0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Akár házilag is készíthetünk szúnyogriasztó krémet illóolajok felhasználásával

Hogyan tartsuk távol magunktól a szúnyogokat? Beltérben és bőrön használva az illóolajok többnyire sokkal emberbarátabbak, mint a szintetikus készítmények.

A rovarok nem kedvelik az erős illatokat, ezért az olyan intenzív szerek, mint az illóolajok, vagy az ecet, sikeresen bevethetők ellenük. De van itt még egy különleges anyag, ami nem is kellemetlen, nem is harsány, a szúnyogokat mégis elijeszti.

Illóolajok

Először nézzük, hogy melyek válnak be leginkább a szúnyogok esetében.

Citronella (Cymbopogon nardus): erőteljes védelmet biztosít a szúnyogok ellen, bátran alkalmazható gyermekeknél és érzékeny bőrű felnőtteknél is. Két órán keresztül képes elriasztani a kellemetlen ízeltlábúakat.

Citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora): rendkívül hatékony és tartós szúnyogriasztónak bizonyult. Az eukaliptuszolajos készítmények három órán biztosítanak védelmet. Három éves kor alatt nem ajánlott, és óvatosságot igényel, mert magas koncentrációban szemirritációt okozhat.

Eukaliptuszolaj (Eucalyptus globulus): kókuszolajjal keverve meglehetősen erős ellenszenvet vált ki a szúnyogokból kb. négy órán keresztül.

Szegfűszeg (Syzygium aromaticum): a leghatékonyabban tartja távol a szúnyogokat, kb. másfél órán keresztül számíthatunk rá.

Fahéj (Cinnamomum zeylanicum és C. cassia): erős averziót vált ki a szúnyogokból.

Indiai citromfű (Cybopogon citratus): hordozóolajjal keverve két és fél órán keresztül fokozhatja a védelmünket.

Borsmenta (Mentha piperita): illata két és fél órán keresztül tartja távol az éhes vérszívókat.

Macskamenta (Nepeta cataria): illóolaja illetve növényi kivonatai rendkívül erős és tartós taszító hatást fejtenek ki a szúnyogokra és a csípős legyekre.

Rozmaring (Salvia rosmarinus): 20 százalékos oldata nyolc órán keresztül akár 100 százalékos védelmet nyújthat.

Kakukkfű (Thymus vulgaris) illóolaja és a levelei égetésekor keletkező füstje kb. 85%-os védelmet nyújt másfél órán keresztül.

Az illóolajok gyorsan elillannak, hatóidejüket növeli az olajjal való keverés, de még így is szükség van a többszöri kezelésre, ha hosszabb időt szeretnénk a szabadban tölteni.

Alaprecept illóolajos kencéhez: 100 ml folyékony kókuszolajat töltsük jól záródó fedeles tégelybe, adjunk 15 csepp illóolajat és keverjük össze. Lehet egyféle illóolajat is használni vagy a fentiekből válogatva vegyesen. Sokkal bőrbarátabb megoldás, mint sok más hordozóanyaggal (pl.: alkohol, ecet) készített termék.

Néhány számukra utálatos anyag, amit szintén inkább elkerülnek

Kókuszolaj: laboratóriumi kísérletek során felvette a versenyt a leghatékonyabbnak tartott szúnyogriasztószerrel, a DEET- tel (N,N-dietil-meta-toluamid), amivel kapcsolatban a közelmúltban több egészségügyi probléma is felmerült. A kókuszolajból származó közepes lánchosszúságú zsírsavak igen erős taszítóhatást fejtettek ki bizonyos vérszívók, egyes szúnyogok és még a szuronyos istállólégy ellen is. Házi kedvencek és haszonállatok esetében is biztonságosan használható. Egy szarvasmarhákon végzett előzetes vizsgálatban a kókuszdió zsírsavainak vizes bázisú keményítőkompozitba ágyazottan történő egyszeri alkalmazása egy hétre szóló védelmet nyújtott.

A laboratóriumi vizsgálatok során a cickafark kivonata és illóolaja az N,N-dietil-meta-toluamidhoz hasonló taszító hatást mutatott.

Fokhagyma: illata segíthet elfedni azokat az illatokat, amelyek elárulják az embert a szúnyogok előtt. Rendszeres fogyasztása, bőrön keresztül történő kipárolgása által pajzsként szolgálhat.

Fokhagymás permet: turmixoljunk össze 3 gerezd fokhagymát 2 csésze vízzel, szűrjük át és töltsük spriccelőfejjel ellátott flakonba. Elpusztítja a lárvákat, gátolja a peték kikelését.

A szúnyogok az ecet illatát sem szívelik, de valljuk meg őszintén, mi sem szimatolgatnánk órákon keresztül. Használhatjuk az ecetet az illóolajok hordozóanyagként és kivonatkészítésre is alkalmas. Arra kell figyelni, hogy irritálhatja a bőrt, hígítatlanul legfeljebb kis tálkákban helyezzük el házon belül vagy kívül, bőrre inkább hígítva használjuk.

A természetes anyagok is biztosíthatnak hatékony védelmet a szúnyogok ellen, ha megfelelő gyakorisággal használjuk, illetve fürdés vagy erőteljes izzadás után pótoljuk az illatpalástot.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu