0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Rengeteg idén a szivarsodró eszelény

Közismert szőlőkárosító a szőlőeszelény vagy szivarsodró eszelény, de általában nem kell ellene védekezni. Az idén azonban komoly fertőzést és kártételt tapasztaltam, ezért úgy gondoltam, hogy alaposan meg kell vizsgálni ez évi tevékenységüket.

Ez nem egyedülálló jelenség, Horváth Géza 1894-ben arról számolt be, hogy a múlt század végén Buda és Fertőd mellékén a déli és nyugati szőlőkben tömegesen jelent meg a szőlőeszelény. Kártékonysága abban áll, hogy megrágja a tőke hajtásait, fürtjeit, leveleit, „szivart” készít a levelekből. Olyan mértékben metszegeti le a szőlő leveleit, hogy a tőke hajtása olykor egészen kopasz marad.

A szőlőn kívül a körtét károsítja jelentős mértékben.

A kifejlett bogár május közepe táján szokott megjelenni: 5-6 milliméter hosszú, 2,5-3 milliméter széles aranyzöld színű ormányosbogár. Kezdetben a leveleken, levélszéleken rágcsál, ezzel nem okoz nagy kárt, de ezek a tünetek felhívják figyelmünket a jelenlétére. Nemsokára megrágja a kis hajtást vagy levélnyelet is. Nyár kezdetén, amikor a szőlő hajtása már nagyobb, megtörténik a párzás. A hím elpusztul, a nőstény a fürthöz legközelebb lévő levélre száll, és kirágja a levélnyél belső részét. A levél a hiányos nedvkeringés miatt lekonyul, elfonnyad. A nőstény a lecsüngő levelet szivar alakú csomóra kezdi sodorni, közben csirizszerű ragadós anyaggal összetapasztja a levél részeit. Az egész levél kilenc-tízszeri csavarodás után (1,5-2 óra) készül el és teljesen össze van ragasztva. A ragasztót még a tartós eső sem olvasztja fel. Egy szivar készítése több nőstény munkája. A szivarok nem mindig egyedülállók, olykor a szőlőhajtáshoz is kötik azokat.

Ha a csavarás kész, akkor lyukat fúrnak a felgöngyölt levélbe és belehelyezik a tojást.

Egy-egy nőstény több, átlagosan 8-9 petét helyez el, majd elpusztul. A tojásból kikelő lárvák a fonnyadó levéllel táplálkoznak, majd a teljesen elszáradt levélből kibújnak és 6-8 centiméter mélyen a fölbe húzódnak. Kökénynagyságú gubót készítenek és bebábozódnak. Ha az időjárás elég meleg, szeptemberben is megjelennek a bogarak.

A bogarakat össze kell gyűjteni, lehetőleg reggel 6 és 8 óra között. Célszerű vízzel telt üvegbe tenni őket, majd forró vízben elpusztítani. A bogár­gyűjtés addig tart, amíg a bogárjárás. A következő védekezési feladat a szivarok összegyűjtése, mielőtt a lárvák elhagyják azokat. A gyűjtést össze lehet kapcsolni például a kötözéssel, hajtásválogatással. Célszerű három éven keresztül végezni ezt a munkát, így hosszabb időre megszabadulhatunk a kár­tevőtől.

Dr. Mikulás József

Forrás: Kertészet és Szőlészet