0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Négyszáz fiatal fa ér egy időset

Az idős fák környezeti teljesítményével foglalkozó új kutatások eredményei még indokoltabbá teszik a famatuzsálemek védelmét. Egy új vizsgálat szerint körülbelül 400 facsemete tudja pótolni egy koros fa környezetvédelmi szolgáltatásait.

Nagy tapasztalattal rendelkezik az idős és matuzsálemi fákkal kapcsolatban Andreas Roloff erdőkutató professzor, de még őt is meglepte a vizsgálat végeredménye, amelyet saját bevallása szerint többször is újraszámolt. Ám mindannyiszor ugyanazt kapta: körülbelül 400 fiatal fára van szükség ahhoz, hogy betöltsék egy körülbelül 20 méter lombkorona-átmérőjű idős fa környezetvédelmi szerepét, például a levegő tisztításában, az árnyékolásban, hűtésben vagy szén-dioxid-megkötésben.

Andreas Roloff azt is kiemelte, ez az eredmény még egyértelműbbé teszi, hogy mennyivel jobban kell tisztelni, gondozni és óvni a környezetünkben található idős fákat, és alaposabban kell megfontolni, hogy például egy építkezési területen szabad-e kivágni pusztán azért, mert szükség van a helyre.

A jelenlegi szabályozás néhány facsemete ültetését írja elő egy kivágott példány helyett, ennek legfeljebb alibi funkciója van, mondja. Az erdészeti botanikai és erdőzoológiai intézet, valamint a tharandti erdészeti botanikus kert egykori igazgatója jelenleg a drezdai egyetem professzora és évek óta kutatja a fák öregedését, a fafajok gondozását, a fák szárazságra adott stresszreakcióit és a szárazsághoz való alkalmazkodásukat, különösen lakott területeken, városokban.

Andreas Roloff egyik előadásához kezdte el kutatni azokat a befolyásoló körülményeket és tényezőket, amelyek lehetővé teszik, hogy a fák akár ezer évig is éljenek. Ennek a kutatásnak mintegy „mellékszálaként” kezdte el vizsgálni a matuzsálemi fák környezeti teljesítményét, amelyből a már korábban említett meglepő eredmény született. Mintegy tizenegy fafaj esetében tudták eddig leírni, meghatározni azokat a biológiai tulajdonságokat és tényezőket, amelyek befolyásolják a fa várható élettartamát.

Minél többet tud ezekből a tényezőkből egy fafaj „kombinálni”, elméletileg annál öregebbé válhat, már amennyiben megfelelő az élőhelye és a gondozása is, és mindenekelőtt nem vágják ki idő előtt – fogalmazott a kutató.

A fák ültetése során jellemzően nem az a cél, hogy azok matuzsálemi kort érjenek meg, általában inkább egy hosszabb emberi élethosszban gondolkodnak. Ennek ellenére a drezdai kutatók a legkülönfélébb szempontok alapján kidolgoztak egy kritériumrendszert a fák optimális helyének kiválasztásához. Erre a célra két adatbázis áll rendelkezésre, az egyik az úgynevezett klíma-faj mátrix, amelyben mintegy 250 fa- és cserjefaj szerepel szárazságstressznek való ellenállóságuk szerint kategorizálva. A másik adatbázis a Citree nevet viseli, amelyben a „legjobb” 400 fafaj és fajta szerepel, 65 különböző kategóriába sorolva igényeik alapján.

Mivel a legjobb adatbázis sem segít, ha a fákat – különösen városi környezetben – nem gondozzák megfelelően, a drezdai egyetemen végzett diákok és az érdeklődő szakemberek számára tanfolyami keretek között oktatják a faápolást és gondozást.

Ma már nagyon pontos szabályozások vannak érvényben a fák egészségének, a zöldfelületek minőségének megőrzésére.

És az is gyakran kiderül, hogy ami első pillanatban a legolcsóbbnak tűnik, mint például egy fa kivágása, az hosszú távon a legdrágább megoldás lesz. Az új fák ültetésének költségeit az idős fák óriási ökológiai értékével összevetve jogossá válhat a kérdés: melyik az értékesebb?

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Dresden TU