Back to top

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

A felület színes és változatos témákkal, magazinos cikkekben, riportokban számol be a borvidéken lévő legfrissebb újdonságokról, a helyi eseményekről, ezáltal praktikus és hasznos információkkal látja el az olvasókat, és a borvidékre látogatókat.

A kötetlen hangnemű, olvasói igényekre hangolt borvidéki online magazin gondolata múlt évben fogalmazódott meg, célja, hogy

tartalmain keresztül bemutassa a Badacsonyi borvidék sokszínűségét, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, valamint azokat a kulturális, épített és természeti kincseket, amelyek a térséget több ezer éve aktívan formálják.

A badacsony.com weboldalán található online magazin tartalmával még láthatóbbá szeretnék tenni a borvidéket egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni, mely mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket.

A projektben igénybe veszik Németi Sándor borszakértő, borszakíró külső szakmai segítségét is. „Nagy örömmel veszek részt már a kezdetektől a projektben, hiszen Badacsony az egyik kedvenc borvidékem, mely nemzetközi összehasonlításban is páratlan adottságokkal rendelkezik, az itt készült borok pedig világviszonylatban is kimagaslóak. Az online borvidéki magazin segítségével szeretnénk a borvidék kiemelkedő, egyedi adottságait közelebb vinni a vendégekhez, és persze a főszereplőit, a helyi borászokat is megismertetni az érdeklődőkkel. Célunk, hogy a fogyasztók „archoz” tudják kötni az egyes családi pincészeteket, hiszen a borvidék méretéből adódóan is, ők vannak többségben.

Fontosnak tartjuk, hogy az olvasók és a borvidékre látogatók megismerjék egy-egy adott pincészet egyedi kínálatát, a kiemelkedő tételeket, az elért szakmai sikereiket, illetve a közösségért végzett tevékenységüket.”

– mondta Németi Sándor, aki a WineArtCulture alapítója és tulajdonosa, a Magyar Borszakírók Körének tagja, 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban.

A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely a Balaton észak-nyugati partvidékén a névadó Badacsony-hegy lábánál terül el, szőlőültetvényei pedig a geológiai korban vulkánkitörések eredményeként keletkezett tanúhegyek lejtőin helyezkednek el. A páratlan éghajlattal és területi adottságokkal rendelkező borvidéken bizonyítottan már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. Sőt, az itt felfedezett régészeti leletek, többek között a kelta sírok arra engednek következtetni, hogy már a kelták is foglalkoztak szőlőműveléssel. Mindenesetre, ahogyan Pálinkás Gyula Szőlőtelepítő Szent István királyunkról 1938-ban írt tanulmányában is említi, hogy bár egyesek szerint a szőlőművelést Probus császár honosította meg Pannonia földjén, történelmileg is bizonyos, hogy már a római megszállás előtt híres szőlők voltak a Balaton mellékén Badacsonyban.

„A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival már több mint 15 éve közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négy évszakos desztinációról beszélhetünk,

ahol egész évben nyitva tartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A fejlesztéseknek köszönhetően a desztinációban évek óta növekszik a vendégforgalom, erősödik a tavaszi és őszi szezon, de a téli hétvégék is vonzzák a vendégeket. Mára bebizonyosodott milyen páratlan értékekkel bír az összefogás, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit.” – fogalmazta meg Illés Zoltán, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület elnöke, aki mint hozzátette, az olvasói sokszínűséget képviselő online magazinnal ezeket az értékeket még jobban tudják mindenki felé közvetíteni.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Viniczai Sándor

A Badacsonyi borvidék minden évszakban izgalmas és sokszínűsége révén minden alkalommal más-más arcát mutatja a látogatóknak.

Aki szeretné felfedezni és közelebb kerülni az itt készült kiváló borokhoz, azok számára többek között a borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata, a Bortriatlon ideális célpont. A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját ismerhetik meg a látogatók. A szervezők és borászok finom borokkal, izgalmas programokkal és jobbnál-jobb gasztronómiai ínyencségekkel várnak mindenkit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.