0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Oroszország harcol a kínai búzapiacért

A kínai búzaimport jelentős növekedése ellenére Oroszország - a termény egyik legnagyobb exportőre - küzd azért, hogy részesedést szerezzen a virágzó kínai piacból. Miközben Kína általános vásárlása Oroszországtól meredeken emelkedett, különösen az energia és az alumínium terén, a búzakereskedelem kivételt képez.
A búza iránti növekvő kínai kereslet az országot a gabona egyik legnagyobb vásárlójává tette ebben a szezonban. A legnagyobb gabonaszállító Oroszország részesedése a kínai piacon azonban ehhez képest szinte észrevehetetlen. Peking tavaly bejelentette, hogy nyitni fog az Oroszországból származó búzaimport előtt, de számos kihívás hátráltatja a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat, többek között a növény-egészségügyi előírások és a logisztikai nehézségek. Az orosz mezőgazdasági miniszter szerint ezeket a nehézségeket egy kínai gazdasági fórumon fogják megvitatni.
A kínai búzaimport jelentős növekedése aláhúzza az ország növekvő keresletét e gabonaféle iránt. Csak az év első négy hónapjában Kína teljes búzaimportja több mint 60%-kal nőtt, és elérte a 6 millió tonnát.

Oroszország hozzájárulása ehhez a növekedéshez azonban minimális maradt, mindössze 30 000 tonnát szállított. Ez az egyenlőtlenség rávilágít arra, hogy Oroszországnak milyen problémákkal kell szembenéznie a kínai búzapiac kezelése során. Míg Peking energia- és alumíniumipari beszerzései Oroszországtól szárnyalnak, addig a búza a nyugati szankciók miatt továbbra is elszalasztott lehetőség marad.

A Kína és Oroszország közötti dinamikus búzakereskedelem egyik legfőbb akadályaként a növény-egészségügyi előírások és azok szigorú betartatása szerepel.

Ezek a rendeletek a növényegészségügyre összpontosítanak, és a kártevők és betegségek behurcolásának és terjedésének megakadályozását célozzák. Bár tavaly bejelentették a kínaiak azon szándékát, hogy Oroszország valamennyi régiójából importáljanak, a gyakorlati végrehajtás nehéznek bizonyul. Az országok közötti növény-egészségügyi előírások és protokollok közötti különbségek késedelmeket és bonyodalmakat okoznak, ami akadályozza a búzakereskedelem lehetőségeinek maximális kihasználását.

A növény-egészségügyi előírások mellett a logisztikai kihívások is hozzájárulnak a Kína és Oroszország közötti korlátozott búzakereskedelemhez.

A két ország közötti puszta távolság, a közlekedési infrastruktúra korlátaival párosulva, nehézségeket okoz a szállításokban, ami kevésbé hatékonnyá és veszteségessé teszi azokat. Ezen akadályok ellenére Oroszország meglehetősen optimista a Kínába irányuló búza- és hússzállítások bővítésének kilátásait illetően.

Forrás: topagrar.pl