0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Az Euractiv.com írása szerint az EU végrehajtó testülete 2022 áprilisában mutatta be az ipari kibocsátásokról szóló irányelv (IED) javasolt átalakítását. Ennek célja

az ipari létesítményekből származó káros kibocsátások csökkentése, amelyek hatályát az EU legnagyobb állattartó telepeire is kiterjesztik.

A május 24-én tartott szavazáson a környezetvédelmi képviselők támogatták a Bizottság javaslatát, hogy az IED-t kiterjesszék a nagyobb méretű szarvasmarhatartó, valamint sertés- és baromfitenyésztő telepekre is.

A javasolt módosítások szerint a 200-nál több állategységgel rendelkező sertés- és baromfitartó telepek, valamint a 300 vagy annál több állategységgel rendelkező szarvasmarhafarmok az irányelv hatálya alá esnének – ez kétszerese a Bizottság eredeti, 150 állategységre vonatkozó javaslatának.

Mindkét szám olyan küszöbérték, amelynél a családi gazdaságokat is ipari termelőként határozzák meg, és ezért az irányelv értelmében büntetik őket. A tervezet most először tartalmaz viszonossági záradékot annak biztosítására, hogy az EU-n kívüli termelőktől származó behozatal is az uniós szabályokhoz hasonló követelményeknek kell, hogy megfeleljen.

A tervezet előadója, Radan Kanev jobbközép európai parlamenti képviselő számára a jelentés pragmatikus:

„Ha azt akarjuk, hogy a Green Deal a gyakorlatban is működjön, azt lehetőséggé kell alakítanunk a polgárok és az ipar számára” – mondta, hozzátéve, hogy az is „döntő fontosságú”, hogy ne rakjunk felesleges bürokratikus terheket a gazdákra.

Amikor a képviselők várhatóan nyáron megszavazzák végleges javaslatukat a plenáris ülésen, utána kezdődnek a tárgyalások a másik törvényhozóval, az EU Tanáccsal, amely már márciusban megállapodott a módosításairól.

Akkor az uniós miniszterek azt javasolták, hogy az ipari állattenyésztés küszöbértékét emeljék a sertés- és szarvasmarha esetében 350 állategységre,  a baromfi esetében pedig 280 ÁE-re, valamint a vegyes gazdaságok fokozatos megközelítését.

Forrás: Euractiv.com