0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Az ajánlás a rendelkezésre álló bizonyítékok szisztematikus áttekintésén alapul, aminek eredménye, hogy

a cukorpótlékok használatának semmilyen hosszú távú haszna nincs a testzsír csökkentésében, viszont olyan nemkívánatos hatásai lehetnek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése.

„A szabad cukrok NSS-szel való helyettesítése hosszú távon nem segít a súlykontrollban. Az embereknek meg kell fontolniuk a szabad cukorbevitel csökkentésének egyéb módjait, például a természetesen előforduló cukrokat tartalmazó ételeket, mint a gyümölcsök vagy a cukrozatlan ételeket és italokat – mondja Francesco Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszer-biztonsági igazgatója. Az NSS nem alapvető táplálkozási tényező és nincs tápértéke.

Az embereknek életük korai szakaszában kell csökkenteniük az étrendjük édességét az egészségük javítása érdekében”

– olvasható a WHO közleményében.

Az ajánlás mindenkire vonatkozik a már meglévő cukorbetegségben szenvedők kivételével és minden szintetizált, természetes vagy módosított, nem tápláló édesítőszerre értendő, amelyek nem minősülnek cukornak, akár a feldolgozott élelmiszerekben és italokban találhatók, akár a fogyasztók adagolják azokat maguknak.

A gyakori NSS-ek közé tartozik az aceszulfám K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz és a stevia, valamint származékai.

Az ajánlás nem vonatkozik az NSS-t tartalmazó testápolási és higiéniai termékekre, például a fogkrémekre, bőrkrémekre és gyógyszerekre, illetve az alacsony kalóriatartalmú cukrokra és cukoralkoholokra (poliolokra) sem (mivel ezeknek van tápértéke).

Mivel a megfigyelt kapcsolatot az NSS és a betegségek kimenetele között megzavarhatják a vizsgálatban résztvevők kiindulási jellemzői és az NSS-használatának bonyolult mintái, az ajánlást feltételesnek minősítette a WHO, ami azt jelzi, hogy az ezen alapuló szakpolitikai döntések érdemi vitát igényelhetnek az egyes országokban, például a különböző korcsoportok fogyasztásának mértékéről.

A WHO NSS-re vonatkozó iránymutatása része az egészséges táplálkozásra vonatkozó meglévő és készülő irányelveknek, amelyek célja az egész életen át tartó egészséges táplálkozási szokások kialakítása, az étrend minőségének javítása és a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentése.

Forrás: who.int