0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Idén pedig ugyanúgy folytatta, ahogy tavaly abbahagyta: ismét magabiztosan győzött, ráadásul az év első kiemelt versenyében, a Káposztásmegyeri Díjban. A Pegazus a ló trénerét, Kovács Sándort kérdezte róla, aki feleségével, Kovács-Bakos Szilviával közösen tenyésztette is a mént.

Surprise of Easter fantasztikus stílusban nyerte a Káposztásmegyeri Díjat. Számítottál arra, hogy ilyen magabiztosan meg tudja előzni a korábbi kétszeres győztest, Blazing Cometet?

Őszintén szólva számítottam rá, mert tréningben láttam, hogy bombaformában van. Olyan ló, aki nemcsak a reggeli munkában mutatja magát, hanem a versenyben is kiadja a tudását. Nagyon bíztam benne azért is, mert tavaly folyamatosan fejlődött és csodálatos évet zárt, hiszen hat futásából négyszer nyert.

Már a jártatóban a verseny előtt is feltűnhetett a nézőknek, hogy mennyire jól néz ki és mennyire készen áll a futásra.

Igen, az istállónkba belépve mindenkinek megakad a szeme rajta, mutatós a külleme, a tekintete is élénk, jókedvű. A munkában azonban nagyon jófejű, Morvai Eszter az állandó lovasa hosszabb ideje, akinek az egyik kedvence is.

A jártatóban hat futás után már természetesen tudta, hogy miért ment a Kincsem Parkba.

Ahogy látom, nagyon szeret nyerni, szívvel-lélekkel csinálja meg, amit kérünk tőle. Hatalmas boldogság ez számunkra, különösen azután, hogy nem volt zökkenőmentes idáig eljutni.

Mi történt vele? Hiszen a kívülállók csak annyit láttak, hogy kétévesen nem futott és háromévesen mutatkozott be.

Amikor másfél évesen Alagra került a verseny­istállónkba, hatalmas fejlődésen ment keresztül, ami nagyon sok gondot okozott. Először a gyors növekedéstől kardos állású lett a lába, ezért le kellett állítani. Miután ez rendeződött és újrakezdtük a munkát, csöbörbe lépővé vált, így ismét pihentetnünk kellett. Idővel ez a probléma is megszűnt, de jelentkezett egy újabb. A bal első lábán ízületi gyulladás és a párta felett csontszaporulat alakult ki. Ekkorra már elfogyott a türelmem és el is voltam keseredve, ezért el akartam adni őt. Azt gondoltam, hogy soha nem lesz versenyló.

A véletlennek vagy talán a szerencsének köszönhető, hogy nem sikerült megválnom tőle.

Végül az egyik tulajdonosom, Kolozsi László ügetőhajtó és idomár segítségével oldottuk meg az aktuális problémáit. A fájdalmas lábát „bedörzsöltünk”, aminek köszönhetően idővel megszűnt az ízületi gyulladás és minden ehhez köthető baj. Ez a hároméves szezonja elején történt, és azóta szerencsére teljesen egészséges.

Most 1400 méterre nyert Surprise of Easter. Mit gondolsz, mi a legjobb távja?

Azt hiszem, hogy 1400 méter.

Ezt azért is kérdeztem, mert ilyen távra nem sok nagyversenyt írnak ki.

Igen, ezért egy kicsit bajban is vagyunk, de szerintem a látottak alapján 1600 méter sem okoz majd neki gondot. A május 7-i, mérföldes Batthyány-Hunyady Díjra nem neveztem, de ha nem találok neki más megfelelő versenyt, akkor itt fogom indítani. Ezután a Turf Galán tervezzük futtatni az 1200 méteres sprintversenyben.

Miért gondolod, hogy ez a jó verseny a számára? Hiszen az eddig egyetlen 1200 méteres futása nem sikerült a legjobban, csak hatodik lett.

Ezt a versenyt már sikerült megnyernem nem igazán sprinter lovakkal, gondolok itt Muranóra vagy Dr. Gurura, illetve Simply The Besttel és Báthoryval is csak nagyon kis különbséggel kaptunk ki, így ezekre a tapasztalatokra alapozva szerintem Surprise of Easter is eredményes lehet benne.

Egy másik nyitott kérdés lehet az is, hogy tud-e majd úgy is jól futni, ha esetleg a nála gyorsabb sprinterek megelőzik, hiszen eddig mindig a start után az élre állt és ott futva versenyzett. Emellett csupán egyszer, éppen ebben az 1200 méteres, nem igazán sikeres versenyében futott gyepen, míg a következő versenyeit ott rendezik.

