0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

A kaliforniai kondorpopuláció megmaradása a tét az elrendelt vakcinázással. Ugyanis az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (USFWS) március végén egy elpusztult kondorkeselyűt talált, az állatban pedig kimutatták a magas patoganitású madárinfluenza vírusát. Nem ez volt az egyetlen eset, azóta további 20 kondor pusztult el, további négy pedig rehabilitációs központban lábadozik.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata (APHIS) sajtóközleménye szerint

az elpusztult kondorok közül 15-nél igazolták a madárinfluenzát. Ezek után hagyta jóvá az APHIS a veszélyeztetett faj vakcinázását.

Az engedélyezett vakcina egy leölt, inaktivált készítmény, amelyet az APHIS Állatorvos-biológiai Központja még 2016-ban feltételesen engedélyezett. Mivel a vakcinát korábban nem tesztelték a vírus ezen törzse ellen ezekben a fajokban, az oltási program első lépése egy biztonsági kísérlet a hasonló fajhoz tartozó észak-amerikai keselyűn. Amennyiben nem lesznek káros hatások, a veszélyeztetett kondorokat is vakcinázzák. A biztonsági kísérlet 2023 májusában megkezdődött egy „helyettesítő” észak-karolinai keselyűállományban.

Efféle sürgősségi, az engedélyezési eljárást könnyítő felhasználási/vakcinázási engedélyt vészhelyzetben adhat ki az amerikai állategészségügyi hatóság, hogy megelőzzék, ellenőrizzék vagy felszámolják az állatbetegségeket.

Az APHIS a kondorok sürgősségi vakcinázását is azért hagyta jóvá, mert ezek a madarak kritikusan veszélyeztetettek, populációjuk nagysága kevesebb, mint 600 egyed.

Ez egyébként lehetővé teszi a vakcina szoros megfigyelését annak biztosítása érdekében, hogy csak az engedélyezett populációnak adják be.

Hazánkban veszélyeztetett állatkerti madárpopulációknál engedélyezik a madárinfluenza elleni vakcinázást – de csak már azután, hogy pár évvel ezelőtt a keszthelyi Georgikon Majormúzeum teljes bemutató, nem tenyésztett állományát, köztük védett madarakat is leöltek a megjelent madárinfluenza miatt. Az eset akkor – különösen a díszrécék, díszludak tenyésztőinek körében – nagy felháborodást váltott ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com