0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

A kezdeteket idézve a Günzer Tamás elmondta, államvizsgára kapott a családtól egyharmad hektár szőlőt és hozzá egy földes padlójú pincét Palkonyán. Annyira komolyan vette a feladatot, hogy még éjjel is kijárt a pincébe csömöszölni. Az első Oportója az erős villányi mezőnyben nyert aranyérmet. A Bocor dűlőből származó Grandior Merlot borával – ami két éves fahordós érlelést kapott – került be a kínai piacra, ma már csak 12 palackot őriz belőle.

Villány, a villányi borászok és Günzer Tamás Pincészete is beírta magát a király kategóriába. Hogyan lehet tovább fejlődni, mi az, amivel folyamatosan fenn lehet tartani az érdeklődést, ami megújulást hozhat? – kérdeztem házigazdánkat.

„Nagy öröm számomra, hogy nagyon sokan ismernek, és keresik a termékeinket. Amit fontosnak tartok, az a folyamatos, kiváló minőség, nem lehetnek problémás borok, nem lehet betegség a szőlőben. Mindez komoly kihívást jelent.

Attól, mert valakinek jól mennek a borai, nem biztos, hogy évtizedeken keresztül így is marad”

– hívta fel a figyelmet a szakember, hogy Villányban mindig jellemző volt a folyamatos megújulás. Legyenek a nagy vörösborok, a Cabernet franc, vagy éppen a REDy. Villány mai napig innovatív borvidéknek számít.

Günzer Tamás elmondta, az utolsó két-három évben kizárólag fehér szőlőt telepített.

Annak ellenére, hogy Villány jellemzően vörösboros borvidék, nagyot fordult a fehérbor irányába,

úgy tartja, akkor maradnak talpon, ha akár napra készen le tudják követni a fogyasztók igényeit. „Hiába akarok hatalmas Cabernet sauvignont az asztalra tenni, ha az nem piacképes, ha könnyű fehérre van szükség, akkor azt kell készítenünk”- jegyezte meg a borász, úgy állítják be már metszéskor az ültetvényeket, hogy ami korábban vörösboros terület volt, innentől rozé lesz. A siklósi területen mindig fehér szőlőket termeltek, Olasz rizlinget, Hárslevelűt, Sárgamuskotályt. A Günzer Pincészet is az utóbbi időben kifejezetten ezen a részen terjeszkedik, évente 2-3 hektárt telepítenek. Míg két évtizede Irsai Olivérből alig 3 hektárt találtunk a borvidéken, ma közelíti az ötvenet.

„A rozénál úgy látom, nincs már további fejlődés, de még nem mutatkoznak a hanyatlás jelei sem. Pincészetünkben a rozé abszolút meghatározó. A 700 ezer palackos forgalmunkban a rozé és a Mont Blanc fehér cuvée 50 százalékot tesz ki”- hangsúlyozta a szakember, hogy bár ezeket szakmai körökben néha lebecsülik, rozéjuk a tavalyi Vinagorán, majd az országos borversenyen is a legmagasabb pontszámot érte el.

A villányi borászok mindig nagy hangsúlyt helyeztek a borturizmusra, s ebben Günzerék sem kivételek.

Még 1999-ben, a történelmi pincesoron nyitottak egy vendéglátó pincét, ami akkor a második volt a vendéglátó pincék között. Apósától örökölte, s rögtön kemencét építettek. Úgy gondolták, a jó bor mellé finom étel is dukál. Ma szinte minden egyes pincében folyik vendéglátás. „Éreztem, a pincészet fajsúlyához, rangjához illene egy méltó étterem, egy olyan hely, amely komolyabb rendezvényeknek adhat otthont. A pincészet ’11-ben épült, akkor már egy 70 négyzetméteres kóstoló helyiséggel, két éve alakítottuk ki a mai borteraszt, amivel 220 négyzetméterre bővültünk. Ehhez berendeztünk egy éttermet jól felszerelt, egész évben üzemelő konyhával” – mutatott rá házigazdánk, van olyan hónap, amikor minden hétvégén esküvőt tartanak.


Kérdésemre a szakember elmondta, újabb és újabb tervek fogalmazódnak meg benne, de az üzem méreteit, a szőlőbirtok nagyságát nem gondolja bővíteni.

Ma 80 hektár szőlőt művel, s további 20 hektárról vásárolja fel a termést. A borászat egymillió literes kapacitású.

„A fiam azt látja, minden évben több szőlőt küldök az üzembe, ő van a pincészetben, komoly feladat kilencezer mázsa szőlőt feldolgozni egy szüretkor”- figyelmeztetett Günzer Tamás, Roland jól felkészült szakember, boraikat már hatodik éve ő készíti. Míg a fia a főborász, Tamás vezeti a céget, emellett 80 hektáron irányítja a szőlészet, a traktoros brigádot, levezényli a szüretet, addig a lánya felel a marketingért, a rendezvényekért.

„Igyekszem mindent megtenni, hogy Roland saját sikereket is érjen el. Bár én szerepelek mindenhol, de annyira jó érzéke van a borhoz, hogy már kétszer is azt mondtam neki, készítsen el egy tetszése szerinti tételt.

Ehhez választhat a pincéből három hordót-négy hordót amit jónak lát. Az lett a Hála hordóválogatás, benevezték a Villányi borversenyre, és nagy aranyérmet kapott”

– nyugtázta Günzer Tamás.
 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu