0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Hat jelölt verseng a díjért

Idén hat nemesítőcég, a Brandkamp, a Dümmen Orange, a Florensis, az MNP/Suntory, a Prudac és a Selecta One fajtaújdonságai versenyeznek a nemzetközi dísznövényágazati szervezet, a Fleuroselect elismeréséért, a FleuroStar díjért.

A FleuroStar megmérettetésre minden évben a FlowerTrials® fajtabemutatón kerül sor. Nemesítőkből, kereskedőkből, termelőkből, szakújságírókból és marketingszakemberekből álló független nemzetközi zsűri választja ki a nyertest.

A Prudac nemesítőház Capsicum annuum Purple Sunset F1 nevű díszpaprikafajtájának termései fokozatosan változtatják színüket mélyliláról aranysárgán át pirosra, miközben folyamatosan fejlődnek az új termések is. A bogyók gyönyörű kontrasztot alkotnak a növény sötétzöld leveleivel, a fajta izgalmas és modern kiegészítője lehet bármilyen kertnek vagy lakásnak. Kompakt növekedésű, ezért 10-13 centiméteres cserépben is nevelhető növekedésszabályozó használata nélkül.

Termesztése könnyű, és feltűnő megjelenése miatt vélhetően nagyon kedvelni fogják a kereskedők.

A Dümmen Orange innovatív új fuksziahibridje, a Fuchsia Ballerina™ Arabesque korai, középkorai virágzású. Elegáns, nagyméretű piros és fehér telt virágai a balett-táncosok pörgő szoknyáira emlékeztetnek. Könnyen, mesterséges megvilágítás nélkül is termeszthető, a növények hajtásai elágazók, természetes, kompakt habitusuk miatt csak nagyon kevés növekedésszabályozást igényelnek. A fajta 13 centiméteres cserépben vagy ámpolnában is termeszthető. A nemesítő nemcsak teraszokra, erkélyekre ajánlja, hanem virágágyi beültetésekhez is. Az egész nyáron át nyíló, kétszínű virágok szép kontrasztot alkotnak az üdezöld levelekkel, ráadásul a méheket és beporzókat is vonzzák.

A Florensis új nebáncsvirág-fajtája, az Impatiens walleriana Glimmer™ Appleblossom elegáns halvány rózsaszín, telt virágokkal díszít. A Glimmer™ sorozat legújabb tagja ellenállónak bizonyult a Plasmopara destructor lisztharmatgombával szemben. Az elágazó hajtásrendszerű tövek egyenletesen növekednek, árnyék­ban, félárnyékban is virágoznak. A fajta cserépben, ámpolnában vagy nagyobb növénytartókban is szépen díszít.

Feltűnő virágai és betegség-ellenállósága miatt vélhetően sokak kedvence lesz.

A Selecta One nemesítőház új sétányrózsafajtája, a Lantana camara Playa Sun Juana kedveli a napfényt, ugyanakkor kevés vizet igényel. Virágainak színe változik, nyíláskor sárgás-narancssárgásak, később fényes bíborvörösek. Sűrűn elágazó hajtások, szabályos, szép forma jellemzi a fajtát. Könnyen termeszthető, kevés ápolást igényel, elegendő csupán egyszer visszacsípni, növekedésszabályozó használata nem indokolt. A vásárlók várhatóan nemcsak a vonzó megjelenése és meleg virágszíne, hanem az egész nyáron át – egészen novemberig – tartó folyamatos virágzása miatt is szívesen választják majd.

Az MNP/Suntory nemesítőház a telt virágú Mandevilla Sundaville® Double Blush Pink tölcsérjázmin-fajtával szeretné elnyerni a díjat. A Sundaville® már jól ismert márkanév a piacon, és ez az új fajta csak öregbíti majd a hírnevet. A világos krém és mély rózsaszín árnyalataiban pompázó virágok elegáns kontrasztot alkotnak a smaragdzöld levelekkel.

Nyár elejétől őszig virágzik, gyönyörű megjelenésének köszönhetően garantáltan minden tekintetet magára vonz majd, egy csipetnyi luxust kölcsönöz bármilyen balkonnak vagy terasznak.

A Brandkamp új muskátlifajtája, a Pelargonium zonale Solfaro Lisboa nagyméretű virágzata bájos fehér és rózsaszín árnyalatú. A tövek szép szabályosan növekednek, nagyon korán virágoznak, egész nyáron át bőségesen hozzák a tömött virágfejeket. Balkonládában, nagyobb növénytartóban, de virágágyi kiültetésben is szépen díszít.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/fleuroselect.com