0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 26.

Rengeteg fabútor végzi égetőkben van lerakókban

Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.

A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), a bútorok elöregedtek (31,9 százalék) vagy megsérültek (25,8 százalék) – közölte Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.

A megkérdezettek közel egyharmada (27 százalék) eladományozza a fölöslegessé vált bútorait, és csak 6,8 százalék adja le egy újrahasznosító központban vagy hulladékudvarban. A válaszadók 18,9 százaléka online értékesíti, 13,5 százalékuk garázsban vagy pincében tárolja, 7,8 százaléka pedig kommunális hulladékgyűjtőbe vagy a mellé teszi ki a fölösleges holmikat – részletezte Bálint Attila.

Megjegyezte, csupán a megkérdezettek alig egy százaléka válaszolta, hogy visszaadja a bútort a gyártónak vagy az eladónak.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy

az embereket érdeklik a bútorok újrahasznosításának lehetőségei, és érdemes ilyen szolgáltatásokat működtetni – hangsúlyozta a szakember. Hozzáfűzte: az IKEA globális vállalást tett arra, hogy 2030-ra teljesen körforgásos vállalat lesz.

A bútorok második élete szolgáltatással az IKEA visszavásárolja a már fölösleges, használt IKEA bútorokat, így azok „második esélyt kaphatnak egy új otthonban” – áll a közleményben. Úgy vélik, a bútorhulladék-feldolgozó rendszer mellett nagy szükség lenne a hulladékképződést megelőző újrahasználati központokra is, amelyekből a tanulmány szerint jelenleg mindössze öt működik Magyarországon.

Az IKEA Magyarország a 2022-es pénzügyi évben 130 milliárd forint forgalmat ért el, amely csaknem húsz százalékos növekedés 2021-hez képest, az online értékesítés 34 százalékkal nőtt. Az áruházakban az előző évinél egymillióval több, nyolcmillió látogató fordult meg, a vásárlók száma pedig 3,5 millió volt. Az online vásárlás részesedése 21,6 százalék volt, az ikea.hu weboldal 12,7 millió egyedi látogatót regisztrált. Az IKEA Magyarország dolgozóinak száma tavaly 1730 volt.

Forrás: MTI