Back to top

Párizsban a legmagasabb a hőség okozta halálozási arány Európában

A francia fővárosban nagyobb valószínűséggel halnak meg a magas hőmérséklet következtében, mint 854 másik európai városban. Egy tudományos kutatás szerint a párizsi lakosok más európai városokhoz képest a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve a hőség okozta halálozásra.

A vizsgálatba bevont 854 európai város és városi terület közül a francia fővárosban volt a legmagasabb a hőmérséklet okozta halálozási kockázat minden korcsoportban.

A kutatás – melynek eredményét a Lancet Planet Health tudományos folyóirat publikálta – a nem optimális hőmérsékleti viszonyok miatt bekövetkezett haláleseteket vizsgálta Európa-szerte 2000 januárjától 2019 decemberéig.

A 85 éves és idősebb lakosok körében Párizsban 1,6-szor nagyobb valószínűséggel haltak meg a hőmérséklet-emelkedés miatt, mint máshol.

Ebben a tekintetben a francia fővárost Amszterdam és Zágráb követi.

A jelentés szerint a hőség okozta halálozás Párizsban elsősorban a 2003-as brutális hőhullám miatt emelkedett meg ugrásszerűen, amely különösen súlyosan érintette Franciaországot. A város zöldterületeinek hiánya csak ront a helyzeten.

Az ilyen időjárási események azonban általában véve egyre gyakoribbá válnak az éghajlatváltozás miatt, és a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy csak rosszabbodni fog, ha az emberek és a kormányok nem tesznek drasztikus intézkedéseket.

Párizs azért is különösen veszélyeztetett, mert a város legtöbb háztetője cinkből - egy hőelnyelő fémből - készült, ami fokozza a magas hőmérsékletet az otthonokban.

Bár a hőség okozta halálesetekkel szembeni sebezhetőség az életkorral nő, a szélsőséges hőség minden korcsoportot érint.

Több más jelentés szerint is Párizs túlmelegszik. A metropoliszban 2080-ra évente 34 napon fordulhat elő hőhullám, míg a 2010-es években ez átlagosan évi 14 napon volt.

Egy nemrégiben készült tanulmány arra figyelmeztet, hogy a francia fővárosban az évszázad közepére 50 °C feletti hőmérsékletet is mérhetnek.

Ez arra készteti a politikai döntéshozókat, hogy készüljenek fel az éghajlatváltozás okozta új valósághoz.

Egy új éghajlati helyzetben vagyunk, amitől egyesek már most is szenvednek, és ami egyre rosszabb lesz - figyelmeztetett Alexandre Florentin zöldpárti képviselő még 2022-ben.

A 2003-as hőhullám után elkészített éghajlati cselekvési terv célja, hogy Párizs 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, és megakadályozzák, hogy hőségszigetté váljon. A frissen publikált jelentés most, a nyár közeledtével  további intézkedéseket sürget a növekvő probléma kezelésére.

Forrás: 
de.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.