Back to top

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

A tudósok felfedezték, hogy a nőstény fehérhasú tobzoska 114 kromoszómával rendelkezik, többel, mint bármelyik emlős, kivéve a kis bambuszpatkányt, amelynek 118 van, sokkal többel, mint az embernek, amelynek 46 van. Más tobzoskafélék kromoszómáinak száma jellemzően 36 és 42 között mozog.

A tudósok egy másik genetikai furcsaságot is azonosítottak. A hím fehérhasú tobzoskának eltérően, 113 számú kromoszómája van, más mint nőstény társaiknak; a legtöbb fajnál a hímek és nőstények kromoszómaszáma megegyezik.

"Nincs hozzájuk hasonló a bolygón; saját rendben, saját családban élnek" - mondta Tinsman, a UCLA kutatója és a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy a tobzoskák legközelebbi rokonai közé tartoznak a macskák és az orrszarvúak is.

Fotó: pixabay.com

Tinsman a tanulmány elkészítésében a UCLA és a világ számos más egyetemének munkatársaival, valamint állatkertekkel és kutatószervezetekkel működött együtt. A kutatást azért végezték, hogy a tobzoskák genomjáról információkat állítsanak elő a természetvédelmi erőfeszítések támogatása érdekében - a tobzoskák mind a négy faja veszélyeztetett.

A tobzoskákról többek között azért tudunk keveset, mert köztudottan nehéz őket tanulmányozni. Fogságban rosszul boldogulnak; csak néhány állatkertben sikerült elhelyezni őket. A vadonban nehéz őket megtalálni, és a tudósok által más fajok megfigyelésére használt technológia gyakran nem működik a tobzoskánál - az állatok néha a fák segítségével dörzsölik le magukról a rádiójeladókat.

Egyes fajok, köztük a fehérhasú fajták fákon élnek, a törzseken és ágakon lógva. Mások odúkban élnek. Ha veszély fenyegeti őket, a tobzoskák összegömbölyödnek.

A fehérhasú faj viszonylag kicsi, három-négy kilós és kevesebb, mint 30-40 cm hosszú, míg egyes földi tobzoskák 80-90 kilósra nőnek, ami körülbelül akkora, mint egy nagytestű kutya.

A tudományos értéken túl a kutatás értékes genetikai erőforrást hozott létre a természetvédelmi erőfeszítések támogatására, különösen az orvvadászat megfékezésére tett kísérletekhez, amely az állatok veszélyeztetettségének elsődleges oka.

"Láttam, hogy a tobzoska pikkelyekkel együtt kereskednek fegyverekkel, hamis személyi igazolványokkal és drogokkal" - mondta Tinsman. "A probléma egészen a nagy nemzetközi bűnszövetkezetekig terjed".

"A kromoszómák és a gének szerkezetének megértése fontos a természetvédelem szempontjából" - mondta Ryan Harrigan, a UCLA Trópusi Kutató Központjának adjunktusa, a tanulmány társszerzője. "Ez meghatározhatja, hogyan kezeljük a populációkat - ha nagy genetikai különbségeket találunk két csoport között."

"Ez a tanulmány nagyszerű példája annak, hogy egy kiemelten fontos, veszélyeztetett faj megmentésére összpontosító tanulmány az alapvető tudományt is előmozdíthatja" - mondta Tom Smith, a UCLA evolúcióbiológusa, a tanulmány társszerzője.

És fordítva. Mivel a természetvédelmi módszerek és technológiák gyorsan fejlődnek, a kutatási eredmények egyre valószínűbb, hogy a felfedezésüket követő hónapokban és években gyakorlati alkalmazásokat is eredményeznek.

Ebben az esetben az új eredmények különösen értékesek lehetnek az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia és az olyan új természetvédelmi módszerek, mint a környezeti DNS, vagy eDNS, kifejlesztése és finomítása során.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ázsiai lódarazsak „már a spájzban vannak”

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában őshonos, társas életmódú darázsfaj. India északi területeitől Kínán és az Indokínai-félszigeten át Indonéziáig mindenütt előfordul. Nagyjából húsz évvel ezelőttig a magyarországi fauna szempontjából semmilyen szerepe nem volt ennek a fajnak...

Nem csak itták a sört, a képekhez is felhasználták a dán festők

Az istenek komlós itala kulcsszerepet játszott Dánia kulináris történetében, de az aranykori festészet fejlődésére is hatással volt.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Egerek a búzában

Egy vegyszermentes módszernek köszönhetően megakadályozható, hogy az egerek felfalják a búzatermést. Az eljárás drasztikusan csökkenti a magveszteséget.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.