Back to top

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Kell egy jó terv és egy erős szövetséges

Gondoljuk végig, mit tettünk eddig, és azok milyen rövidebb- és hosszabbtávú következménnyel jártak. És miután hajlandók vagyunk végre belátni, hogy a fogyókúrák nem segítettek, határozzuk el, hogy ezentúl türelmesek és következetesek leszünk. Ami azt jelenti, hogy csak lassan, fokozatosan szándékozunk fogyni és sokkal tudatosabban válogatjuk össze a táplálékunkat. Ezek már egy másik agyterület - a prefrontális kéreg - fennhatósága alá tartozó funkciók. És ez azért olyan lényeges, mert agyunk ezen területe képes szembeszállni a hipotalamusszal. Igen ám, de csak akkor - illetve addig-, amíg a célunkra koncentrálunk. Amint elterelődik a figyelmünk, a hipotalamusz ismét átveszi az irányítást.

Szóval a lényeg, hogy eltökéltséggel, a figyelem fenntartásával, a vércukorszintünk ugrándozásának megszüntetésével szinte egyenrangú félként tárgyalhatunk a hipotalamusszal.

Mindaddig támogatni fogja az elhatározásunkat, amíg kitartunk az ésszerű módszerek alkalmazása mellett.

Kölcsönös megértés

A hipotalamusz tökéletesen rejtett és védett helyzetben van. Nem a legbriliánsabb agyrész, nem igazán lehet új dolgokra tanítani vagy befolyásolni, mert hűségesen és következetesen ragaszkodik a belé plántált, létfontosságú programokhoz. Többmillió éves elvrendszere szinte megkövült, ezért csak közvetetten tudunk eredményeket elérni. Nekünk kell alkalmazkodni hozzá, mert ő nem fogja megváltoztatni a véleményét miattunk. És sokkal könnyebb szót érteni vele, ha ismerjük a rigolyáit.

Nincs ő ellenünk, sem a fogyásunk ellen, csak egyszerűen úgy van programozva, hogy az életveszélyes helyzetekre reagáljon. Számára a gyors fogyókúra éppen ilyennek tűnik. A hipotalamusznak nem célja, hogy keresztbe tegyen nekünk, amit tesz az egy ősrégi, begyakorolt, génjeinkbe bevésődött program.

Közben a hipotalamusz titkon talán éppen azt várja tőlünk, hogy térjünk át egy egészségesebb táplálkozásra és életmódra, ami mellett ki tudunk tartani. Akkor nem lesz szükség arra, hogy megdorgáljon és helyreigazítson.

A fogyókúra természetellenes

Őseink ettek, amikor volt mit és próbálták túlélni a szűkös időket. A zsírtartalék ezért számukra életbevágóan fontos volt. Csak akkor vált meg tőle a test, amikor nem volt más választása, amikor ténylegesen nem volt mit enniük.

Az nyilvánvalóan sosem jutott volna eszükbe, hogy szándékosan éhezzenek vagy fogyókúrázzanak.

A hipotalamusz az ősi minta szerint kezeli ezeket a helyzeteket, számára a fogyókúra túl modern, mondhatni érthetetlen dolog. Ezért a túl gyors és drasztikus fogyásra, mindig rövid időn belül válaszolni kényszerül. Mégpedig ellenezni fogja. Akárhányszor is próbálkozunk, akármennyire is sikeresek vagyunk látszólag valamelyik kúrával, mindannyiszor meg fogja vétózni a felvetésünket. Amikor visszatérünk a megszokott étkezéshez, életmódhoz, ezt úgy értelmezi, hogy elhárult az életveszélyesnek ítélt helyzet, vagyis ideje visszaszereznünk a kezdeti vagy addigra már „ideálissá tett” testtömegünket. A hirtelen felindulásból elkövetett fogyókúrákkal labdába sem rúghatunk. Sokkal okosabban kell taktikáznunk, ha nyerni szeretnénk. Mivel az nem számít nyerésnek, ha villámgyorsan megszabadulunk néhány kilótól, hiszen azok aztán meglehetősen gyorsan visszamasíroznak a helyükre.

Lassan, de maradandóan

A hipotalamusz által még elfogadható veszteség heti 200 gramm. Ezt jól véssük a fejünkbe. Ennyit fog engedélyezni, de ezt legalább folyamatosan.

Így lassabban fogunk fogyni, viszont tartósan. Egy év alatt megszabadulhatunk közel 10 és fél kilótól.

És ez nem lesz olyan megterhelő, mint a sok unalmas és kíméletlen fogyókúra. Ami pedig még jobb, elmarad a jojózás, kezd rendeződni a vércukorszintünk és csökkenni az inzulinrezisztenciánk. Míg a fogyókúrák után mindig tapasztalható visszaesés, ebben az esetben erre nem kell számítani, hanem folytathatjuk addig, amíg szükséges.

Mivel nyűgözhetjük le a hipotalamuszt?

Nyilvánvalóan leginkább azzal, ha egészségesebb életmódra térünk át, ami mellett hosszútávon kitartunk. Ha így teszünk mellesleg játszi könnyedséggel fogunk jobb formába kerülni, és örökre elfelejthetjük a trendi fogyókúrákat. A következő elvek éppen ebben segítenek:

  • Telítés

Az élelmi rostok nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, így hamarabb abbahagyhatjuk az evést és hosszantartóbb telítettségérzést tapasztalunk. Ennek következtében sokkal később éhezünk meg, kibírjuk nasizás nélkül a következő főétkezésig és akkor is kevesebbet eszünk. Válasszunk többször zöldséges ételeket a húsok és más állati eredetű ennivalók helyett.

Így lényegesen nagyobb térfogattal, magasabb telítőértékkel és közben szinte jelképes energiatartalommal bíró ételeket ehetünk.
  • Glükózszint elsimítása

A sport is segíthet
A sport is segíthet
Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt.
A vércukorszint igencsak meghatározó szempont a hipotalamusz számára az ideális testtömeg kikalkulálásához. A sikeres fogyás érdekében tehát csökkenteni kell az inzulinrezisztenciát, ami a túlsúlyosoknál és elhízottaknál magától értetődően fennáll.

Egy dolgot nagyon jól meg kell jegyeznünk, a hipotalamusz csak akkor fogja módosítani a bevésett súlyt, ha meggyőződött arról, hogy komolyan gondoljuk a testtömegcsökkentést és az elveit tiszteletben tartva hajtjuk végre.

Amikor megértjük a hipotalamusz működését, úgy érezhetjük, hogy nincs remény, mert legyőzhetetlennek tűnik. De ne keverjük össze a dolgokat. Csak a fogyókúrák (az összes) buknak el vele szemben, nekünk van lehetőségünk lefogyni. Ha karcsúbbak szeretnénk lenni, akkor az a legjobb, ha egy olyan táplálkozási formát kezdünk el követni, amivel először is egészségesebbé válhatunk. A fogyás pedig majd jön magától. Anélkül, hogy erőlködnünk kellene.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.