0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 5.

3,4 millió eurós támogatást kapott a fogyasztóvédelmi portál

Németország szövetségi agrárminisztériuma (BMEL) a 2023–2025 közötti időszakban összesen mintegy 3,4 millió euróval támogatja a tudatos élelmiszervásárlást és a megtévesztések kivédését segítő lebensmittelklarheit.de portál működését. A portált egy fogyasztóvédelmi egyesület tartja fenn, a minisztérium álláspontja szerint fontos és támogatandó közfeladatot látnak el a vásárlók tájékoztatásával.

A lebensmittelklarheit.de portál

a tudatos vásárlói döntések meghozatalában és a megtévesztő kereskedői húzások felismerésében segíti a fogyasztókat,

kifejezetten élelmiszer témában. Fenntartója a Verbraucherzentrale Bundesverband e.V. nevű, fogyasztóvédelemre szakosodott civil szervezet.

Ophelia Nick, a BMEL minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott a 3,4 millió eurós működési támogatás bejelentése kapcsán, hogy

„a lebensmittelklarheit.de portál az élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói információk elismert és hiteles forrásává fejlődött. Tényszerű információkat nyújt, feltárja a problémákat és a gyártók marketingstratégiáit, tanulmányai révén fontos támpontokat ad; a fogyasztók hangját pedig jobban hallhatóvá teszi ad az iparral folytatott párbeszédben.”

A portál segít, hogy szakértőkhöz fordulhasson bárki, aki az élelmiszerek címkézéséről szeretne tájékozódni, vagy úgy érzi, hogy egy adott élelmiszer megtévesztette őket. Összességében

hozzájárul az élelmiszerpiac jobb átláthatóságához, illetve a fogyasztók látókörének szélesítéséhez

egyaránt. Egyúttal ráirányítja a figyelmet azokra a gyártókra, amelyek fogyasztóbarát módon címkézik termékeiket.

A jövőben pedig azt tervezik a portál fenntartói, hogy kifejezetten a fiatal családokat, a bevándorló hátterű és az alacsony iskolai végzettségű embereket célozzák majd meg a rájuk szabott információkkal, áll a BMEL frissen megjelent közleményében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu