0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szántóföldi Gépshow – Talajvédelem és öntözéstechnológia

Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége alelnöke a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva megnyitó ünnepségén elmondta, évek alatt a nyár egyik legfontosabb rendezvénye formálódott Mezőfalván. Hiszen itt élőben, szántóföldi munka közben tekinthetők meg a gépek.

youtube://v/OI5-nZvVVmA

„Mi, agrárgépészek folyamatosan keressük az új megoldásokat a földek hatékony és környezettudatos megművelésére. Miközben a gépgyártók innovációi a forgatás nélküli talajművelés irányába haladnak, egyre gyarapszik azoknak a tudatos gazdálkodóknak a száma, akik évek óta ezzel az eljárással művelik földjeiket. Bízunk benne, hogy törekvéseik egyre látványosabb eredménnyel járnak és sem az időjárási szélsőségek, sem a világméretű gondok nem nehezítik munkájukat”- hangsúlyozta Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége alelnöke.

Mezőfalván mind az állógépes kiállításon, mind a demópályákon megtekinthetők a talajvédelemre és öntözéstechnológiára koncentráló új technológiák. A szakember rámutatott, a már említett

hatékony és környezettudatos talajművelés érdekében az ágazat várja a jövőbeli agrárgép támogatásra vonatkozó megbízható információkat.

Egyrészt a fejlesztések irányának a kijelölése érdekében, másrészt, mert ezek ismeretében lehet csak gépeket rendelni.

„Sajnos, bizonyos gyártók gépeinek szállítási határideje sokszor egy-két évet is igénybe vesz, és akkor még a műszaki vizsgáztatásról nem is beszéltünk. Megoldásra vár a forgalomba helyezés rendszerének egyszerűsítése”- köszönte meg előre is az illetékesek ez ügybeni felbecsülhetetlen segítségét. Sok gazda tervezné jövőjét abban a tudatban, hogy lesz kedvező hitelforrás, igazodva az aktuális körülményekhez. Csak bízni tudnak a csökkenő kamatszintben, amely lehetővé teszi olyan gépek és eszközök munkába állítását, melyek megoldást kínálnak a feladatok környezetbarát eredményes elvégzésére. Egy része autonóm gépek formájában már karnyújtásnyira van, nem a kapun kerül, hanem az udvaron.

Egyre nagyobb figyelemmel irányul a mezőgazdasági, elsősorban a kertészeti robotokra, különös tekintettel arra, hogy a mezőgazdaság igényli a vegyszermentes növényvédelmet, a gyomirtást. Szalai László hozzátette,

az autonóm gépek semmit sem érnek a hozzáértő üzemeltető, gépkezelő és szervizes nélkül.

A MEGFOSZ egyik legfontosabb célja, hogy segítse a termelőket, azok versenyképes munkáját, és hozzájáruljon ahhoz, hogy ezt a gazdálkodók minél komfortosabb körülmények között végezhessék. Nem kevesebbről van szó, mint a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátásáról. „Kérem, éljenek a lehetőséggel, tekintsék meg munka közben a mezőgazdasági technikákat és keressék köztük a gazdaságuk adottságaihoz igazodó megoldásokat” – zárta köszöntőjét Szalai László.

Készült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízásából

Forrás: magyarmezogazdasag.hu