0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Május második dekádjában erős felmelegedés következett be, az éjszakai minimumhőmérséklet sem süllyedt 10 °C alá, nappal pedig gyakoriak voltak a 25-27 °C körüli maximumok. Csapadék alig esett, csupán néhány helyen fordult elő zápor, zivatar. A jelenlegi időjárás szinte minden betegségnek és kártevő szaporodásának kedvez.

Külön ki kell emelni a különböző levéltetűfajok szárnyas és szárnyatlan alakjainak tömeges előfordulását,

így szinte minden növényen találunk kisebb-nagyobb levéltetű-kolóniát.

Az almatermésű növényeken a kora tavaszi levélpirosító levéltetű (30%) mellett egyre több a zöld és szürke levéltetűvel (20%) fertőzött hajtásvég. A hangyák tömegesen gondozzák a szívogató egyedeket, így a mézharmat-kiválasztás is fokozódik.

Az almamoly eddig stagnáló rajzása kissé emelkedik, megkezdődött az első kirajzott lepkék peterakása.

A másodlagos lisztharmatfertőzés a hajtásvégek mintegy 50%-án okoz kisebb-nagyobb tünetet, az alma- és körtevarasodás már levélen és termésen egyaránt fertőz. Az ervíniás tűzelhalás eddig még nem jelent meg, de az időjárási feltételek egyre kedvezőbbek a betegség kialakulásához, így meg kell kezdeni a megelőző kezeléseket.

A csonthéjasok fáin mindennapos látvány a moníliás ágelhalás. Az ágrészek pusztulnak, a fertőzés gyakorlatilag 100%-os.

Emellett egyre gyakoribb a sztigminás levéllikasztó betegség tünete a lombozaton, és fejlettebb kajszitermésen is előfordul már. A viszonylag korai fertőzésért az enyhe tél okolható, mert néhány örökzöld dísznövényen (pl. Laurus sp.) zavartalanul áttelelt a kórokozó. Itt is ki kell emelni a levéltetű-fertőzés erősödését kajszin, cseresznyén, meggyen. Gyenge rajzással ugyan, de megkezdődött a cseresznyelégy „szezonja” is.

Egyelőre csupán néhány darabot fognak a sárga-zöld ragacsos lapok, de ideje ezeket mindenhol kihelyezni a fák napos oldalára.

A szilvamoly ismét erőteljesen rajzik, tehát indokolt a védekezés.

Dión kezdeti enyhe tünetekkel jelentkezett a nemezes gubacsatka, más fertőzést még nem találunk a fákon.

A házas és a csupaszcsigák továbbra is hatalmas károkat okoznak a házikertekben. Egyelőre a házas csigák vannak többségben, de sok áttelelt apró csupaszcsiga is megkezdte a károsítást, szinte válogatás nélkül károsítanak a növényeken.

Okvetlenül kezdjük meg a csalogatást valamelyik (tejsavós, sörös, kémiai stb.) módszerrel.

Az időjárás kedvez a burgonyavésznek, és a záródó sorok miatt növekszik a nedvességborítás a növényállományban, meg is jelentek a betegség első tünetei. Az első burgonyabogár-imágók elkezdték a peterakást, bár létszámuk egyelőre alacsony a kártételhez.

Néhány érzékeny szőlőfajtán tovább erősödött a nemezes gubacsatka fertőzése, elhanyagolt ültetvényekben pedig a gyapjastetű okoz látványos károkat. A jelenlegi feltételek egyaránt kedveznek a lisztharmat- és a peronoszpórafertőzésnek, ezért indokolt a védekezés megkezdése. A tarka szőlőmoly nem rajzik, lárvakártétel nem figyelhető meg a fürtkezdeményeken.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet