0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Talajvizsgálat másképpen

A talaj termőképessége annak fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságain alapszik, és közrejátszik benne a szennyezőanyagok jelenléte is. A fizikai jellemzők határozzák meg a talaj szerkezetét, porózusságát, vízmegtartó képességét, ami a talajélet szempontjából is fontos.

A talajoldatban lévő vagy a talaj szilárd elemeihez kötődött tápelemeket ugyanis a talajlakó élőlények teszik fölvehetővé a növények számára, felépítik és lebontják a szerves anyagokat, oldatba viszik a tápanyagokat.

Hagyományos talajvizsgálattal nem lehet feltárni ezt a sokoldalú kapcsolatot a talaj jellemzői közt, általában néhány tápelem mennyiségét és a kémhatást állapítják meg. Az Euro­fins Agro speciális módszert fejlesztett ki a talajvizsgálatra, amihez tápanyagellátási tanácsot is ad. A cég „trágyázási iránytűjéről” Arjan Reijneveld beszélt a FruitVeB Talajélet és tápanyag-gazdálkodás a gyümölcstermesztésben című szaktanácsadási napján. Céljuk az volt, hogy komplex képet kapjanak a talaj fizikai, kémiai és biológiai jellemzőiről, ami azért nagy kihívás, mert minden tulajdonság vizsgálata más módszert igényelne a hagyományos megközelítés szerint.

A cégnél új módszerrel, infravörös-kö­­zeli spektroszkópiával (NIRS) vizsgálják a talajmintákat.

Ez a technológia a fényvisszaverődésen alapul, az 1960-as években fejlesztették ki. Gyors, olcsó és pontos eredményt ad, de folyamatosan kalibrálják a hagyományos mérésekből származó eredményekhez. Talajvizsgálathoz eddig több mint 100 ezer tapasztalati érték áll rendelkezésre a pontos méréshez. A vizsgálat 20 másodperc alatt több mint 15 értéket határoz meg, köztük a szerves anyagok, a szén mennyiségét, a kationcserélő képességet, mésztartalmat, kémhatást, a talajlakó gombák mennyiségét. Ebből a mérésből a talajban lévő összes mennyiségek állapíthatók meg, ám ez nem mind hasznosítható a növények számára. A spektroszkópos mérést ezért kombinálják kalcium-kloridos extrakcióval, amiből már megtudható a felvehető tápanyagok mennyisége, mégpedig a nitrát-nitrogén, az ammónium-nitrogén és az oldott szerves nitrogén, valamint a foszfor, kálium, kén, magnézium, nátrium, vas, cink, mangán, réz, molibdén, bór, kobalt, szelén, szilícium esetében.

Közvetlenül hasznosítható számok

Mindezeket az adatokat kiértékelve, a gyakorlatban hasznosítható módon adják át a megrendelőknek, figyelve a tápelem-arányokra. Előfordul például, hogy önmagában elég lenne a fölvehető kálium, de a magnéziumtartalomhoz képest kevés, olyankor pedig mégis kell káliumot adagolni.

Figyelembe kell venni a talaj kémhatását, mert nagyban befolyásolja a tápelemek fölvehetőségét.

Savanyú közegben több cinket, vasat, mangánt, rezet és kobaltot tudnak fölvenni a növények, mint semleges kémhatás esetén. Éppen fordítva viselkedik a szilícium, a molibdén és a szelén, vagyis semleges közegben a leginkább fölvehetők a növények számára. Kivételes elem a bór, mert savas és lúgos kémhatás esetén egyaránt a növények rendelkezésére áll.

Az Eurofins talajvizsgálati módszerével tehát pontosabb képet lehet kapni a talaj tápanyag-szolgáltató képességéről, amire aztán a trágyázási tanács épül. Ha tehát például kevés ugyan a fölvehető kálium a talajban, de sok a kötött mennyiség, akkor nem az első érték alapján állapítják meg a kijuttatni javasolt káliummennyiséget, hanem figyelembe veszik az utóbbi adatot is. Ennek alapján pedig kisebb mennyiség is elég, ami tetemes megtakarítással jár, és nem terheljük a talajt fölösleges műtrágyával.

