0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Idén mintegy kétmilliárd forint értékben nyújt tagdíjkedvezményt a NAK

2023. június 1-jén megkezdődött a tagdíj-megállapítási időszak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A köztestület országos küldöttgyűlésének döntése értelmében a tavalyi 1 milliárd Ft-os keret után idén újabb, közel 2 milliárd Ft összegű tagdíjkedvezményt nyújt a NAK tagsága számára.

2023. június 1-től július 14-ig tart a tagdíj-megállapítási időszak az árbevétel alapú tagdíjat fizető magánszemélyek (őstermelők és egyéni vállalkozók), illetve gazdálkodó szervezetek számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. Az idei évben már az új tagdíjstruktúra szerint történik a tagdíjak számítása.

A NAK országos küldöttgyűlése tavaly döntött a tagdíjrendszer átalakításáról.

Az új szabályozás szerint az árbevételük alapján fizető tagok esetben az éves minimum tagdíj az előző évi bruttó havi átlagkereset 1 százaléka (ezer Ft-ra kerekítve), az éves maximum tagdíj pedig az előző évi bruttó havi átlagkereset négyszerese (50 ezer Ft-ra kerekítve).

A minimum és a maximum tagdíj között a korábbi sávos rendszer helyett egy arányosabb teherviselést jelentő, lineáris, a gazdasági teljesítményt lekövető rendszer lépett életbe: a tagok egyöntetűen éves árbevételük 1,9 ezrelékét fizetik éves tagdíjként. Ennek köszönhetően a jövőben nem fordulhat elő például az, hogy ha valamely tag árbevétele akár 1 Ft-tal is átlépi a korábbi III. tagdíjsáv felső határát (az 50 millió Ft-ot), akkor éves tagdíja az 5-szörösére, 30 ezer Ft helyett 150 ezer Ft-ra nő. A Központi Statisztikai Hivatal által a 2022-es évre közzétett bruttó havi átlagkeresettel, 515.800 Ft-tal számolva a tagdíj minimum összege 5.000 Ft/év, maximum összege pedig 2.050.000 Ft/év lenne idén kedvezmények nélkül.

A tagdíjrendszer átalakítására azért volt szükség, mert a 10 éve változatlan tagdíjminimum (évi 2.000 Ft) és tagdíjmaximum (évi 1.000.000 Ft) fokozatosan „elinflálódott”. Az elmúlt 10 évben a minimálbér és a bruttó havi átlagkereset több mint a duplájára emelkedett. Az új, évi 5000 Ft-os minimum tagdíj reálértéken megegyezik a 10 évvel ezelőtti évi 2000 Ft-tal, a minimum tagdíj 10 éve is és most is a minimálbér kb. 2 %-át teszi ki. Fontos megjegyezni azt is, hogy a háború következtében elszabadult energiaárak, valamint a magas infláció jelentősen növelte a mintegy 600 fővel és 1000 ügyfélszolgálati hellyel működő falugazdász-hálózat fenntartásának, működtetésének költségeit.

A Közös Agrárpolitika változása miatt pedig egyre több feladat hárul a Kamarára, hiszen a támogatási rendszer a korábbinál jóval bonyolultabb lett. Ahhoz, hogy a gazdák maradéktalanul le tudják hívni az őket megillető támogatásokat, a Kamara hálózatát fejleszteni kell, ennek viszont komoly költségei vannak.

A tagdíjstruktúra átalakításának köszönhetően több tízezer tagnak kedvezőbb, vagy közel hasonló összegű lesz a tagdíja, mint a korábbi szabályok szerint számított. Azok viszont, akiknek emelkedik a tagdíja, összességében mintegy 2 milliárd Ft értékben tagdíjkedvezményt kapnak, a NAK ezzel kívánja segíteni tevékenységüket a jelenlegi gazdasági helyzetben. A tagság több mint 80 százaléka, mintegy 320 ezer tag részesül kedvezményben.

Tavaly a történelmi aszály és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági körülmények miatt 1 milliárd forintos tagdíjkedvezmény-keretet biztosított tagjainak a NAK, így 2022-23-ban a kedvezmény teljes összeg megközelíti a 3 milliárd Ft-ot.

A NAK árbevétel alapú tagdíjat fizető tagja vagy képviselője 2023. június 1-től tekintheti meg a Kamara portáljáról (www.nak.hu) bejelentkezést követően elérhető e-Iroda fiókjában a NAK által számára megállapított 2023. évi tagdíjat. Az adatok módosítására és a további, a korábbi évekből már ismert kedvezmények pótlékmentes igénybevételére a tagdíj-megállapítási időszak végéig, 2023. július 14-ig van lehetőség. Azok a NAK által megállapított tagdíjak, amelyeknek eddig az időpontig sem az elfogadásuk, sem a korrekciójuk nem történik meg, a NAK Alapszabálya értelmében elfogadottnak minősülnek. A tagdíj megfizetésének határideje szintén 2023. július 14.

A NAK kéri tagjait, hogy naprakész információkért kövessék nyomon a köztestület portálját (www.nak.hu), tanulmányozzák a tagdíj-megállapítással kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket, vagy forduljanak bizalommal falugazdászaikhoz, illetve a NAK ügyfélszolgálatához (ugyfelszolgalat@nak.hu; +36 80 900 365).

Forrás: NAK sajtóközlemény