0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

A Duke-NUS Medical School tudósainak eredményei szerint a denevérfehérje új válaszokat rejthet a gyulladásos és az időskori betegségek elleni küzdelemben.

Annak ellenére, hogy ilyen kis emlősök, a denevérek viszonylag hosszú életűek. A vadonban a denevérek kevesebb mint 20 évig élnek, de hat ismert denevérfaj 30 évnél tovább él.

A denevérek számos vírus, például a SARS-CoV-2 vagy az Ebola-vírus gazdái, és a betegség kevés jelét mutatják. Ennek oka, hogy a denevérek ASC2 fehérjéje képes elnyomni az inflammaszómákat, amelyek segítik a szervezet fertőzésre vagy sérülésre adott immunválaszát.

Az emberi és a denevér immunrendszer különbözik. Amikor egy fehérvérsejt vírust észlel az emberben, a sejt beindítja az inflammaszómát, amely értesíti az immunrendszer más részeit. Másrészt, amikor egy denevér fehérvérsejtje vírust érzékel, felszabadítja az ASC2 fehérjét, hogy kordában tartsa az immunrendszerét, és megakadályozza az inflammaszóma aktiválódását.

Az ASC2 fehérje termelése nem csak a denevérekben van jelen.

Az emberek az ASC2 egy gyengébb változatát termelik, amely nem képes az inflammaszóma ellenőrzés alatt tartására. Az inflammaszómák fokozott aktiválódása krónikus gyulladáshoz és különböző, korral járó betegségekhez vezethet, mint például az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és az ízületi gyulladás.

A Duke-NUS Medical School közleményében Vivian Chen társszerző elmagyarázza, hogyan tudta a csapat felfedezni az ASC2 fehérje előnyeit az egérkísérletekben.

„A denevérfehérje genetikailag módosított egerekben csillapította a gyulladást és csökkentette a különböző kiváltó okok, köztük vírusok által kiváltott betegségek súlyosságát” – jegyzi meg Chen.

A kutatók felismertek négy aminosavat a denevér ASC2 fehérjében, amely a fehérje emberben lévő változatánál sokkal hatékonyabb. Ez segíteni fogja olyan gyógyszerek létrehozását, amelyek a denevérek ASC2 fehérjeválaszát képesek stimulálni az emberekben.

„Ezen a munkánkra alapozva szabadalmat nyújtottunk be, és kereskedelmi partnerségeket vizsgálunk a gyógyszerkutatáshoz. Reméljük, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek új osztályát tudjuk kifejleszteni az inflammaszóma által kiváltott emberi betegségek kezelésére”.”

Új kezelésekre van szükség az öregedő népesség felé történő globális elmozdulás leküzdéséhez. A WHO szerint a világ idősödő népessége 2015 és 2050 között 12%-ról 22%-ra fog megduplázódni. Az Egyesült Államokban a Népszámlálási Hivatal előrejelzése szerint 2030-ra a baby boomer generáció az amerikai lakosság 21%-át fogja kitenni.

A világ népességének növekedése miatt az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése a 2020-as éveket az egészséges öregedés évtizedének nyilvánította. Voltak olyan felhívások, hogy az öregedést betegségnek minősítsék, de jelenleg az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) nem ért egyet ezzel.

Forrás: healthnews.com