Nagyon hasznos a mikroelemszintek ismerete, mert ha már kialakult a hiánytünet, általában késő beavatkozni, és nem is mindig egyértelmű, hogy melyik mikroelem hiánya a felelős a tünetekért. Szamócán például összetéveszthető a bór- és a kalciumhiány tünete.

Több mint 200 növénykultúrára dolgozott ki trágyázási ajánlást a cég a makro- és mikroelemek pótlására, me­szezésre, pH-szabályozásra és a talajszerkezet javítására. A jó talajszerkezet a kulcs a termőképességhez, hiszen a jó kationmegkötő képességhez levegős szerkezetre, stabil talajszemcsékre van szükség. Azok pedig összefüggésben vannak az agyag-, humusz- és a kalcium­tartalommal is. A részletes adatok ismeretében sokkal jobban tervezhető a termesztés, magasabb hozamok érhetők el a növényre szabott tápanyag-utánpótlással.

Az Eurofins gépi talajmintavételt is vállal, amit GPS-koordinátákkal lehet azonosítani, tehát talajtérkép készítésére alkalmas a módszer.

Kifinomult mérési technikák

A cég laboratóriumi mérésekre szakosodott, világszerte 61 országban 940 laboratóriumot működtet, nem csak a mezőgazdaság területén.

Egyebek közt foglalkoznak gyógyszer- és kozmetikum-vizs­gálatokkal, terméktanúsítással, klinikai diagnosztikával is, évente több mint 450 millió tesztet végeznek el.

Preszter Péter, az Eurofins Minerág Kft. üzletfejlesztője a cég innovációiról is beszélt. Részt vesz az Eurofins Agroscience Services abban a nemzetközi programban, ami a növényvédő szerek hatását vizsgálja a házi és poszméhek repülésére, hazatérésére. Ehhez mini jeladókat erősítenek a méhek potrohára, és azzal gyűjtenek adatokat.

Tesztelési módszert fejlesztettek ki a mézhamisítás leleplezésére is. Ehhez a különböző cukorszirupok jelenlétét mutatják ki több száz markeranyag egyidejű alkalmazásával. A méréssel azonosítani tudják a keresett és a nem keresett cukrokat is. Az összehasonlításhoz világszerte 10 ezer referenciamézet vizsgáltak be 100 növénycsaládból.

Európában az első multi szermaradvány-feltárási módszer is a cég fejlesztése. Több mint 900 növényvédő szert és bomlástermékeiket képesek kimutatni zöldségből, gyümölcsből, bébitápszerből, teából és dohányból.

Magyarországon a talajvizsgálatok mellett vizsgálják az ivóvíz, a fürdővíz, a szennyvíz minőségét, a felszín alatti vizeket, illetve a különböző üledékeket, iszapokat is.

Környezetvédelmi vizsgálataik kiterjednek a levegőre és a hulladékokra, azbesztkimutatásra.

Hazánkban az Eurofins szolgáltatásait igénybe lehet venni a mezőgazdasági üzemek fenntartható és digitális fejlesztése során, például a georeferált talajmintavételezéshez kapcsolódó tanácsadásban. Az ökológiai gazdálkodás támogatása során a tápanyagmérleg javítása, a talajzsarolás csökkentése, illetve a szervesanyag-készlet helyreállítása azok a célok, amiben segít a cég szakértelme.

A teljes körű talajvizsgálat mellett külön tudják mérni a talaj szénkészletét és a talajéletet. Az utóbbi során a foszfolipid zsírsavak elemzésével állapítják meg, hogy mennyi és milyen talajlakó szervezet van jelen a területen.

Forrás: Kertészet és Szőlészet