0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

Brit-Kolumbiában, a Salt Spring-szigeten 2016-ban indult be a The Olive Farm („az olíva farm”) története. Sheri és George Braun 29 hektáros földjükön a téli hideg beállta előtti utolsó pillanatig kivártak, hogy biztosak lehessenek benne: az olajbogyók teljesen megértek.

A szüret eredménye 32 liternyi olívaolaj volt. Ez nem hangzik túl soknak, azonban így indult a kanadai olíva karrierje

– írja a Modern Farmer.

Kanada kiszámíthatatlan hideg időjárása nem alkalmas arra, hogy kereskedelmi mennyiségű olívaolajat állítson elő – legalábbis eddig ez volt a nézet. Azonban a klímaváltozás miatt Oregon állam és a brit-kolumbiai Gulf-szigetek mikroklímája lassan alkalmassá vált arra, hogy ez a hidegre érzékeny növény termeszthető legyen. Amerika hagyományos olívatermő régiói Kalifornia északi részein 2020 óta hőhullámokkal küzdenek. Ez az időjárási jelenség Európában is egyre gyakoribbá válik, és különösen a világ olajbogyótermésének 57 százalékát adó Spanyolországot sújtja.

A Braun családi vállalkozás a klíma szempontjából kiváló, nyugati partvidéki területet birtokol. Salt Spring-sziget egy nagyobb szigetcsoport része Brit-Kolumbia és Vancouver-sziget között. A Csendes-óceán melegedő áramlatai itt találkoznak a Salish-tengerrel, és emiatt esőárnyék hatás és mérsékelt hőmérséklet alakul ki a régióban. Michael Pierce azonban, aki olajfákkal kereskedik (főleg hobbikertészek számára importál növényeket) a szomszédos Saturna-szigeten arra int, hogy Brit-Kolumbia még mindig meglehetősen rizikós terület ezeknek a növényeknek a termesztésére. Ugyanezt erősíti meg Leonre Newman, a Fraser Valley-i Egyetem Élelmiszer- és Mezőgazdasági Intézetének igazgatója is.

„A klímaváltozás megemeli az átlaghőmérsékletet, azonban még nagyobb eséllyel alakulnak ki szélsőséges időjárási események, amibe beletartoznak az sarkvidéki hidegbetörések is, ami a legtöbb területen túl hideg az olajfák számára”

– mondta a szakember.

Az olajfák meglehetősen érzékenyek. Ideális esetben egy déli lejtőre kell ültetni őket jó vízáteresztő talajba, ugyanis a pangóvizet nem viselik el. Szinte sosincsenek nyugalmi állapotban, ezért szükségük van a hűvösebb időjárásra, ami leállítja a vegetációs periódusukat az adott időszakra, azonban ez nem lehet túlságosan hideg. A fiatal fák számára a leghidegebb, amit károsodás nélkül elviselnek, a mínusz 12 Celsius fok.

Mégis az intenzív forróság az, ami a legnagyobb ellenségük. Bár szeretik a meleget, de a 40 Celsius fokos hőség már túl sok a legtöbb fajtának.

Azonban hiába a kanadai olívaliget tökéletes helye, déli kitettsége, és a Braunék által gondosan hidegtűrő fajtákból összeállított olajfái (Leccino, Maurino és Frantoio), még mindig sok kihívással kell szembenézniük. Sheri szerint ha a kezdetekben tudták volna, amit most tudnak, talán bele se vágtak volna… 2012-ben ültették az első fákat, majd négy évet vártak az első bogyókra. Ha ez nem lett volna elég, 2021 novemberében olyan légköri jelenség alakult ki Brit-Kolumbia déli partvidékén, melynek következtében a szokásosnál jóval több eső hullott. Az akkor 3000 fából álló liget 10 százaléka veszett oda. 2021 júniusában pedig egy hőhullám tört be pont a virágzás kellős közepén, amit ugyan a fák kibírtak, de a virágok elhervadtak, így a termés odalett.

A legtöbbeknek már ennyi is elég lett volna, hogy bedobják a törölközőt. Azonban egy oregoni olívaligetben tett látogatás erőt adott Braunéknak, hogy folytassák küzdelmüket. Oregon Államban is egyre melegebb van: az Oregon Állami Egyetem klímaváltozással foglalkozó intézetének jelentése szerint 2,2 Fahrenheit fokkal növekedett a hőmérséklet 1895 óta, és várhatóan 5 fokkal lesz magasabb a 2050-es, majd 8,2 Fahrenheittel a 2080-as évek végére

Chris Barry az oregoni River Ranch Olive Farm mezőgazdasági menedzsere. A terület titka, hogy a The Olive Farm-hoz hasonlóan egy megfelelő mikroklimatikus zugban helyezkedik el a North Umpqua folyó partján. E folyó által létrehozott enyhe szellő az, ami csökkenti a hőingást. „Elszántság kell ahhoz, hogy ezen az éghajlaton olajbogyót termesszünk” – mondta Barry. „Ha jön az eső, és a talaj megfagy, a fáknak annyi, különösen a fiatalabbaknak.”

A Salt Spring-szigeten a Braunok elszántsága az olajbogyó termesztésben meghozta gyümölcsét.

Az eddigi legjobb termésük 2022-ben volt, amikor a liget kb. 340 liter kanadai extra szűz olívaolajat termelt.

Forrás: Modern Farmer