0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

A tanulmány szerint a magas káliumtartalmú ételek és italok fontos szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében, mivel ez az ásványi anyag lenyomja a szervezet túlzottan magas nátriumszintjét, valamint rugalmasabbá teszi az érfalakat, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást is.

A Medical News Today tanácsa szerint a narancs, a mandarin, a maracuja, valamint a gránátalma frissen préselt leve nagy mennyiségben tartalmaz káliumot.

Egy csészényi maracujalében 687 milligramm kálium van, ugyanannyi gránátalmalé 533, narancslé 496, mandarinlé pedig 440 milli­gramm káliumot tartalmaz. A jótékony ásványianyag-tartalom ellenére a fogyasztóknak azt ajánlják, hogy körültekintően válasszák ki, milyen gyümölcsleveket isznak, mivel egyes márkák termékeiben nagy mennyiségű hozzáadott cukor van, ezért elfogyasztásuknak épp ellentétes lesz a vérnyomásra gyakorolt hatása.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/chroniclelive.co.uk