Szülők, gyermekétkeztetési szakemberek és az iskolai élelmezésvezetők különböző véleményeket osztottak meg. Azok, akik az ízesített tej betiltása mellett érvelnek, azt állítják, hogy az ízesített tej olyan extra cukrokat tartalmaz, amelyek a gyermekkori elhízást okozzák, és a fogyasztók étvágyát a túlzottan édes italok felé tendálják. Mások azonban, köztük a tejipar és több iskolai körzet, azt állítják, hogy ennek következtében kevesebb gyerek fogyasztana tejet.

"Közegészségügyi szempontból nagyon is van értelme annak, hogy megpróbáljuk korlátozni az effajta ízesített tejeket, mivel elég sok hozzáadott cukrot tartalmaznak" - mondja Erica Lauren Kenney, a Harvard Egyetem közegészségügyi és táplálkozástudományi professzora.
Az USDA az év elején bizonyos iránymutatásokat fogalmazott meg, de elállt az ízesített, főként csokoládés tej ajánlásától. A szervezet most azt vitatja, hogy leállítsák-e az ízesített tejek szállítását az általános és talán még a középiskolai osztályba is.
"Az ízesített tej egy kihívást jelentő kérdés." - mondja Cindy Long, az USDA Élelmezési és Táplálkozási Szolgálatának ügyintézője, és arra hivatkozik, hogy a szervezet két választási lehetőséget értékel. "Valóban szeretnénk a gyerekeket tejfogyasztásra ösztönözni, és azt is elismerjük, hogy csökkenteni kell a hozzáadott cukor értékét".
A tejipar igyekszik fenntartani az ízesített tej széles körű elérhetőségét az iskolákban. Az USDA által a tej hozzáadott cukortartalmára vonatkozóan javasolt új határértékeket követően egy 37 iskolatej-feldolgozóból álló csoport - amely az Egyesült Államokban értékesített iskolatej mennyiségének több mint 90%-át képviseli - áprilisban bejelentette, hogy olyan ízesített tejeket kínálnak, amelyekben minden 8 unciás (kb. 2,3 dl) adagban legfeljebb 10 gramm hozzáadott cukrot tartalmaznak.
"Sok gyermek nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, és a táplálkozással összefüggő betegségek száma egyre csak nő. Kutatások szerint az iskolai étkezés a legtöbb gyerek számára a legegészségesebb étkezés a nap folyamán, ami bizonyítja, hogy a gyerekek ezáltal juthatnak hozzá a kellő mennyiségű tápanyaghoz.” - mondta Tom Vilsack, az USDA mezőgazdasági minisztere februárban egy sajtóközleményben.
A törvény előírja, hogy az USDA az iskolásoknak nyújtott ételekre és italokra vonatkozó, a nemzeti táplálkozási ajánlásokkal összhangban lévő szabványokat állapítson meg. Amióta februárban előterjesztették az iskolai étkeztetésekre vonatkozó felülvizsgált javaslatokat, amelyek az iskolai ételekben lévő só mennyiségének fokozatos csökkentését is előírják, közel 90 000 válasz érkezett.
Az USDA szerint sok gyermek az étkezések nagy részét az iskolában fogyasztják el, ezért azt szeretnék, ha ezek az ételek a lehető legegészségesebbek lennének.