0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Érzékelhetően csökken az adminisztráció az ePincekönyvvel

Várhatóan a jövő évi szürettől 12 hatósági ügyben lesz lehetőség elektronikus ügyintézésre a szőlő-bor ágazatban, derült ki az ePincekönyv kialakítására indított projekt záróeseményén az Agrárminisztériumban.

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Programban (KÖFOP) 1,202 milliárd forintos európai uniós támogatásból elkészült projekt célja, a 21. századi elvárásoknak megfelelő elektronikus ügyintézési rendszerrel segítse a borágazat versenyképességének fejlesztését.

A bürokrácia csökkentése a hatékonyság növelésével jár, mondta bevezetőként a projekt eredményeit ismertetve Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. A munka 2019-ben kezdődött, a projekt megrendelője az AM, konzorciumi partnerei a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. voltak, kiemelt partnereik pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanács (HNT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A fejlesztésekkel megújult a borjogi szabályozás és már működő egységeket integrálva, fejlesztve egyetlen online ügyintézési felületen 12 hatósági ügyben lehet eljárni.

Ez a borászatok esetében különösen jelentős előrelépés, mert három különféle szabályozásnak kell megfelelniük: a mezőgazdasági, az élelmiszer-előállítási és a jövedéki szabályoknak is. Az ePincekönyv használata nem kötelező a kisüzemi bortermelőknek és azoknak, akik 3 év átlagában 10 hektárnál kisebb területen művelnek szőlőt.

Tarpataki Tamás arra biztat minden szőlő- és bortermelőt, hogy mérettől függetlenül próbálja ki a rendszert, ismerkedjen meg vele, mert sokkal gördülékenyebb ügyintézésre lesz lehetőség általa. Ezzel pedig időt és energiát takaríthatnak meg a termelők, amit a szakmára fordíthatnak. Az ePincekönyv megismertetésére oktatási anyagok készülnek és hosszú próbaüzem előzi meg a rendszer élesre állítását.

A konzorciumi partnerek rövid bemutatkozása után Gál Péter, az AM főosztályvezetője részletesen beszélt az ePincekönyv használatáról. Hangsúlyozta, hogy a HNT és a Nébih több évtizedes borinformatikai tapasztalata nagyban segítette a fejlesztést. A szakminisztérium céljai között az is szerepelt, hogy több adat álljon rendelkezésre az ágazatirányítás számára: ezeket eddig is le kellett adni, de jórészt papíron maradtak a különböző állami szerveknél. Fontos cél volt, hogy a szubjektív adminisztrációs teher is csökkenjen, ezért a nulláról indult a rendszer újragondolása.

Megszületett az új borjogi szabályozás, amiben 10 jogszabály helyett háromba sűrítették az előírásokat. Megszűnt az A és B típusú származási bizonyítvány,

amivel egy csapásra évi 40-50 ezer ügykezeléstől mentesültek az ágazat szereplői. A főosztályvezető becslése szerint 30%-kal csökken az adminisztráció az ePincekönyv használatával.

A rendszerben 12 hatósági ügy intézhető elektronikusan: szőlőtelepítés és kivágás; szüreti bejegyzés; borászati melléktermékek ellenőrzés melletti kivonásának bejelentése; Bor előállítása – ESZN/MSZB/termelési jelentés; egyes borászati eljárások előzetes bejelentése; borászati üzemek közötti szállítás/áttárolás; forgalomba hozatal; forgalomba hozott borászati termékek belföldi értékesítése; értékesítési jelentés; készletjelentés; szüret elmaradását okozó káresemény bejelentése; szakmai-jövedéki nyilvántartás – online regiszter.

Tavaly már számos rendezvényen mutatták be a szakmának az ePincekönyvet, az idén nyáron tovább folytatódik az ismertetés vebináriumok és élő bemutatók formájában. Hosszú betanulási időszakot tervez az agrártárca, várhatóan legkorábban jövő augusztusban válik kötelezővé az elektronikus ügyintézés ebben a 12 eljárásban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu