0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Budapesti kertbarát programok a hétvégére

Június 9-én, pénteken a Budatétényi Rózsakertben barangolhatunk szakértő idegenvezetéssel, egyúttal a gyerekeket (is) várják egy kis kertészkedésre, a becserepezett növények elvihetők. Délután ugyanott zöldtető-építési bemutatót tartanak. Június 10-én, szombaton a Füvészkertben a középkori konyha növényeit „tálalják”, vasárnap pedig két klasszikus füvészkerti sétára is várják a kertbarátokat.

A ma a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE) tartozó Budatétényi Rózsakert a hatvanas évek közepén létesült, régóta kedvelt kertbarát program a rózsavirágzás idején ellátogatni a főváros 22. kerületébe. Ezen a nyáron többször is lesz még rá alkalom, legközelebb június 9-én, pénteken.

A szakvezetést dr. Boronkay Gábor, a MATE tudományos főmunkatársa, a Budatétényi Rózsakert gyűjteményvezetője tartja, aki aktívan 2000 óta foglalkozik a szabadföldi rózsákkal.

Szó lesz a rózsanemesítés kultúrtörténeti vonatkozásairól, a fajtaválasztásról, nemesítési irányokról, a rózsakert történetéről, génbanki szerepéről, Márk Gergely és a magyar rózsanemesítők életéről és munkásságáról.

Bemutatásra kerülnek a történelmi rózsák, a kert gerincét adó korai modern fajták és a fajtaújdonságok.

A rózsakerti szakvezetés délelőtt 10-kor kezdődik, hossza 1 óra, ehhez még fél óra kötetlen beszélgetés és szaktanácsadás tartozik.

Ugyanitt, ugyancsak június 9-én 10 órai kezdettel

„Kertészkedj velünk, tavasszal!” címen bemutatót és gyerekprogramot tartanak.

A látogatók megismerhetik a palántanevelés fortélyait, gyakorolhatják a magvetéseket, tűzdelést és a dugványozásos szaporításmódokat. A becserepezett palántákból hazavivésre is jut majd. A szakmai programot dr. Kisvarga Szilvia tudományos főmunkatárs és kollégái vezetik.

Délután 13 órakor kezdődik

az Építs zöldtetőt! címen meghirdetett tematikus bemutató,

ugyancsak június 9-én, a Rózsakertben. A résztvevők Farkas Dóra tudományos segédmunkatárs segítségével megismerhetik a zöldtető-típusokat, építésük alapjait, a tetőn alkalmazható és kevésbé alkalmazható növényekről, azok igényeiről.

Az is talál programot a hétvégére, aki a Pál utcai fiúkból ismert Füvészkertbe látogatna.

Június 10-én, szombaton 14 órai kezdettel időutazásra invitálják a látogatókat, és a középkori konyhát idézik meg: a Szabó-Szöllösi Tünde gyűjteménykezelő által vezetett sétán kiderül, hogy milyen növények kerültek a középkorban az asztalra, mit termesztettek a haszonkertekben.

Június 11-én, vasárnap pedig két időpontban is tart klasszikus, nem tematikus füvészkerti szakvezetést Kiss Noémi, kertészmérnök. A kellemes nyári sétán szó lesz a gyűjtemény messzi tájról érkezett, illetve honos érdekességeiről, a 100 éves bonsai fákról és a kert 250 éves történetéről is.

Az összes felsorolt programra a tixa.hu oldalon lehet jegyet venni, a helyszínre rákeresve.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu