0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Aggasztó szermaradványok a dísznövényeken

Az osztrák Global 2000 környezetvédelmi szervezet virágcsokrok, szobanövények és kerti virágok növényvédőszer- tartalmát vizsgálta. A független laboratóriumi mérések során a minták 94%-ában találtak vegyszermaradványokat.

A tesztekhez összesen tizenhat vágott virágot, virágcsokrot, valamint dísznövényt vásároltak nyolc ausztriai kiskereskedőtől (Bauhaus, Billa, Blumen B&B, Dehner, Hofer, Ikea, Obi, Spar), és azokat több mint 600 hatóanyagra vizsgálták.

A tizenhat mintából tizenötben (94%) mutattak ki szermaradványokat, átlagosan több mint tíz különböző hatóanyag volt bennük, az egyik virágcsokorban pedig harminckilencet azonosítottak.

Csupán egyetlen vizsgált növény volt teljesen vegyszermentes. Összességében a laboratóriumi vizsgálatok hetvenkét különböző növényvédő szert mutattak ki, ezeknek fele az egészségre is káros lehet, tizenhárom mintában ráadásul az emberi egészségre különösen veszélyes hatóanyag volt.

A vágott virágok, például a rózsák vagy a vegyes virágcsokrok szennyezettebbek voltak, mint a cserepes dísznövények. A vágott virágok közül a legkevesebb szermaradványt egy tulipáncsokor tartalmazta, de ez sem volt teljesen vegyszermentes. Különösen aggasztónak találták az ellenőrök, hogy egy „természetesnek” jelölt csokor is megbukott a teszten: huszonnégy különböző, az EU-ban betiltott növényvédő szert mutattak ki rajta. Egyebek mellett karbendazim maradványát, amelynek használata 2014 óta nem engedélyezett az Európai Unióban.

Öt olyan anyagot is azonosítottak, amelyek a mintavétel időpontjában nem rendelkeztek engedéllyel az Európai Unióban, köztük volt a klórpirifosz, az iprodion és a tiakloprid.

A Global 2000 szerint az európai gyártók más kontinensekre adták el ezeket a vegyszereket, amelyek az importált növényekkel együtt végül mégis visszakerülnek az EU-ba, összegezte Waltraud Novak a teszt eredményeit.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de