Azt gondolom, hogy ha start után nem is tud azonnal az élre állni, egy pár méteren belül fel tud pörögni és át fogja tudni venni a vezetést és ezután talán sikerül neki a célban is megtartania ezt a pozíciót. A nagyversenyeket gyepre írják ki, így muszáj ott futnia, de szerintem a stabil, gyors gyeppálya sem fog gondot okozni neki. Ez az év arról is szól, hogy megismerjük az eddigiektől eltérő helyzetekben, ahol majd tapasztalatokat tudunk szerezni a jövőre nézve.

Hogy látod, tud-e még tovább fejlődni?

Nem tudom megmondani, de amit a mostani futása előtt tréningben láttam tőle, az meglepett és nagy hatást gyakorolt rám. Azt gondolom ezért, hogy versenyben képes lesz még tovább javulni.

Surprise of Eastert a családotok tenyésztette, sőt az anyját is ti futtattátok. Hogy került hozzátok a kanca?

Squaw Cityt Franciaországban az Arqana őszi árverésén vásároltam kétévesen 4000 euróért. Az volt a célom, hogy a feleségemnek vegyek egy futóképes lovat.

Előzetesen már kinéztem őt a katalógusban és a helyszínen is nagyon tetszett, azonban a lábtövén kisebb sérülésre vagy műtétre utaló jeleket láttam.

Próbáltam a helyszínen többet megtudni az előéletéről, de senki nem árult el semmit. A ló jól mozgott, kiváló származása volt, hiszen az anyja Listed- és Group-versenyekben is eredményesen futott, valamint az apja, Elusive City is adott Group 1-nyerő utódokat. Arra gondoltam ezért, hogy ha bármi gond adódna vele, akkor is jó anyakanca válhat majd belőle. Miután hazahoztuk, otthon a fóti Somlyóban dolgoztuk és nagyon jól is ment tréningben, azonban nem tudtuk starthoz állítani, mert egy szomszédos ló betegsége miatt a környék karantén alá került. Végül háromévesen futott először és egy szép harmadik helyet szerzett, majd kétszer nagyon könnyen győzött. Ezután egy kisebb sérülés miatt kezeltünk, majd annak ellenére, hogy úgy tűnt, teljesen felépült, mégis úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok és inkább anyakancaként folytatja tovább a karrierjét.

Először a mi istállónkban állt, a jó, német származással és szép küllemmel rendelkező Prometheus-szal fedeztettük.

Így született meg az első csikója, Simply The Best, aki tavaly az év lova címet nyerte el a Kincsem Parkban. Ő idéntől már szintén anyakanca.

A kancátok következő csikójaként született meg Surprise of Easter?

Igen. Hallottuk, hogy Csehországba került fedezőménnek a legendás Pivotaltól származó Eagle Top, akihez több magyar tenyésztővel együtt mi is kivittük a kancát. A kis mén az öcsémnél, Kunbaracson jött világra. Később a Szűcs családhoz vittük Farádra, mert otthon az anyakancák mellett nem tudtunk méncsikót is tartani. Nagyon szépen felnevelték, amiért igazán hálásak vagyunk nekik.

Egy tenyészetben a kiváló fedezőmén mellett a legnagyobb értéket a jó kancacsalád jelenti, vagyis az, amelyik nemcsak egy eredményes utódot képes adni, hanem sorban születnek utána a kiemelkedő képességű csikók. Mik a további terveitek Surprise of Easter anyjával, Squaw Cityvel?

Jelenleg van egy Prometheustól született csikója, aki májusban lesz egyéves és a Somlyó Szépe nevet kapta. Egyébként meg most várjuk a fedeztetés előtt szükséges egészségügyi vizsgálatok eredményeit, és ha ezek megérkeznek, akkor visszük Simply The Besttel együtt Lengyelországba, a Krasne Ménesbe. Squaw Cityt Yucatan, Simply The Bestet Shakeel fedezi majd ott.

Yucatan egy Angliában Group 2-t és Group 3-at nyert Galileo mén, míg Shakeel egy francia Group 1-ben győztes Dalakhani-fiú.

Reméljük, hogy ők is jó versenylovak lesznek majd.

Sok sikert kívánok hozzájuk!

Forrás: Pegazus