0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

A múlt hét második felében csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a földeket, majd vasárnap a nap második felében délnyugat felől egyre többfelé eredt el az eső. Hétfőn főként a Dunántúl nyugati felén hullott jelentős mennyiség, majd kedden az ország több pontján is előfordultak 50-110 mm-t adó felhőszakadások, sokfelé esett 10-30 mm, de a Tisza déli szakaszának tágabb környezetében alig volt csapadék. Szerdán is folytatódott a záporos, zivataros időjárás néhol felhőszakadásokkal, így az elmúlt öt nap csapadékösszege elég tág határok közt változott. A Dunántúl nagy részén 20-50 mm, Nógrádban 40-90 mm, de a keleti határszélen is 20 mm fölötti mennyiség esett, ugyanakkor az Ormánságban és foltokban az Alföldön egyelőre csak 2-4 mm hullott. A 30 napos csapadékösszeg az ország nagy részén jelentős, 20-60 mm-es többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, 10-30 mm-es hiány Szolnok térségében és a Felső-Tisza vidékén mutatkozik.

A talaj felszín közeli rétege az ország jelentős részén sárossá vált, az egyelőre kevesebb csapadékot kapott Tisza-menti területeken maradt száraz. A legtöbb helyen a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, így a felső egy méter nedvességtartalma országszerte kielégítő.

A hőmérséklet elég változékonyan alakult a mögöttünk álló egy hét során. Múlt csütörtökön és pénteken 30 fok közeli maximumokat mérhettünk, majd egy hidegfront mögött szombatra lehűlt az idő, és 25 fok alatt maradt a hőmérséklet, de vasárnap reggel keleten 10 fok alá, az Északi középhegység térségében többfelé 5 fok alá hűlt a levegő. Vasárnap napközben keleten, délkeleten melegedés kezdődött, de északnyugaton már a következő front éreztette hatását, és csak 20 fok köré melegedett a levegő. A hét eleje óta a tartósabban csapadékos területeken csak 20-23 fok körül, míg máshol 25-27 fok között alakul a hőmérséklet.

A hét végéig marad az elmúlt napokhoz hasonló záporos, zivataros időjárás foltokban kialakuló felhőszakadásokkal. Az eddig szárazabb területeken is valószínű csapadék, arrafelé is átnedvesedik a talaj. Vasárnap csökken a csapadékhajlam, ekkor főként a déli, délkeleti országrészben várhatók zivatarok. A hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan éjszakánként 15 fok körül, napközben 21-26 fok között alakul. A jövő hét első felében már csak elszórt záporokra, zivatarokra lehet számítani, de a hét elején pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban is alig lesz több 20 foknál. Az egyre szaporodó növényvédelmi munkákat szombatig a csapadék, vasárnap és hétfőn pedig a megélénkülő, többfelé meg is erősödő szél akadályozza.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu