0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

A felület színes és változatos témákkal, magazinos cikkekben, riportokban számol be a borvidéken lévő legfrissebb újdonságokról, a helyi eseményekről, ezáltal praktikus és hasznos információkkal látja el az olvasókat, és a borvidékre látogatókat.

A kötetlen hangnemű, olvasói igényekre hangolt borvidéki online magazin gondolata múlt évben fogalmazódott meg, célja, hogy

tartalmain keresztül bemutassa a Badacsonyi borvidék sokszínűségét, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, valamint azokat a kulturális, épített és természeti kincseket, amelyek a térséget több ezer éve aktívan formálják.

A badacsony.com weboldalán található online magazin tartalmával még láthatóbbá szeretnék tenni a borvidéket egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni, mely mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket.

A projektben igénybe veszik Németi Sándor borszakértő, borszakíró külső szakmai segítségét is. „Nagy örömmel veszek részt már a kezdetektől a projektben, hiszen Badacsony az egyik kedvenc borvidékem, mely nemzetközi összehasonlításban is páratlan adottságokkal rendelkezik, az itt készült borok pedig világviszonylatban is kimagaslóak. Az online borvidéki magazin segítségével szeretnénk a borvidék kiemelkedő, egyedi adottságait közelebb vinni a vendégekhez, és persze a főszereplőit, a helyi borászokat is megismertetni az érdeklődőkkel. Célunk, hogy a fogyasztók „archoz” tudják kötni az egyes családi pincészeteket, hiszen a borvidék méretéből adódóan is, ők vannak többségben.

Fontosnak tartjuk, hogy az olvasók és a borvidékre látogatók megismerjék egy-egy adott pincészet egyedi kínálatát, a kiemelkedő tételeket, az elért szakmai sikereiket, illetve a közösségért végzett tevékenységüket.”

– mondta Németi Sándor, aki a WineArtCulture alapítója és tulajdonosa, a Magyar Borszakírók Körének tagja, 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban.

A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely a Balaton észak-nyugati partvidékén a névadó Badacsony-hegy lábánál terül el, szőlőültetvényei pedig a geológiai korban vulkánkitörések eredményeként keletkezett tanúhegyek lejtőin helyezkednek el. A páratlan éghajlattal és területi adottságokkal rendelkező borvidéken bizonyítottan már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. Sőt, az itt felfedezett régészeti leletek, többek között a kelta sírok arra engednek következtetni, hogy már a kelták is foglalkoztak szőlőműveléssel. Mindenesetre, ahogyan Pálinkás Gyula Szőlőtelepítő Szent István királyunkról 1938-ban írt tanulmányában is említi, hogy bár egyesek szerint a szőlőművelést Probus császár honosította meg Pannonia földjén, történelmileg is bizonyos, hogy már a római megszállás előtt híres szőlők voltak a Balaton mellékén Badacsonyban.

„A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival már több mint 15 éve közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négy évszakos desztinációról beszélhetünk,

ahol egész évben nyitva tartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A fejlesztéseknek köszönhetően a desztinációban évek óta növekszik a vendégforgalom, erősödik a tavaszi és őszi szezon, de a téli hétvégék is vonzzák a vendégeket. Mára bebizonyosodott milyen páratlan értékekkel bír az összefogás, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit.” – fogalmazta meg Illés Zoltán, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület elnöke, aki mint hozzátette, az olvasói sokszínűséget képviselő online magazinnal ezeket az értékeket még jobban tudják mindenki felé közvetíteni.

A Badacsonyi borvidék minden évszakban izgalmas és sokszínűsége révén minden alkalommal más-más arcát mutatja a látogatóknak.

Aki szeretné felfedezni és közelebb kerülni az itt készült kiváló borokhoz, azok számára többek között a borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata, a Bortriatlon ideális célpont. A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját ismerhetik meg a látogatók. A szervezők és borászok finom borokkal, izgalmas programokkal és jobbnál-jobb gasztronómiai ínyencségekkel várnak mindenkit.

Forrás: magyarmezogazdasag