0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 13.

Megújuló energia, automatizálás, ellenálló fajták

A Hódkertész Kft. termelői értékesítő szervezetet 2011-ben alapították. Jelenlegi 12 tagja mintegy 35 hektár üvegházban hajtat zöldséget. A fő termékük a paradicsom, az összes felület kétharmadán azt termesztik, a többin a paprika és a kígyóuborka osztozik.

A tész vevői az áruházláncok itthon és külföldön is. A tagok kizárólag korszerű üvegházakban, hozzávetőleg azonos színvonalon termesztenek, és az utóbbi években az áruvá készítés gépesítésében is nagyot lépett előre a tész. A fejlesztésekben nemzeti és uniós támogatásokra egyaránt támaszkodtak, magyarázta Feczák Tamás ügyvezető.

A tagok sokéves hajtatási tapasztalattal rendelkeznek. Feczák Tamás szülei például 2001-től hajtatnak üvegházban paradicsomot, és kezdetben kisebb, majd 2010-től – amikor frissen végzett agrármérnökként Tamás bekapcsolódott a munkába – nagyobb lépésekben bővítve jutottak el a mostani 15 hektárig.

Ők csak paradicsomot termesztenek, és náluk a koktél fajták vannak túlsúlyban (9 hektár).

A tész többi tagja fürtös fajtákat termeszt 10 hektáron, és együttesen ugyanannyi a kígyóuborka, valamint a tölteni való és hegyes erős paprika felülete.

Diffúz üveg a tetőn

A zömmel 6 méter vápamagasságú, termálvíz fűtésű üvegházakban a tagok a paradicsomot mindenütt hosszúkultúrában, talaj nélkül hajtatják, függesztett csatornás technológiával, számítógépes klímaszabályozással, tápoldatozással, szén-dioxid-trágyázással, biológiai növényvédelemmel. A legújabb növényházak közt már 7 méter vápamagasságúak is vannak és több berendezés tetejét diffúz üveg borítja. Az utóbbi kedvező hatása többlettermés-kilogrammokban mérhető, a legújabb típust pedig festeni sem kell nyáron. Zömmel kókuszroston hajtatnak, mindenekelőtt a fenntarthatóság érdekében váltottak erre a természetes közegre. A letermett kókuszrost-táblákat ugyanis a forgalmazó visszavásárolja és feldolgozza.

A korszerű technológiának és kitűnő fajtáknak köszönhetően a négyzetméterenkénti termésátlag fürtös paradicsomból 60-70 kilogramm, a koktél fajtákból pedig a bogyómérettől függően 20-38 kilogramm.

Csak biológiai érettségben szednek, és a fogyasztói visszajelzések alapján visszatértek a piros bogyós koktélparadicsomokra.

A paradicsomot január közepén ültetik, rá két hónapra kezdenek szedni, és a szedés egészen karácsonyig tart. Összesen 4,5 hektáron viszont téli termesztésre álltak rá a tészben, ez esetben szeptember eleji ültetésből novembertől szednek július végéig. A két technológiával megoldható, hogy egész évben ellássák a vevőket friss paradicsommal. A téli termesztésnek feltétele a pótmegvilágítás. A Feczák család legújabb 3 hektáros üvegházának az egyik felét, az úgynevezett félig zárt berendezést szerelték fel lámpákkal.

Takarékos megoldások

A félig zárt, úgynevezett Air Energy rendszer rengeteg hőenergiát megtakarít azzal, hogy télen a tetőszellőztetők csak résnyire nyílnak ki, hogy ne szökjön meg a meleg. Az üvegház falán elhelyezett ventilátorok szívják, és a függesztett csatornák alatt futó perforált „műanyag lufik” juttatják el a növényekhez a friss kinti levegőt, mely utána a kéményhatás elvén a résnyire nyitott tetőszellőzőkön távozik.

Az újonnan épült házba tavaly kivételesen március 25-én palántáztak, majd decemberben újra ültettek, így még nem tudható, valóban mivel ad többet ez a technológia.

Egy másik tag tapasztalata alapján azt már tudják, hogy a pótmegvilágítás körülbelül 10%-os hozamnövekedést eredményez, ami nem tűnik túl soknak, viszont a többlettermés télen szedhető, amikor az árak magasabbak.

A másfél hektáron 1860 LED-lámpa pótolja a növényeknek hiányzó fényt. A gazdasági számításoknál természetesen le kell majd vonni a lámpák energiaigényét, hiába van ugyanis napelemrendszer a telepen, télen nem süt eleget a nap, az energia tárolása pedig hatalmas beruházást igényelne, így a pótvilágításhoz veszik az áramot. A szivattyúk (termálvíz és öntözés), valamint a manipuláló csarnokok hűtéséhez szükséges igen sok energiát azonban fedezik a telephelyeken felszerelt napelemek. Az energiaárak megugrása következtében várhatóan négy-öt év alatt megtérülnek a megújuló energia használatára irányuló befektetések.

