Back to top

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fontolgatja a csokoládés tej betiltását az iskolai étkezdékben

Az iskolai étkeztetésre vonatkozó új szabályok megállapításakor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ízesített tej - beleértve a csokoládés, epres és más fajtákat - betiltását javasolja az általános és középiskolákban, mivel aggályosnak tartja a hozzáadott cukrok mennyiségét, ami a gyerekekre kifejezetten káros.

Szülők, gyermekétkeztetési szakemberek és az iskolai élelmezésvezetők különböző véleményeket osztottak meg. Azok, akik az ízesített tej betiltása mellett érvelnek, azt állítják, hogy az ízesített tej olyan extra cukrokat tartalmaz, amelyek a gyermekkori elhízást okozzák, és a fogyasztók étvágyát a túlzottan édes italok felé tendálják. Mások azonban, köztük a tejipar és több iskolai körzet, azt állítják, hogy ennek következtében kevesebb gyerek fogyasztana tejet.

Fotó: pixabay.com

"Közegészségügyi szempontból nagyon is van értelme annak, hogy megpróbáljuk korlátozni az effajta ízesített tejeket, mivel elég sok hozzáadott cukrot tartalmaznak" - mondja Erica Lauren Kenney, a Harvard Egyetem közegészségügyi és táplálkozástudományi professzora.

Az USDA az év elején bizonyos iránymutatásokat fogalmazott meg, de elállt az ízesített, főként csokoládés tej ajánlásától. A szervezet most azt vitatja, hogy leállítsák-e az ízesített tejek szállítását az általános és talán még a középiskolai osztályba is.

Mindenesetre az ízesített tejben lévő hozzáadott cukrok mennyiségének egy új tartományon belül kellene maradnia.

"Az ízesített tej egy kihívást jelentő kérdés." - mondja Cindy Long, az USDA Élelmezési és Táplálkozási Szolgálatának ügyintézője, és arra hivatkozik, hogy a szervezet két választási lehetőséget értékel. "Valóban szeretnénk a gyerekeket tejfogyasztásra ösztönözni, és azt is elismerjük, hogy csökkenteni kell a hozzáadott cukor értékét".

A tejipar igyekszik fenntartani az ízesített tej széles körű elérhetőségét az iskolákban. Az USDA által a tej hozzáadott cukortartalmára vonatkozóan javasolt új határértékeket követően egy 37 iskolatej-feldolgozóból álló csoport - amely az Egyesült Államokban értékesített iskolatej mennyiségének több mint 90%-át képviseli - áprilisban bejelentette, hogy olyan ízesített tejeket kínálnak, amelyekben minden 8 unciás (kb. 2,3 dl) adagban legfeljebb 10 gramm hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Sokan attól tartanak, hogy a csokoládés tej betiltása azt eredményezné, hogy a gyerekek kevesebb tejet isznak, ami csökkentené a kalcium- és egyéb ásványi anyag bevitelüket.

"Sok gyermek nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, és a táplálkozással összefüggő betegségek száma egyre csak nő. Kutatások szerint az iskolai étkezés a legtöbb gyerek számára a legegészségesebb étkezés a nap folyamán, ami bizonyítja, hogy a gyerekek ezáltal juthatnak hozzá a kellő mennyiségű tápanyaghoz.” - mondta Tom Vilsack, az USDA mezőgazdasági minisztere februárban egy sajtóközleményben.

A törvény előírja, hogy az USDA az iskolásoknak nyújtott ételekre és italokra vonatkozó, a nemzeti táplálkozási ajánlásokkal összhangban lévő szabványokat állapítson meg. Amióta februárban előterjesztették az iskolai étkeztetésekre vonatkozó felülvizsgált javaslatokat, amelyek az iskolai ételekben lévő só mennyiségének fokozatos csökkentését is előírják, közel 90 000 válasz érkezett.

Az USDA szerint sok gyermek az étkezések nagy részét az iskolában fogyasztják el, ezért azt szeretnék, ha ezek az ételek a lehető legegészségesebbek lennének.

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.