0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Felszívódó szerek ajánlottak – növényvédelmi előrejelzés 24. hét

Almán és körtén egyre jobban terjed a varasodás, és a lisztharmat erősödése is várható. Sok a levéltetű, rajzanak a gyümölcsmolyok, terjed a gyümölcsfertőző monília. Utóbbi ellen már csak a késői érésűeken van lehetőség a védekezésre. Szőlőn a peronoszpóra és a lisztharmat is fertőz, illetve ahol volt korábban feketerothadás, ott arra is figyelni kell. Az amerikai szőlőkabóca ellen kicsit később lesz aktuális a védekezés.

Június első napjaiban alapvetően csendes, nyár eleji időjárás uralkodott hazánkban. Csapadék csak szórványosan hullott, az éjszakák enyhék voltak, nappal pedig 22-27 °C körüli hőmérséklet volt jellemző, sok napsütéssel. Június 6-tól több hullámban mediterrán légköri frontokkal nedves légtömegek érték el a Kárpát-medencét, és bőséges csapadékkal áztatják a talajt.

A növények fejlődése zavartalan, de a betegségek számára is kiválóak az időjárási körülmények.

Az alma- és a körtevarasodás a hosszan tartó nedvességborítás és a folyamatosan 75% feletti páratartalomban egyre nagyobb mértékben fertőzi a leveleket és a terméskezdeményeket, különösen az érzékeny fajtákon terjed erősen. A lisztharmatfertőzés jelenleg a hajtások 5-15%-át érinti, de ennél a betegségnél is várható erősödés.

A járványos terjedés megakadályozása érdekében felszívódó gombaölő szeres permetezési blokk alkalmazása javasolt.

Most a hajtások 8-10%-a levéltetves, leginkább a zöld és a szürke almafa-levéltetű károsít. A vértetűfertőzés stagnál, de a bezáródott lombozat védelmében meglepetést is okozhat a kártevő. Ennek megakadályozása csak felszívódó készítménnyel lehetséges. Az almamoly ültetvényenként változó intenzitással, de folyamatosan rajzik. A csapdázott lepkék heti egyedszáma 15-50 darab.

A csonthéjas fák közül különösen erős a kajszin, a meggyen és a cseresznyén, illetve a szilván a hajtásvégek levéltetű-fertőzöttsége. Emellett folyamatosan rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly, és emelkedő tendenciát mutat a cseresznyelégy rajzása is, bár még most sem túl magas a csapdázott legyek száma.

Kiemelkedő jelentősége van a viszonylag korai sztigminás levéllikasztó betegségnek, mely most elsősorban a cseresznyén okoz 25-50%-os levélfertőzést.

A sztigmina mellett már terjed a gyümölcsfertőző monília a terméketlen, a sérült és az egészséges gyümölcsökön egyaránt. A korai fajták érése miatt már csak a késői érésűeken van lehetőség a védekezésre.

A szőlőültetvények levelein az amerikai szőlőkabóca változó erősséggel fertőz, a folyamatosan kelő lárvák zöme L1 fejlettségű, az optimális védekezésre várhatóan 1,5-2 hét múlva kerülhet sor. Az időjárási körülmények egyaránt kedveznek a lisztharmat- és a peronoszpóra-fertőzésnek, de a korábbi években feketerothadással sújtott ültetvényekben erre a kórokozóra is oda kell figyelni a védekezéseknél. A tarka szőlőmoly rajzása szünetel.

A rózsákon egyszerre fertőz a levéltetű, a lisztharmat és a csillagrozsda.

A fajták érzékenysége igen eltérő, ezért a fogékony bokrok fertőzöttségének alakulását kell figyelni.

Megjelent a csapdákban a selyemfényű puszpángmoly, a korábbi évek tapasztalatai alapján elhúzódó lepkerajzás várható. A helyi rajzást feromonos csapda kihelyezésével követhetjük pontosan.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet