0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Műanyag újrahasznosítás kamerával?

A műanyagok hatékony újrahasznosítását segíti majd az a speciális kamera, ami felismeri az anyag összetételét.

 Dán tudósok projektet indítottak egy olyan egyedülálló kameratechnológia kifejlesztésére, amely nagyban megkönnyíti a műanyagok újrahasznosítását.

A műanyagokat nehéz újrahasznosítani, ha sokféle, különböző kémiai összetételű polimerek keverékéből áll, valamint ha számos adalékanyagot tartalmaz.

A kutatók célja, hogy az általuk fejlesztett kamera elég nagy spektrális felbontást és tartományt érjen el ahhoz, hogy a műanyagban lévő nemkívánatos égésgátló anyagokat és pigmenteket, amelyek tiltottak vagy károsak lehetnek, felismerje, és így újrahasznosítás előtt lehetővé tegye ezek eltávolítását. A fejlesztéshez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.

– Fontos, hogy a műanyagokat a lehető legtisztább csoportokra válasszuk szét, ha növelni akarjuk az újrahasznosítási arányt. Ezért célunk, hogy ezzel a technológiával hatékonyan azonosítsuk a műanyagokat.

– Ezáltal reméljük, hogy javíthatjuk és növelhetjük a műanyaghulladékok újrahasznosítását, és ezáltal csökkenthetjük az új műanyagok előállításának szükségességét

–  mondta Bjarke Jørgensen, a Newtec Engineering A/S, a dán mérő-, csomagoló- és válogatógépeket gyártó vállalat kutatási és fejlesztési vezetője.

A műanyag újrahasznosítása évek óta foglalkoztatja a világot és nagyon fontos kérdéssé vált. Egy 2017-ben közzétett tanulmány szerint az 1950-es évek óta keletkezett 8,3 milliárd tonna műanyaghulladéknak mindössze 9 százalékát hasznosították újra. További 12 százalékot pedig égetéssel alakítottak át energiává. A fennmaradó 79 százalék a hulladéklerakókban van.

Forrás: portalspozywczy.pl