0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Válság és munkaerőhiány tehet pontot az brit bogyósgyümölcs-termesztés végére

Egy 75 éve bogyós gyümölcsökkel foglalkozó családi gazdaság a növekvő költségek miatt kénytelen leállni a termesztéssel. A brit nottinghamshire megyei Southwell közelében található Starkey's Fruit már nem talál a termesztéshez elengedhetetlen idénymunkásokat.

Suzanna Starkey, a cég értékesítési igazgatója elmondta, hogy a bérek emelkedtek, azonban ez és az alacsony felvásárlási árak már nem teszik gazdaságossá a termesztést. A gazdaság azonban nem zár be, és bogyósok helyett például Bramley almát termel – írja a BBC. A családi vállalkozás már évtizedek óta termeszt szedret, málnát és szamócát szupermarketek, termelői boltok és nagykereskedők számára.

Az elmúlt években mintegy 800 tonna bogyós gyümölcsöt termesztettek fólia alatt.

A gazdaság értékesítési igazgatója azonban azt mondta, hogy

a vállalkozást „mindkét végén szétzúzták”, mivel a szedők oldaláról növekedtek a bérek, míg a felvásárlási árak alacsonyak maradtak.

Elmondta, hogy hagyományosan akár 140 szedőt is alkalmaznak, akik többnyire az EU-ból érkeznek.

„Sokan közülük évek óta hozzánk jártak, tudták, hogy itt jó dolgozni” – mondta Starkey asszony. „De a Brexit miatt nehezebbé vált a helyzet, és egyszerűen nem érezték magukat szívesen látott vendégnek.”

A gazdaság ezután távolabbról kezdett munkaerőt behozni, ennek költségei azonban túlságosan megemelkedtek. Ezért eladták a termesztéshez használt eszközeiket is külföldre. Starkey szerint ezért

ironikus ugyan, de lehetséges, hogy például Romániában vagy más országban, ahonnan korábban az idénymunkások érkeztek, fogják ezeket felhasználni arra, hogy ott termesszenek szamócát.

Hozzátette azt is, hogy nehéz döntés volt a bogyós-gyümölcs termesztés leállítása, mivel azok a földjeik, melyek ilyenkor tele vannak gyümölcsökkel, most parlagon hevernek.

Elmondta, hogy a bogyósgyümölcs-termesztés leállításáról szóló döntés „érzelmeket váltott ki”, mivel a földek, amelyeken az évnek ebben az időszakában általában gyümölcsökkel van tele a föld, üresen maradtak.

Forrás: BBC