0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Miért érdemes a kurkumát és a fekete borsot együtt fogyasztani?

A kurkuma egy aranyszínű fűszer, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. De hogyan lehet a kurkumát még erősebbé tenni? Fekete bors hozzáadásával.

A kutatások szerint a kurkumin, a kurkumában található természetes anyag nem szívódik fel megfelelően a szervezetben, azonban a feketeborsban található piperin segíthet a kurkumin felszívódásának növelésében.

Courtney Schuchmann, a Chicagói Orvostudományi Egyetem dietetikusa szerint a kurkumin önmagában gyorsan távozik a szervezetből, ami azt jelenti, hogy a kurkuma egészségügyi előnyeinek egy részéről lemaradhatunk. Schuchmann elmondta, hogy a piperin blokkolja a kurkumin metabolikus útját, ami segít a szervezetnek felvenni és felhasználni a kurkumint.

A piperin ugyanígy működik más tápanyagokkal is, és növelheti a vas, a béta-karotin és a szelén felszívódását is.

„Próbáljuk meg kombinálni a kurkumát és a fekete borsot miközben mártásokat, curryket, pácokat, salátaönteteket készítünk, sőt, még turmixokba is tehetjük, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a kurkuminnak tulajdonított potenciális egészségügyi előnyöket” – mondta Schuchmann.

Mindig együtt kell fogyasztani a kurkumát és a fekete borsot?

Bár jó ötlet kurkumával és fekete borssal főzni, ne stresszeljünk, ha elfogy a bors, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk hozzáadni. A kurkuma a fekete bors nélkül is gyulladáscsökkentő és egyéb egészségügyi előnyöket nyújthat, mondta Monique Richard, dietetikus. „Kicsit könnyebb a szervezetünknek felhasználni a kurkumában lévő aktív vegyületeket, ha piperinnel párosítjuk, de attól függetlenül, hogy hogyan fogyasztjuk, még mindig jótékony hatású lesz” – mondta Richard.

A fekete bors nem az egyetlen összetevő, amely segíthet a szervezetnek a kurkuma felszívódásában.

A kurkumin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy a diófélék, a magvak, az extra szűz olívaolaj és az avokádó mind segíthetnek a szervezetnek a kurkumin felszívódásában és felhasználásában, magyarázta Richard.

A kurkumát évszázadok óta használják az ayurvédikus gyógyászatban és az ázsiai konyhában, és ez a fűszer gyakran szerepel olyan receptekben, amelyekben hal, kesudió és más egészséges zsírforrások vannak. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem önmagában fogyasztunk valamit. Mindezek a dolgok szinergikusan működnek együtt” – mondta.

A kurkuma hatással lehet a bélmikrobiomra is

A bizonyítékok arra utalnak, hogy nem a felszívódás az egyetlen módja annak, hogy a szervezet hozzáférjen a kurkuminhoz. Dr. Zhaoping Li, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem klinikai táplálkozástudományi részlegének vezetője szerint

a kurkuma egészségügyi előnyei közül többet kaphatunk a fűszer bélmikrobiomra gyakorolt hatásán keresztül, mint a vérben felszívódó anyagból.

Li társszerzője volt egy 2019-es tanulmánynak, amely megállapította, hogy a fűszerek kulináris dózisai megváltoztatták a bélmikrobiom összetételét. A kutatók fahéj, oregánó, gyömbér, fekete bors és cayenne bors keverékét használták a vizsgálathoz. Bár nem használtak kifejezetten kurkumát, az eredmények azt mutatták, hogy a fűszerektől kapott előnyök összefügghetnek a prebiotikus hatásokkal, amelyek táplálják a bélrendszer egészséges baktériumait.

További kutatásokra van szükség, kifejezetten a kurkumával kapcsolatban, de Li szerint a lényeg az, hogy a kurkuma és a feketebors egészségügyi előnyökkel járhat, akár együtt fogyasztjuk őket, akár nem.

Forrás: verywellhealth.com