0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 24.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A marosvásárhelyi műtrágyaüzem elsősorban a földgáz magas ára miatt volt kénytelen leállítani a termelést, és bár tavaly nyáron többször is próbát tett a gyár újbóli beüzemelésére, csak rövid időre sikerült fenntartani a gyártást.

A gyár képviselői a bukaresti gazdasági portálnak megerősítették, hogy

szerdától a korábbi termelési kapacitás mintegy tíz százalékával indult újra az üzem, a gyártáshoz külföldről importált ammóniát használnak.

Az üzem képviselői szerint ez olyan meg nem nevezett országból származik, ahol a földgáz ára jóval alacsonyabb a romániai áraknál.

Közölték, hogy a beüzemelt berendezések néhány napig működnek, majd pár napos szünet következik, míg ismét beszerzik az alapanyagot, utána újra beüzemelik őket. A következő hetekre vonatkozó forgatókönyvet a földgáz-műtrágya árának alakulása alapján döntik el – mondták.

Az Azomures Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, az éves román gázfogyasztás tíz százalékát használja el.

Az üzem optimális működése idején 1,6 millió tonna műtrágyát gyártott, melynek 75 százaléka a román piacra került, a romániai farmok felét látta el műtrágyával. A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő gyár 1100 dolgozót foglalkoztat.

Forrás: MTI