Feczák Tamás szerint a versenyképességüknek az az egyik alapja, hogy többféle megújuló energiát használnak a termesztésben.

Emellett pedig számos technológiát bevezetnek, amivel mérsékelhető az energia- és inputanyag-felhasználás, illetve csökkenthető a kézimunkaerő-igény. Az utóbbi két-három évben ugyanis a költségek 20-30%-kal nőttek, a munkabér pedig 10-15%-kal került többe évente.

A félig zárt rendszert a Brinkman Kft. szerelte be az üvegházba, és ugyancsak a Hódmezővásárhelyen működő kereskedő cég által forgalmazott tápoldatozó- és drénvíz-visszaforgató rendszert működtetik. Az utóbbinak köszönhetően 30-40%-kal csökkenthető a víz- és tápanyag-felhasználás, ami tetemes költségmegtakarítás. A drénvíz visszaforgatása azonban csak megfelelő fertőtlenítés után biztonságos, ezt náluk UV-fénnyel végzik. Emellett az összes drénvíz újrahasznosításának feltétele az is, hogy az öntözéshez használt víz tiszta legyen, amit egy sor szűrőt tartalmazó rendszer szavatol.

Gépek könnyítik a munkát

A tésznek a hódmezővásárhelyin kívül Deszken egy, Gyálon két telephelye van, amihez hűtőtárolók is kapcsolódnak. Ám mivel a tész minden tagjának a telephelye auditált, nem szállítják be az összes termést a központi csarnokokba.

A fürtös paradicsom lédig áruvá készítését minden tag maga csinálja a vevő igényére ötkilogrammos kartonba vagy műanyag rekeszekbe.

A koktélparadicsomot Gyálon válogatják, csomagolják. A holland gyártmányú TAKS osztályozó, csomagoló gépsoroknak köszönhetően jócskán csökkent a kézimunkaerő-igény, ám még így is viszonylag magas, főként a posztharveszt és logisztika terén. De a fürtös paradicsom termesztésekor is 7-8, a koktél fajták hajtatásakor pedig 10-15 emberre van szükség hektáronként, és a paprika, kígyóuborka szintén nagyon sok kézi munkát kíván. A szedő- és levelezőrobotok ideje ugyanis még nem jött el. Viszont a ládák telepen belüli szállításában már most is nagy segítség a PowerBee anyagmozgató.

A tész telephelyein, a szállítójárműveken, az irodákban 240-250-en dolgoznak. Márpedig megfelelő munkaerőt találni nagy kihívás. „A paradicsomot exportáljuk, az embereket viszont importáljuk”, így magyarázta Feczák Tamás, hogy a környékbelieken kívül Thaiföldről és Egyiptomból érkeztek hozzájuk dolgozók, akiket természetesen el is szállásolnak.

Mindent fölülír

A Hódkertész Kft. a szállításon és a tárolókapacitáson kívül szaktanácsadást nyújt a tagoknak, egyebek közt a biológiai növényvédelemhez. Ez utóbbihoz a Biobest és a Koppert termékeit használják, a Laurens Team szaktanácsadói pedig rendszeresen ellenőrzik az állományt.

A termesztett fajtákat a tagok egyeztetik minden szezon előtt, hogy minél inkább kielégíthessék a vevők igényeit, és persze a termesztés is jövedelmező lehessen.

Az utóbbi időben egy újabb szemponttal bővült a fajtaválasztás: már most is termesztenek olyan paradicsomhibrideket, amelyek ellenállóak a hazánkban is megjelent paradicsom barna termésráncosodás vírussal (ToBRFV) szemben. Szeptembertől viszont csak ilyeneket ültetnek, hogy minél jobban csökkentsék a termesztési kockázatot. Emellett még nagyobb figyelmet fordítanak a higiéniára, amit már eddig is szigorúan megköveteltek.

Már termesztik a ToBRFV-rezisztens Orkney F1 fürtös paradicsomot. Nyitott lombozat jellemzi, a 130-140 grammos bogyók jól pulton tarthatók, csészelevelük mutatós sötétzöld. A cseresznyeparadicsomok közül pedig a szintén ellenálló Strabini F1 fajtát hajtatják például téli termesztésben, pótmegvilágítással is. Az erősen ízesülő, gyönyörű szamóca alakú, kiváló ízű bogyót nevelő fürtöket ollóval szedik.

A koktélparadicsomok közül jelenleg az Ardiles F1 a fő fajta.

A generatív, nyitott lombú növények jól kötnek, a hosszú fürtök termése szilva alakú, 35-40 grammos, mélyvörös, kemény, nem reped.

A fürtös típusban az Albrice F1 fajtát termesztik legnagyobb felületen. A 140-150 grammos bogyókat kedvelik a fogyasztók, mert kívül-belül élénkpirosak, finom ízűek. A növények fejlődése jól irányítható, stresszre nem érzékenyek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet