0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Több tucat falu és város vált megközelíthetetlenné, mert az utakat is elmosta a víz, a lakók áram és víz nélkül maradtak. Szintén nagy területeket öntöttek el a folyók Ravenna és Bologna tartományokban, óriási károk keletkeztek a szántóföldeken, ültetvényekben és kertészetekben. A jelentések szerint több ezer hektár kivi-, szilva-, körte- és almaültetvény került víz alá, de nem kímélte a természeti csapás a zöldség- és gabonaföldeket, valamint a faiskolákat sem.

A ciklon nemcsak a síkvidéken, hanem az Appenninek dombjain is pusztított, az árvizek, sárlavinák és földcsuszamlások miatt több szelídgesztenye-ültetvény részben vagy teljes egészében megsemmisült.

Sokak között az Il Regno Del Marrone is érintett: a gazdaság biogesztenye-ligetei Castel del Rio településen találhatók 400-700 méteres magasságban, a meredek lejtőkön. A vállalkozást több mint négy generáció óta ugyanaz a család irányítja. Az ültetvény vezetői szerint soha nem látott pusztítást végzett a vihar, és nagyon komoly veszélybe sodorta a 2023-as, de a következő évek gesztenyetermesztését is a régióban.

Cesena tartomány üvegházi kertészeteiben is nagy a gond, ahol nagy felületen termesztik a régió egyik legfontosabb gyümölcsét, a szamócát, mert az elárasztott házakban lehetetlenné vált a betakarítás. A környék gyümölcstermő ültetvényeit nemcsak közvetlenül a víz, hanem a vastag sárréteg is fenyegeti, befulladhatnak a gyökerek és a fák elpusztulhatnak.

A közlekedést ugyancsak nehezíti a rossz idő és az útlezárások, ami nagy fennakadásokat okoz a gyümölcs- és zöldségszállításban, tovább növelve az eddigi veszteségeket.

Tekintettel a rendkívüli helyzetre, a gazdák azt kérik, kormányrendeletben rögzítsék, hogy a nagyon sérülékeny ágazat számára elegendő forrást biztosítanak az elszenvedett és óráról órára növekvő károk enyhítésére. Paolo Bruni, az olasz kertészeti vállalkozások szolgáltatóközpontjának elnöke szerint a katasztrófával sújtott gazdák helyzete valóban drámai, egy komoly földrengés hatásaihoz mérhető. A szakember szerint most az emberi életeket, otthonokat és munkahelyeket kell menteni, de már tervezni kell az újjáépítést, benne az olyan stratégiai vízügyi intézkedésekkel, amelyek megakadályozzák a tragédia megismétlődését.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de