Back to top

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.

Fotó: Csatlós Norbert
Balog Ferenc, a Viterra Hungary Kft. olajosmag-kereskedelmi vezetője Rádpusztán, a UPL Hungary Kft. és a Rapool Hungária Kft. repcetermesztési tanácskozásán beszélt a piaci kilátásokról.

Összehasonlításul érdemes felidézni 2018-at, amikor Európában kevés (16 millió tonna) volt a termés, itthon pedig sikerült elérni a 3,2 tonnás átlagtermést, így a repcét 380 euró körüli áron gond nélkül tudtuk értékesíteni. Most a tőzsdei ár 390 euró körül alakul, de időközben volt már 1000 euró is.

A rendkívüli kiugrás az orosz-ukrán háború kirobbanását követő pánik következménye volt.

A 2019-es több mint 300 ezer hektárról 2021-re 200 ezer hektárra csökkent a repce vetésterülete. Egyrészt a szerkivonások nehezítették a termesztést, másrészt minden más szántóföldi növényt is jó áron lehetett értékesíteni. A tavalyi aszály miatt a termésátlag is alacsony lett, 2,5 tonna, ennek ellenére még mindig vannak hazai készletek.

A hazai repcefelhasználás 250-300 ezer tonna, csökken a feldolgozás.

A repceolajat biodízelnek értékesítik a gyártók, Magyarországon jellemzően nem használnak repceolajat a háztartások, hanem a napraforgóolajat preferálják.

Fotó: Varga György/MTI
Az idei kilátások tehát nem a legjobbak. Várhatóan meghaladja a 3 tonnát a hazai termésátlag, miközben Európában is 22 millió tonna repcére van kilátás. Ukrajna mindig is sok repcét termelt és exportált, az idén 3 millió tonna körüli európai szállításra lehet számítani. A háború azt befolyásolja, hogy tengeren vagy szárazföldön tudják szállítani az árut. Ha még messzebb tekintünk, a két legnagyobb repcetermelő állam, Kanada és Ausztrália is kimagasló termésre számít az idén, tehát világviszonylatban sok a repce. Befolyásolja a világpiacot Argentína is, ahol ugyan nem repcét, hanem szóját és napraforgót kínálnak nyomott áron, hogy kielégítsék az ország devizaigényét, érzékeltette az összefüggéseket Balog Ferenc.

Az idén ősszel tehát biztosan nem fog nőni a repce vetésterülete, és azt is nehéz eldönteni, hogy mit vessünk helyette.

Más a helyzet a napraforgóval, amit mind nagyobb területen termesztenek a gazdálkodók, az idén hivatalosan 714 ezer hektáron, de becslések szerint ennél több is lehet. A várható hozam 3 tonna körül alakul. Nőnek a feldolgozó kapacitások, körülbelül 2 millió tonna napraforgót tudunk feldolgozni hazánkban. Import eddig is volt, Romániából, Horvátországból és Szlovákiából érkezett napraforgó. Tavaly viszont rengeteg ukrán áru érkezett, aminek a minősége nagyrészt jó volt, csak néhány tételnél volt gond a növényvédőszer-szennyezéssel. Ez az import juttatta alapanyaghoz a hazai feldolgozókat, mert a belföldi termésátlag mindössze 2 tonna lett az aszály következtében.

A napraforgóolaj ára is hatalmas kiugrást mutatott a háború következtében, de mára visszaállt a 2900-ról 880 dollárra. Átszámítva tehát egy év alatt 700 ezer forinttal esett az ár, ami a felvásárlási árakra is hatással van, vagyis most 130 ezer forintért veszik a napraforgó tonnáját. Az ár tavaly elérte a 400 ezer forintot is, de aki további emelkedés reményében kivárt, sajnos pórul járt, mert bejött helyette az import.

Az ilyen szélsőséges piaci helyzetekből idejében érdemes kiszállni, reális áron értékesíteni a terményt,

figyelmeztetett Balog Ferenc. Most rengeteg napraforgó van még a hazai tárolókban.

Az említett folyamatokon kívül a háború menete, az ársapkák és az árfolyamok is befolyásolják majd az árakat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki te-endőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.