0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Szőnyi István életművének a táblaképek mellett fontos részét képezik grafikai munkái, melyek jelentős része a Szőnyi Múzeum gyűjteményében található. Többségük vázlat, tanulmányrajz, afféle vizuális jegyzet, hol néhány vonással megörökített pillanatkép, hol komolyabban kidolgozott kompozíció, amelyeket azzal a céllal készített, hogy később festményeinél felhasználhassa őket.

A képek visszatükrözik azt a mély kötődést, ami Szőnyit Zebegényhez fűzte. A művészi törekvéseinek tökéletesen megfelelő környezet – ahol felfedezhette az ember és a táj egységét, az egyszerű hétköznapi falusi élet szépségeit – új korszakot nyitott meg festészetében.

A valóságból kiinduló lírai ábrázolásmóddal egy idilli Árkádiát varázsolt a falusi környezetből, ahol a mindennapi feladataikat végző emberek, a velük együtt élő állatok, de még az őket körülvevő használati tárgyak is egy Szőnyi által tökéletesnek látott világ harmonikus képét közvetítik.

A színes akvarell és gouache képeken, a tus- és szénrajzokon átsugárzik a festő rajongása az őt körülvevő természet, az állatok és a zebegényi falusi élet iránt.

Szőnyi számára nem létezett jelentéktelen téma, minden körülötte lévő dolgot megörökített, amit valamilyen szempontból érdekesnek talált. Kevés beszédű emberként számára a vizuális alkotás volt az önkifejezés és a kommunikáció igazi módja. Egyetlen mondatban össze tudta foglalni a festészet lényegét: „A festő azt festi, amit mindenki lát, de csak ő vesz észre.” Zebegényi házában ma Szőnyi István Emlékmúzeum működik.

A zebegényi falusi hétköznapokat bemutató, ritkán kiállított Szőnyi alkotások augusztus 13-áig tekinthetők meg a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu