gazdaságfejlesztési tárca is támogatja – hangsúlyozták a résztvevők, akikkel Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője beszélgetett.

A pillangósvirágúak közé tartozó igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) legjobb minőségben Közép-Ázsiában nő, Üzbegisztán nyugati sík vidékein.

Üzbég partnerünk ennek a begyűjtésével foglalkozik, tisztítás és csomagolás után a gyökeret Kínába és Indiába értékesíti, ahol élelmiszeripari és gyógyászati alapanyagot állítanak elő belőle – mondta el a konzorcium egyik magyar tagja, a Pólus Kft. ügyvezető tulajdonosa Horváth László.

„Két éve találkoztunk és döntöttük el, hogy üzemet építünk és magasabb hozzáadott értékű terméket állítunk elő az édesgyökérből. Ez első körben a glicirrizin nevű hatóanyag kivonása lesz, amit az édesipari és gyógyászati alapanyagként fogunk értékesíteni. A gyártás melléktermékéből, a magas cellulóztartalmú törkölyből pedig úgynevezett másodlagos papírtermékeket, egyszer használatos érkészletet és evőeszközöket gyártunk.”

Maga az édesgyökér hazánkban sem ismeretlen, nálunk rokon faja, a keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata) őshonos. A valódi édesgyökér, illetve a glicirrizin egyébként közismert élelmiszeripari alapanyag, hisz lényegesen édesebb a cukornál.

A legismertebb belőle készülő édesség a medvecukor, de megtalálható más édességekben, a Coca-Colában és dohánytermékekben is.

A gyógyszer- és kozmetikaiipar pedig nem csak ezt, hanem a növényből kinyerhető számos más hatóanyagot is felhasznál. Minderről Szuhrob Szaid Ho Ni, a Növénytermesztés, napfény és egészség elnevezésű üzbég cég tulajdonosa beszélt. Cégükről elmondta, hogy 2010 óta exportálják az édesgyökeret, mint alapanyagot elsősorban Kínába és Indiába, de Lengyelországba is. „Amit magyar partnereinkkel tervezünk, az magas hozzáadott értékű termékek előállítása, amelyben komoly világpiaci lehetőségek rejlenek.”

Az édesgyökér termesztésének, illetve a hatóanyagok kinyerésének „technológiai támogatója” a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Magáról a növényről dr. Nguyen Duc Quang, a MATE tanszékvezető egyetemi tanára, az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet tudományos és innovációs ügyekért felelős intézetigazgató-helyettese kiemelte, hogy a távol-keleti gyógyászat egyik meghatározó növénye, igen értékes hatóanyagokat tartalmaz.

Az egyetem szakemberei gyakorlottak az úgynevezett extraháló módszerek fejlesztésében, egyebek mellett az Unikum készítéséhez is dolgoztak ki technológiát. Fontos, hogy olyan módszert dolgoztak ki, amivel az édesgyökérben lévő különböző hatóanyagokat nemcsak kinyerhetők, de el is különíthetők egymástól.

„Az általunk kidolgozott feldolgozási technológiával tiszta, gyógyászati célra alkalmas hatóanyagokat fog az új üzem előállítani. E természetes anyagokra nagy a kereslet, így komoly lehetőség a feldolgozásuk is. Minden kinyert frakció értékes termék és drágán értékesíthető”

– jelentette ki Nguyen Duc Quang professszor, aki hangsúlyozta, hogy az általuk kidolgozott technológia már a jövőnek készül, ökológiai szemléletű mind a növény termesztésében, mind a feldolgozásban, hisz az üzem szinte veszteség nélkül dolgozza fel az édesgyökeret.

Szuhrob Szaid Ho Ni elmondta még az is, hogy a mai, a gyökeret magát értékesítő vállalkozás az új üzem átadásával megszűnik, hisz az összes begyűjtött, megtermelt édesgyökeret feldolgozzák. A kinyert hatóanyagokat pedig nem az eddigi piacaikon értékesítik, hanem Európát, elsőként Francia- és Olaszországot, a gyógyszergyártást és a kozmetikai ipart célozzák meg. Már francia és olasz kozmetikai cégekkel tárgyaltak is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu