Back to top

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Több valódi liliom (keleti, húsvéti, ázsiai, tigris, japán, speciosum, stb.) és a sásliliomok veszélyforrást jelentenek a macskák számára. Szőrös barátaink néha megrágcsálhatnak növényi részeket, de ha a liliomokkal teszik ezt, nagy bajba kerülhetnek. A növény minden része, tehát a levele, szára, virágja, de még a vázában levő víz is mérgező hatású.

Már az is problémát okozhat, ha ráhullik némi virágpor a bundájára, mikor a közelükben jár, vagy hozzájuk dörzsölődik, mert ugyebár onnan tisztálkodás közben az emésztőrendszerébe kerülhet.

A liliommérgezés tünetei

A macskák, mint időjósok mindig kéznél vannak - vagy láb alatt
A macskák, mint időjósok mindig kéznél vannak - vagy láb alatt
Fotó: wikipedia
Ha felmerül a gyanú, hogy a tüneteket és a szokatlan viselkedést a liliom is okozhatja, feltétlenül jelezni kell az állatorvosnak, aki meg tud bizonyosodni róla és szakszerű ellátásban részesítheti a jószágot. Vizsgáljuk meg a növényeket, látunk-e valamelyiken rágásnyomokat. Mivel se szeri se száma azoknak a növényeknek, amelyek valamilyen oknál fogva mérgezőek lehetnek a macskákra, igyekezzünk nagyon alaposan szemrevételezni a kertet, és minél pontosabban tájékoztatni az orvost, sőt esetleg vigyünk magunkkal mintát a feltételezett növény(ek)ből.

A következő tünetek jelentkeznek röviddel a liliomfélék megrágcsálása, elfogyasztása után: nyáladzás, hányás, hasmenés, étvágytalanság, rejtőzködés, fokozott vagy csökkent vizeletürítés, kiszáradás, letargia.

A liliom által okozott akut veseelégtelenség 12-24 órával a fogyasztás után jelentkezik és kezeletlenül néhány napon belül végzetes lehet. A gyors cselekvés életet menthet illetve minimálisra csökkenti a tartós szervkárosodás eshetőségét.

Elővigyázatosság otthon

A sásliliomoknak sokfélr szín-, és virágforma változatuk van
A sásliliomoknak sokfélr szín-, és virágforma változatuk van
Fotó: wikipedia
Természetesen liliomokkal a szobacicák is találkozhatnak, mivel kedvelt és tartós vágott virágok. Abszolút kerülendő macskánkat egyedül hagyni otthon egy liliomcsokor társaságában, mert kíváncsi vagy éppen unatkozó lakótársunk közelebbről is megvizsgálhatja a virágokat. Ezért ha liliomokban szeretnénk gyönyörködni, keressünk nekik biztonságos helyet vagy tanítsuk meg a macskánknak, hogy kerülje el a vázában tartott virágokat. Ha egyik sem megvalósítható, akkor helyesebb, ha lemondunk róluk, mert nem éri meg kockáztatni és idegeskedni. A kezelés költségeiről nem is beszélve.

Ez a toxin csak a macskákra nézve ennyire veszélyes, kutyáknál legfeljebb gyomorrontást okoz, veseelégtelenséget nem.

Ha liliommérgezésről lehet szó, nincs idő késlekedésre, minden perc számít. Nagyon gyorsan fel kell mérni a helyzetet és érdemes a tünetek észlelése után rögvest indulni az állatorvoshoz vagy ügyeletre. Így legjobb esetben csak egy kellemetlen emlék marad a macskusznak és nekünk is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meghódította a világot

Éppen tíz éve alapították a Gremon Systems Zrt.-t, hogy döntéstámogató rendszerekkel könnyítsék az üvegházi kertészek munkáját. A két alapító, Lóczi János és Ujszászi András saját tapasztalataik alapján tervezték meg, milyen korszerű számítógépes megoldásokkal tudnák eredményesebbé tenni a termesztést.

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Az amerikai OpenAI cég által 2022 novemberében bemutatott ChatGPT-vel együtt a mesterséges intelligencia témája szédületes sebességgel vált a tudományos magaslatokból életünk részévé. Egyelőre sokan csak hírekből hallottak a világot felforgató innovációról, pedig érdemes a fejlesztés jövőjét figyelemmel követni és résen lenni.

Színes takaró gyep helyett

A gyep fenntartása a kertben nemcsak rendszeres munkával jár, de nagyon sok vizet is igényel. Érdemes olyan növényeket választani helyette legalább a kert néhány részén, amelyek nyírás, gyomlálás és öntözés nélkül pótolják a füvet. A gyeppótlásra alkalmas növények olyan alacsony termetű évelők, amelyek gyöktörzzsel vagy indával terjeszkedve nagy foltokat képesek betakarni és elég jó a gyomelnyomó hatásuk is.

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Itt az ideje, hogy rózsát szaporítsunk – akár egy ajándékba kapott rózsaszálból is!

A nemes rózsák többsége oltással szaporított, azaz egy strapabíró, igénytelen alanyra szemzéssel helyezik rá a nemest. Házilag azonban a legegyszerűbben dugványozással szaporíthatunk rózsákat, melyre a mostani a legideálisabb időszak.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.